Egy hónappal ezelőtt a legvadabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy szinte egyik napról a másikra a feje tetejére áll majd az életünk, és a legnagyobb utazást az egyik szobából a másikba való átlépés jelenti majd, a shoppingolást pedig csak a legszükségesebb élelmiszerek beszerzése. A szájmaszk és kesztyű állandó kiegészítőve vált, és hirtelen mindenre lett időnk, még arra is, amit már hónapok óta halasztgatunk, ide tartozik a gardrób kitakarítása is. Hoztunk Nektek néhány tippet, melyek segítségével Ti is kedvet kaptok egy kis szekrény detoxra.
 
Ismerjük be: szekrényünk szortírozása százszázalékos figyelmet és jó pár órát igényel. Amennyiben gardróbunk maximálisan túl van zsúfolva, és utoljára két éve álltunk neki, hogy kitakarítsuk, lehet, hogy egy egész napra is szükségünk lesz. Intézzünk el minden fontos telefont, írjunk vissza az üzenetekre, és mehet a buli.

Az érzelmeket most tegyük félre

 
Mielőtt nekiállunk, tegyük félre az érzelmeket. Most az olyan dolgokra gondolunk, mint például az a blúz, amit megvettél, viszont soha nem volt rajtad, de úgy gondoltad, a lányod szívesen hordja majd. Hát, ez nem történt meg. Gyakran az emlékek és érzelmek rabjaivá válunk, és ezért nem tudunk megválni egy-egy ruhadarabtól, annak ellenére, hogy soha nem lesz rajtunk.
Olyan darabokra gondolunk leginkább, amelyek
 
  • már annyira el vannak használódva, hogy inkább nem adjuk oda senkinek, a szekrény titkos folyosóin viszont eltűnnek, ugyanis már soha többé nem vesszük fel.
  • abba a bizonyos „egyszer még jó lesz” csoportba tartoznak, de a valóságban nem is tetszik annyira. Ezzel a hozzállással viszont elszalasztjuk a lehetőséget, hogy valakinek egy tökéletes farmert vagy cipőt ajándékozzunk. Legyünk őszinték, nálunk úgyis feledésbe merül majd.
 


Tudjuk, hogy a szekrényajtót sokkal egyszerűbb lenne becsukni, de akkor semmi értelme nem lenne a következő soroknak. Egyes dolgoktól való megszabadulás azt jelenti, hogy elfogadjuk azt a tényt, hogy nehezen megkeresett pénzt dobunk el velük. Bár nem olyan könnyű megszabadulni egy-egy darabtól, ha megtesszük, hatalmas megkönnyebbülést érzünk majd.

Hogyan kezdjük?

 
Tanácsainkat több forrásból merítettük, melyek közt mindenki megtalálja saját újtát. Az alap az inspirácó, és ehhez hozzákeverhetjük saját észrevételeinket, amelyeket továbbíthatunk.

Készítsd el a helyet

Készíts el hat nagyobb táskát vagy dobozt (elérhetőség szerint), amelyeket a következőképp címkézz fel:
 
1.     dolgok, amiket meghagyok
2.     ismerősnek vagy családtagnak
3.     adományozásra (pl. egy szervezetnek)
4.     újrahasznosításra
5.     egy másik kategóriába kell tenni
6.     eladó
Ez az előkészítés megkönnyíti a munkát, hiszen a dolgok és a kategóriák jobban átláthatók.
 


A logikáról se feledkezzünk meg

A kis „dobozos akció“ után, döntsd el, melyik doboz kihez kerül. Ha előre elkészítesz egy listát, amelyeken megfelelő jelöltek vannak, akkor kisebb az esélye annak, hogy mégis megtartasz valamit.
 
  • szétosztani (kinek) 
  • elajándékozni (hova?)
  • eladni és újrahasznosítani (hol?)
Jó alternatíva lehet a ruhák kicserélése, ún. swap vagy gardróbvásár. A cél egyértelmű: megtalálni a megfelelő lehetőséget, és ezzel csökkenteni az esélyét annak, hogy a hulladéklerakatba kerülnek.
 
Ezen a ponton már reméljük, hogy a felkészülési fázis után vagy. Az osztályozáshoz kapcsold be a kedvenc zenéd vagy egy inspirációs podcastot. Például egy fenntarthatósággal, környezetvédelemmel foglalkozót. Ajánlani tudjuk a Kacatmentes Otthon és a Párnacsata című podcastokat, higyjétek el, őket hallgatva jobban fog menni a munka.

A Párnacsata podcast egyik szereplője, HeyJulie néven YouTube csatornát is indított, ahol az egyik videójában év eleji ruhaszortírozással kapcsolatos tippeket osztott meg nézőivel. Mi is összegyűjtöttünk néhány tippet Tőle. Az inspiráló blogger elmondta, ő legalább évente 3-4-szer rak rendet szekrényében, és szortírozza ki a ruháit. Egy-egy ilyen takarítás során felpróbálja a darabokat, és így dönti el, hogy érdemes-e megtartani valamit vagy sem.

Nemcsak Julcsi, hanem a Kacatmentes Otthon alapítója, Bitay Andi is több platformon van jelen. Andi a podcastok mellett sikeres blogger is, ahol további tanácsokkal látja el olvasóit egy fenntarthatóbb, környezettudatosabb életért. A Maison blogot érdemes követni, ha fontos számunkra a fenntarthatóság és szeretjük a minimalista stílust.

Felveszem még valaha?

 
Minden egyes darabnál érdemes feltenni magunknak a következő kérdéseket: Szeretem egyáltalán ezt a darabot? Mosáskor hiányzik? Felvettem az elmúlt fél évben? Illik a stílusomhoz?
 

A szekrény legszemélyesebb részlegébe tartoznak azok a dolgok, amelyeket ajándékba kaptuk. Valljuk be, ezekből a darabokból egy külön szekrényt csinálhatunk. Nos, ezeket a darabokat is ki kell szelektálni. Való igaz, érzelemteljesebb ez a részleg, de akkor sem szégyen vagy bűn megválni egy-egy ajándéktól, hiszen lehet más nagyobb hasznát veszi.
 

Abszolváltad az első köröket? Tarts egy kis szünetet, hiszen a gyakorlathoz nagyobb erőre lesz szükséged. A következő sorokat azoknak a problémáknak szenteljük, amelyekkel az út során találkozol majd.

Szentimentális tárgyak

 
Tökéletes példa a vintage ékszer. Azok, amelyeket nem is viseljük, csak úgy tartogatjuk. Hogyan váljunk meg tőlük bűntudat nélkül? Próbáld meg a bazárokat, közösségi szervezeteket vagy az internetet. A közösségi hálók tele vannak emberekkel, akik olyan darabokat keresnek, amelyek beleillenek a portfóliójukba. Lehet, hogy pont a te darabjaid tűnnek majd fel egy színdarabban.

 „Egyszer még lehet rá szükségem“

 
Ha egy olyan darabba ütközünk, amiről úgy gondoljuk, egyszer még felvesszük, akkor próbáljuk ki a következőt: tegyük el egy dobozba, amire ráírunk egy dátumot. A telefonunkban állítsunk be egy emlékeztetőt, 6 hónappal későbbre, és, ha ez alatt az idő alatt nem hiányzott, nem kerestük, akkor egyértelmű, hogy nincs is rá szükségünk. Tiszta lelkiismerettel adhatjuk oda másnak. Persze, nem szezonális darabokra gondolunk, hanem azokra, amelyeket már fél éve nem viseltük, de mégis a kispadon tartjuk őket, mert „hátha”.

Mea culpa, mea maxima culpa

 
A bűntudat, hogy csak úgy, feleslegesen kidobtuk a pénzt az ablakon, normális érzés, és mindannyian ismerjük, de sajnos ez a pénz már nem mászik vissza a pénztárcánkba. Ezt könnyen felválthatjuk egy kis boldogsággal, ha olyan személynek adjuk a darabot, akinek ezzel boldogságot okozunk.
 

A rendetlenség csökkentése és pénzspórolás

 
A gardrób kitakarítása után előfordulhat, hogy be kell szereznünk új darabokat. Hogyan csináljuk ezt a legfenntarthatóbb módon?

Egy darab be, egy darab ki

Ha egy új darabot vásárolunk, tartsunk észben az aranyszabályt: egy új termék, egy régi darab likvidálásával jár, és így lesz elég hely a gardróbban. Ne felejtsd el, hogy mindig ugyanabból a kategóriából cseréljük a régit újra, tehát egy régi nyakláncot ne cseréljük új farmerra.

Második esély az életre

Kapcsolódj be egy swapba, ha egy egy régi darabnak új esélyt adnál. A kiegészítők és ruhák cseréjének hatalmas sikere van Magyarországon. A régit újra“  jelszó hozzájárul az egészséges divatkeringés fenntartásához. Ne feledkezzünk meg persze a használtruha és vintage boltokról sem, viszont itt is ügyeljünk a mértékkel való vásárlásra. HeyJulie szintén előtérbe helyezi a használtruha vásárlást, de, ha egy boltban meglát egy jó minőségű darabot, ami biztosan sokáig bírja majd, akkor azt nem hagyja ott.


Szabályozd az egyhasználatos darabok vásárlását

Olyan dolgokra gondolunk mint például a flitteres overál, ami bár megkapta az 5 perc hírnevet a céges bulin, de már rég a sarokban porosodik. Ha tudjuk, hogy esemény vár ránk, és szükségünk van például egy lapos talpú cipőre, de tudjuk, többé nem lesz rajtunk, akkor kérdezzünk körbe az ismerősök között. Biztosan környezetbarátabb megoldás mint otthon tartani „egyhasználatos“ dolgokat. Keressünk helyi vagy magyarországi tervezőket, és támogassuk őket a nagyobbak helyett.

Ha mégis úgy döntesz, hogy vásárolsz, akkor tartsd be ezeket a szabályokat:

 

1.     a harminc alkalmas viselés szabálya = az új darabot legalább harmincszor viseljük majd

2.     a három kombináció szabálya = az új darabot legalább három, már meglévő ruhadarbbal tudjuk kombinálni

És itt jövünk rá a felismerésre, hogy a kapszulagardrób a megoldás

 
Sokan emlegetik, de kialakítani egy, a személyiségünknek megfelelő gardróbot, ami minden alkalommal szolgál minket, talán a legnehezebb feladat, de nem lehetetlen. A kapszulagardrób megment minket a reggeli fejfájástól, amikor nem tudjuk, mit vegyünk fel, hiszen olyan darabokat tartalmaz, ami szinte mindenhez illik. Válogassunk a minőségi, környezetbarát anyagok között, így biztosan sokáig kitart majd egy-egy modell. Szuper tippekkel lát el minket a kapszulagardrób kialakításával kapcsolatban blogján Bitay Andi is.
 


Zárásképp néhány jó tanács:

  • szánj extra időt a gardrób kitakarítására
  • strukturált terv szerint dolgozz, ne össze-vissza
  • ne az elfogult pároddal, hanem egy kritikus személlyel végezd ezt a munkát. Hidd el, így lesz a leghatékonyabb
  • egy segéd, aki nem rest bármikor egy kis frissítővel, borral szolgálni, mindig jól jön
  • alkalmazd a kategorizálás és a hat hónap szabályát
  • likvidálás előtt próbáld fel a darabokat
  • csak olyan darabot dobj el, ami már el van kopva és hordhatatlan
  • a gardrób takarítás nem csak karácsonyi program, nyugodtan ismételd meg a folyamatot minden szezon előtt

Íme HeyJulie videója, ami alapján mi is inspirálódtunk.

 

 

Forrás:

https://reducereuserenewblog.com/how-to-declutter-your-closet-for-good-save-money-and-reduce-waste/

https://www.whowhatwear.co.uk/declutter-wardrobe/slide5

https://www.youtube.com/watch?v=w9e1lPZpvCA
https://www.maisonblog.hu​