A divatiparban nem számít újdonságnak a drága termékek hamisítása, hiszen évek óta sokan keresik az olcsó megoldásokat arra, hogy autentikusnak tűnő dizájner darabokat tudhassanak maguknak, de mi a helyzet a szépségiparral?

Bizony a szépségipar is hamar felzárkózott, és egyre több sminkterméket, parfümöt és bőrápolási készítményt hamisítanak. Sokakat elvakít az alacsony ár, de vajon belegondolnak-e, mekkora veszélynek teszik ki magukat, amikor hazavisznek egy-egy utánzatot.

Ha vágyunk egy illatra, akkor ne várjunk csodát a hamis verziójától, hiszen az nagy valószínűséggel egyáltalán nem hasonlít az eredetire, ráadásul tele van ismeretlen, olykor mérgező, allergiát kiváltó anyagokkal. A legtöbb utánzatban olyan rákkeltő karcinogének is találhatók, amelyeket például műanyag lágyítására használják, és értelemszerűen be vannak tiltva. Néhány internetes oldal és szürke piaci árus viszont ezzel mit sem törődik, és gond nélkül verik át a vásárlókat. A szürke piacon árusított termékek nagyon rossz minőségűek, károsak, ráadásul tönkreteszik a keményen dolgozó brandek munkáját is, arról nem is beszélve, hogy mindez illegális úton történik. Ebben a cikkben összefoglaltuk Nektek, melyek azok a jegyek, amelyek alapján megállapítható, hogy hamis parfümmel van dolgotok.

Ár


Az egyik legegyszerűbb módja, hogy megállapítsuk, valami nem stimmel a parfümmel, az a túl alacsony ára. Természetesen van, hogy egy illathoz kedvezményesen jutunk hozzá, esetleg készletkisöprés van egy-egy boltban, de az akkor sem lehet az ár töredéke. Az a biztos, ha az árakat összehasonlítjuk egy olyan bolt áraival, akiben megbízunk (pl. Notino).

Csomagolás

A.    Celofán

 
Forrás: brightside.me


Szinte az összes parfümöt vastag, átlátszó celofánborítás védi a sérüléstől, melynek élei pontosan vannak összeillesztve. Amennyiben észleljük, hogy az élek nem egyenletesek, esetleg túl sok ragasztót használtak hozzá, intő jelként vehetjük, hogy ez bizony egy átverés.

B.     Papírcsomagolás

Szintén árulkodó jel lehet maga a papírcsomagolás és a rajta lévő márkajelzés, logó és egyéb információk. Ha nem tudjuk, pontosan hogyan néz ki az eredeti csomagolás, akkor nézzük meg egy dorgériában, parfümériában, és, ha erre nincs lehetőség, akkor az interneten nézzünk utána.

C.   Karton papír

 

Forrás: brightside.me


Az eredeti illatok esetében a dobozban mindig található egy kartopapír, ami tovább védi és egy helyben tartja az üveget. Ez általában hófehér, hacsak a márkára nem jellemző más szín.

Dizájn

Az üveg és a tető dizájnja rengeteget elárul a termékről. Ha furcsának találjuk a dizájnt, akkor a legegyszerűbb, ha az interneten (pl. egy olyan oldal mint a Fragrantica.com, Notino.hu) keresünk egy fotót az üvegről, és megnézzük, mennyire pontos a logó és egyéb információk. A nagyon gyenge utánzatoknál viszont nagyon könnyű rájönni, hogy valami nem stimmel, hiszen gyakran maga a parfüm neve sem ugyanaz, csak a betűtípus és betűelhelyezés.

Parfüm színe

 

Forrás: brightside.me
 
A drága, minőségi illatok gyakran pasztellszínűk, míg a koppintott verziók jóval erősebb színűek. Ez egész egyszerűen a rengeteg kémiai anyagnak, színezéknek köszönhető, amivel „minőségibbnek” próbálják beállítani a terméket.

Feltüntetett információk

 

Forrás: brightside.me


Mielőtt használni kezdenél egy parfümöt, olvasd el gondosan a rajta feltüntetett leírást, összetevőket. Ha nyelvtani hibával, rossz vagy értelmetlen fogalmazással találkozol, akkor ott bizony gond van. Ide tartozik a fentebb már említett fura logó, pontatlan infó feltüntetés. Ezeket mind egy hiteles internetes oldalon vagy üzletben ellenőrizheted.

Illat

Mint ahogy már említettük, a másolatoknál nem minden esetben sikerül utánozni a pontos illatot. Ha egy termékhez túl olcsón jutottunk hozzá, vagy a felsorolt jegyek közül valamelyiket észleltük, akkor bizony nincs mit tenni, ideje megszagolni egy parfümériában az új szerzeményünket, majd a kettőt összehasonlítani. Így biztosan meg tudjuk majd állapítani, mivel van dolgunk.

Gyártási szám

 

Forrás: brightside.me


A gyártási szám szintén sok mindent elárul. Ha felkeressük a gyártót, akkor ez alapján meg tudjuk állapítani, eredeti-e a termék. Ez a szám általában a doboz alján és a parfüm üvegcséjén található, és természetesen egyezniük kell.

Reméljük, ezekkel a tippekkel segítünk Nektek a jövőben, hogy mindig a legjobb, legminőségesebb termékekhez juthassatok. Ha nagyon vágytok egy színvonalas parfümre, akkor inkább spóroljatok, minthogy feleslegesen dobjátok ki a pénzt egy olyan termékért, ami akár az egészségetekre is ártalmas lehet.

Kitalálod, melyik az igazi és melyik a hamis parfüm?


Forrás: h-illa-rious.blogspot.com
Bal oldali parfüm a hamis, a jobb oldali pedig eredeti. A masni az eredeti verzión vastagabb, minőségesebb, sötétebb bézs anyagból készült. Az ékezet pedig inkább kacsacsőrre emlékeztet a bal fotón.


Forrás: luxuryperfumemalaysia.com
A bal oldali képen látható az eredeti verzió, a jobb oldali a hamis. Itt a címkéken látszik a különbség: a bal oldalin középen, míg a jobb oldali képen kicsit ferdén, jobbra van ragasztva.


Forrás: scentsamples.com.au
Bal oldali termék a hamis, a jobb oldali eredeti. A felirat betűtípusának minőségén látszik leginkább a különbség.


Forrás: read2enjoy.com

Jobb oldali illat az eredeti, a bal oldali másolat. Itt két különbséget is észrevehetünk: az autentikus parfüm színe világosabb, a szórófejhez kapcsolódó cső pedig nincs meghajolva, míg a hamisítványnál sötétebb színnel és elgörbült verzóval találkozunk.
 


Forrás: dino.co.uk

A Chanel parfürmnél bal oldalt látható a másolat, jobb oldalt pedig az eredeti parfüm. Bár a csomagolás szinte megszólalásig hasonlít, azért nézzük meg a betűk és a feliratok minőségét. Ahhoz, hogy hibát találjunk, alaposan meg kell vizsgálnunk a terméket.

Forrás: brightside.me