Ékszereink megválasztása ugyanolyan sokat mond el rólunk, mint ruhatárunk összeállítása. Rengeteg alkalom és emlék kötődik legkedvesebb darabjainkhoz, szentimentális értékük felbecsülhetetlen tud lenni. Cikkünkben most azokat a magyar feltörekvő és már befutott ékszertervezőket mutatjuk be, akikre mindenképpen érdemes odafigyelni, és szétnézni portékáik között!

Ilyés Juli

 

Ezeket a csodás, kézzel készült ékszereket az álmok és a természet ihlették. Ilyés Juli olyan céltudatos nőknek tervezi kiegészítőit, akik lezserek, kortalanok és ugyanakkor elegánsak. Ilyés grafikusként végzett a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetemen, az ékszertervezést autodidakta módon tanulta. Számára rengeteg új lehetőséget tud nyújtani ez a szakma, saját bevallása szerint ebben érzi magát a leginkább otthon. „Az egyetemen elkezdett foglalkoztatni az ékszertervezés gondolata, kíváncsi voltam, azon a területen mit tudok kihozni magamból. Kísérletező vagyok ebben a helyzetben is, mindig érdekelnek új lehetőségek.” - írja magáról. Illusztrátorként több mesekönyvet is életre keltett képekben, ám míg erre az oldalára nem jellemző a minimalizmus, addig az ékszerek esetében már nem szereti a túlzsúfoltságot. Letisztult, és finoman kidolgozott ékszerei sokak kedvencei lettek.
 
  

Madmé

 
 
A Madmé márka neve egy szójáték, mely a francia madame szóból ered. Madarász Dóri és testvére Alíz, a rengeteg lehetőséget rejtő bőrt vették kiegészítőik alapjául, már a cég felötlésének a pillanatától fogva, hiszen sokrétűen alkalmazható, és különleges pluszt ad a már megszokott ékszereknek. A megrendelőnek is lehetősége van egyéni igények szerint az egyes darabok színeinek a variálására. Minden ékszer egyedi és kézzel készül. A Madmé hisz abban, hogy az ékszer kiegészít, de nemcsak az öltözéket, hanem elsősorban a nőt, aki viseli azt. A kínálatban korosztálytól függetlenül mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló darabot. 2017-es őszi/téli kollekciójuk a Pure Nature, melyet a természet harmonikus körforgása ihletett.
 

The Mama Kin

 

„A névválasztás sosem könnyű. Eredetileg mozaikos szójátékból jött a név, és csak közben jöttem rá, hogy Mama Kin az Aerosmithnél egyesek szerint a kreativitást jelképező nőszemély. Ez annyira tetszett, hogy maradtam is a névkombinációnál.” - meséli a márka alapítója D. Nagy Kinga az Absolut Budapest blognak adott interjújában a the Mama Kin elnevezésről. A különleges, finom, minimalista ékszereket Kinga kézzel készíti, rézből. Kínálatában letisztult, mégis kissé bohókás darabok bújnak meg, a pipacs alakúra hajlított kecses fülbevalóktól a Q-alakú nyakláncokig. A márka életében nagy előrelépést jelentett, amikor 2017-ben a Tóth Melindával (Daige) közösen megnyitották a Repertory üzletüket Budapesten, ahol a két márka, a the Mama Kin és a Daige teljes kollekciói elérhetőek.
 


Karman

 
karman evoke kollekció
karman magyar ékszer dizájner

A Karman Jewelry név ismerősen csenghet mindenkinek, aki otthonosan mozog a magyar divatvilágban. 2012-es bemutatkozása óta széles körű követői bázisra tett szert, merész és szélsőséges formáinak, valamint szelektív anyagválasztásának köszönhetően. A Karman ékszerek így nem csak a vásárlók, hanem stylistok, fotósok, tervezők és modellek kedvenceivé is váltak. A márka megalapítója, Kármán Orsolya grafikusként végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, egy ideig grafikai tervezéssel foglalkozott, majd a reklámszakmában dolgozott több mint egy évtizedig. De örök szerelme, az ékszertervezés elszólította művészeti igazgató pozíciójából, és gyönyörű alkotásait csodálva mindenki egyetért abban, hogy jó döntést hozott. Szenvedélye egészen a kamaszkorig nyúlik vissza, amikor saját bevallása szerint rengeteg saját kreációt készített családtagjainak és barátnőinek.
 
karman evoke
 

Panyi Zsuzsi

 

A panyizsuzsi márka megalapítása legendás, hiszen 2007-ben egy cipősdoboznyi üveggel és egy öreg üvegvágóval kezdett bele az üvegékszer készítésbe. A siker azonban még így sem maradt el, már első ékszereinek pozitív fogadtatása volt, Zsuzsi fél év elteltével már saját kemencét vásárolhatott. Vállalkozását otthonról, kisgyerekei mellett indította el. Egyedi stílusa azonnal felismerhető, hiszen tökéletesen párosítja egymással a ragyogó színeket, letisztult formát adva nekik, a kivitelezésük pedig tökéletes. Panyi Zsuzsi hitvallása szerint az ékszer kiemeli viselőjének személyiségét, a tervezés és az ékszerek ajánlása során is ezt veszi figyelembe. „Az igazi ékszer nem tereli el a figyelmet a nőről, nem csupán kiegészítő, hanem szinte testének a része.” - vallja.
 
 

eVe by Eva Remenyi 

 

Reményi Éva merészet álmodott és hatalmas fordulatot vett az élete, amikor otthagyta közgazdász állását és elkezdett ékszertervezéssel foglalkozni. Az ötvösművészet alapjaival Reményi Katalin ismertette meg a nyitott aranyműves műhelyben, majd egy két éves aranyműves tanfolyamon vett részt, ahonnan már nem volt megállás. Bár egy biztos állás elhagyása a bizonytalanságért elsőre nem hangzik túl jól, de Éva hallgatott az ösztöneire és a siker nem maradt el. Sárgarézzel, ródiummal és hasonló nemes anyagokkal dolgozik, melyeket minimalistára, ugyanakkor mégis extravagánsra formál. Alkotásait erősen áthatja a térbeli geometria, ami az egyik meghatározó alapja Reményi Éva stílusának. Saját bevallása szerint egy olyan ritmika jelenik meg ékszerein, melyek a természetben is fellelhető burjánzásra is emlékeztetnek.