Az ember lányának három nagyobb vásárlási korszaka van - szerintem.

Az első, amikor még a szüleid visznek zsengeborsó korodban, és ők konzekvensen nemet mondanak a haskilógatos topra, a ‘cakcillogjon’ ruhákra, beszélő aranyhörcsögre, szóval gyakorlatilag mindenre - mégis, mikor évek múltán visszanézed a kiskori képeid, azért érzel némi szégyent az outfitek miatt. Hát na, kell ez is.
 
Aztán van az a szakasz, amikor végre van saját kereseted, és örülsz, hogy meg tudsz venni dolgokat. Beszippantanak az akciók, a kuponok, a leértékelések és a csatolt termékek, és - többnyire - ha a számlák vagy a napi bevásárlás és a ruhák között kell választanod, gondolkodás nélkül az utóbbi mellett döntesz. Én legalábbis ezt tettem, és hedonista, pazarló, bohó barátaim is.
 
 
Végül valahogyan sikerül egy kicsit érettebbé válni az idők során, és elkezdesz tudatosan tervezni. Napjainkban szerencsére a csapból is a recycling meg az upcycling folyik, így ennek köszönhetően én például évek óta elhagytam a fast fashiont - a ruháim secondhandben, Facebookon fellelhető gyűjtői csoportokban (hello indie, hello, vintage!) szerzem be, vagy pedig magyar tervezőtől vásárolok.
 
Egy kapszula gardrób ötletével régóta kergetjük egymást, viszont nemrég úgy döntöttem, itt az ideje, hogy a projektet élőben is kipróbáljam, így belevágtam - egy hétig egy előre összeállított gardrób darabjait viseltem csak.
A képeken látható termékeket megtaláljátok az Eva’s Room és a WonderLAB üzletekben - minden darab hazai tervezőtől származik.
 
Ami számomra fontos a hétköznapokban:

1. Basic pólók


Hiszek a basic pólók legitimitásában, hiszen egy átlagos napon, amikor IKEA-s táskákkal megpakolva igyekszem túlélni, ezek a legkényelmesebb darabok. Azt is szeretem, hogy egy fehér póló ugyanúgy mixelhető egy fekete blézerrel, mint egy leopárdmintás csecse szőrmével. Mert fő a minimalizmus, ugye.
 

 

2. Basic pulóverek


Mióta elhoztam a gyönyörű fekete turtle neck pulóverem az INQ-tól, gyakorlatilag le sem lehet vakarni rólam. Belülről olyan selymes a bélés, mintha kiscicák bújnának hozzám, a szabása és a fazonja pont tökéletes - pont annyira bő, hogy laza eleganciával viselhető.
 

 

3. Kényelmes, basic fekete nadrágok

Hiszek a fekete pamutnadrágok létjogosultságában, főleg, hogy ezeket egy fehér pólóval és egy fehér surranóval pont olyan lazán lehet viselni, mint oxforddal vagy magassarkúval és pulóverrel az irodába. Sosem voltam farmernadrágos típus, és azt sem szeretem, ha nagyon feszül rajtam egy nadrág, így nekem a paperbag nadrágok álmaim netovábbjai.


 

4. Az oversized kabát

Nagyon szeretem a laza, túlméretezett darabokat, és őszintén szólva én inkább kabátokat gyűjtök, mint ruhákat.


 

Pinko
Pinko - Kabát
Sajnos elúszott
MEDICINE
Medicine - Kabát Suffron Spice
Sajnos elúszott
Review
Review - Kabát
Sajnos elúszott
Silvian Heach
Silvian Heach - Kabát
Sajnos elúszott
Only
Only - Kabát Christa
Sajnos elúszott
ANSWEAR
Answear - Kabát Heritage
Sajnos elúszott
Simple
Simple - Kabát
Sajnos elúszott
MEDICINE
Medicine - Kabát Comfort Zone
Sajnos elúszott

5. Az egyetlen, a kényelmes, az örök mom nadrág

Ehhez szerintem nincs mit hozzáfűzni - ha farmer, akkor is kényelmes és laza.

6. Ha elfeküdnéd a hajad - a sapka sosem hiányozhat!

Mióta póthajam van, és néha hajlamos vagyok elfeküdni az egész rakományt, egyre többször viselek sapkát - főleg, amikor repkednek a mínuszok, még inkább szükség van rá.


 

7. Az állandó kiegészítők

 
Az óra, a feltűnő fülbevaló, a karkötő és a táska szerintem mindenkinél egyéni ízlés kérdése.
 

 
-51%
Mango
Mango - Füllbevaló York
Sajnos elúszott
-51%
Mango
Mango - Füllbevaló Lux
Sajnos elúszott
-31%
Mango
Mango - Füllbevaló Frida
Sajnos elúszott
-31%
Mango
Mango - Füllbevaló Theo
Sajnos elúszott
-22%
Pieces
Pieces - Füllbevaló
Sajnos elúszott
MEDICINE
Medicine - Füllbevaló Royal...
Sajnos elúszott
Mango
Mango - Füllbevaló Palais
Sajnos elúszott
-51%
Mango
Mango - Füllbevaló Chelsea
Sajnos elúszott

8. Két pár cipő

 
Egy elegánsabb oxford, és egy sportos, amiben nyugodt szívvel BKV-zhatok is akár.
 


 
Persze a kapszula gardrób összetétele függ attól is, ki mivel foglalkozik - egy office-ban simán ki lehet bekkelni egy ekkora ruhatárral, és még marad a rohanósabb napokra is.

Számomra a kapszula gardrób küldetése azzal a konzekvenciával járt, hogy valójában a ruhatáramnak nagyjából 80%-a felesleges. A kedvenc dolgaim majdnem ugyanúgy néznek ki, általában feketét viselek, meg valamilyen feltűnő szőrmét, tehát viszonylag unalmas is vagyok.

Lehetséges, hogy azért érezzük szükségét a felesleges holmik halmozásának, hogy reggelente úgy érezzük, van választási lehetőségünk? Fogalmam sincs, viszont tény, hogy nekem jelentősen megrövidítette a készülődési időmet a szűkebb választék.
 
Azoknak ajánlom a kapszula gardróbot, akik szeretik a praktikumot, szeretnek időt spórolni, és mindig időben mosnak. :)
 
A te gardróbodnak mik az alapjai? Hány ruhád van, és ebből mennyit viselsz valóban? Írd meg nekünk a FB oldalunkon.

   
 
 

Ruhák: INQ Concept (WonderLAB, Eva’s Room)
Ékszerek: The Mama Kin (WonderLAB)
Ocelot-fekete panel táska, fekete clutch: VENGRU BAG (WonderLAB)
Cipők: DYAN Shoes (WonderLAB)