Kedves Parfüm imádók, így a tavasz eljöttével éppen ideje, hogy a kedvenc téli parfümjeink helyét átvegyék az üde, frissítő citrusos illatok. Őszintén bevallom, hogy én valamiért soha nem nyúltam ezekért az illatokért, viszont a cikk írásakor ugyanaz történt velem, mint a rózsás parfümöknél. Engem is magával ragadtak a tavaszias illatok, így igazán nehéz volt közülük kiválasztani a top 10-et.

Tudtátok, hogy a citrusos jegyek leggyakrabban hideg sajtolással kerülnek az üvegcsékbe pontosan azért, hogy minél inkább megőrizzék intenzitásukat? Természetesen mint minden illatcsaládnál, ezeket a jegyeket is kiegészítik valami olyannal, ami kicsit tompítja az erőteljességet. Ebben az esetben leggyakrabban virágos és gyümölcsös jegyekkel vannak párosítva, amelyek tökéletesen harmonizálnak a fanyar jegyekkel.

Mint mindig, a sorrend most is véletlenszerű! Jó böngészést kívánok!


Tom Ford-Mandarino di Amalfi

 
Fejjegy: tárkony, tárkony, menta, fekete ribizli, grapefruit, citrom, bazsalikom
Szívjegy: feketebors, koriander, narancsvirág, zsálya, jázmin
Alapjegy: vetiver, ámbra, labdanum, pézsma, cibet
 
 
Aki egy kicsit is otthon van a parfümök világában, az jól tudja, hogy a Tom Ford illatok igazi luxus termékek, és bár igaz, hogy áruk eléggé borsos, cserébe garantált a minőség. Nincs ez másképp a Mandarino di Amalfi nevű illattal sem, amely 2014-ben került a boltok polcaira. A Krémmánián és a Fragrantican is rengeteg pozitív véleményt olvashatunk róla, és a viselők szerint ez a fűszeres-citrusos-gyümölcsös jegyekből álló parfüm egy igazi remekmű. Már maga a tengerkék üvegcse is a mediterrán hangulatot idézi, a beltartalom pedig szinte azonnal az Amalfi-partra repít minket, mint ahogy azt a név is ígéri.
 

Jo Malone-Lime Basil & Mandarin

Fej: bergamott, mandarin, lime
Szív: kakukkfű, írisz, orgona, bazsalikom
Alap: vetiver, pacsuli
 
 
A Jo Malone a minimalista, nem túlbonyolított illatok királya, nincs ez másképp a Lime Basil & Mandarin nevű terméknél sem, ami 1999-ben látta meg a napvilágot, és sikere azóta is töretlen. A frissítő bergamott, mandarin és lime triót tökéletesen kiegészítik az fűszerek és a virágok, így a végeredmény nagyon üdítő.


Vivian Grey-Grapefruit & Vetiver

Illatjegyek: grapefruit, vetiverfű, citrom
 
 
A Vivian Grey egy olyan német luxusmárka, melynek termékei készítése során a kiemelkedő minőség és magas színvonal van előtérbe helyezve. A márka Grapefruit & Vetiver illatát csupán három jegy alkotja, így a végeredmény letisztult és egyszerű. Azoknak ajánlanám, akik szeretik a visszafogottabb, gyengébb illatokat, ugyanis ez nem a parfümök, hanem inkább a testpermetek tulajdonságait viseli, amit természetesen a kedvező ára is tükrözi. Ismét kitérnék az üvegcse finom stílusára, ami engem azonnal magával ragadott. A bordázás titeket is a Chloé-ra emlékeztet?
 

Michael Kors-Turquioise

Fejjegyek: lime, uborka, tavirózsa
Szívjegyek: jázmin, vad orchideák
Aljegyek: cédrus, pézsma, ambrox, tengeri jegyek
 
 
Már a fejjegyekből is láthatjuk, hogy egy igazi frissítő parfümmel van dolgunk. A Fragrantica szerint ez egy kiválóan összekomponált illat, hiszen egyszerre citrusos és virágos is. A Krémmánia szerint hatósugara nem kiemelkedő, de mivel ez az illat inkább a melegebb hónapokban állja meg a helyét, így ez nem is baj.


Jo Malone-Orange Blossom


Fejjegy: citrom, zöld jegyek, mandarin
Szívjegy: afrikai narancsvirág, lótusz
Alapjegy: orgona
 
És igen, ismét visszatértünk a Jo Malone márkához, de nem tehetek róla, hiszen én amikor meghallom a citrusos illatokat, szinte azonnal a letisztultság jut eszembe, amit ez a márka tökéletesen hoz. Az Orange Blossom nevű uniszex parfümében is kizárólag a szükséges jegyek találhatók, amelyek együttesen képviselik az illat nevét. Semmi kertelés, azt kapjuk, amire számítunk: egy narancsos, friss, üde illatot.
 

Thierry Mugler-Cologne

Fejjegy: neroli, bergamot
Szívjegy: narancsvirág
Alapjegy: pézsma
 
Thierry Mugler Cologne nevű illatát már egy korábbi cikkben is említettem a citrusos illatok közt, így nem maradhatott ki. Ez az illat is a kevés összetevőjének köszönheti hatalmas sikerét, ami egyébként nem jellemző a Mugler illataira.


Tom Ford-Venetian Bergamot


Fejjegyek: bergamott, feketebors, rózsaszínbors, gyömbér
Szívjegyek: ylang-ylang, gardénia, cédrus, borsfa, magnólia
Alapjegyek: szantálfa, tonkabab, ámbra, kasmír
 
 
Megint egy már említett márka következik, de sajnos az új kedvencemnek sem tudtam ellenállni. Tom Ford a Venetian Bergamot illat esetében is nagyot alkotott, és ez a komplex illat szinte azonnal viselője védjegyévé válik. A Fragrantica szerint a citrusos jegyek a háttérbe húzódva fejtik ki hatásukat, míg a többi note szépen sorban jön elő. Persze ez is, mint minden Tom Ford, egy megosztó illat, de, ha szereted a minőséges és egyedi parfümöket, akkor érdemes kipróbálni.
 

Giorgio Armani-Acqua di Gioia


Fejjegyek: citrom, menta
Szívjegyek: jázmin, bazsarózsa, rózsaszín bors
Alapjegyek: cédrus, barna cukor, francia labdanum
 
 
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én egyszerűen imádom a Giorgio Armani illatokat, de az összes közül az Acqua di Gioia a kedvencem, és évek óta használom, főleg a melegebb hónapok eljöttével. Hihetetlenül friss, üde illat. Tartóssága és hatósugara is kiemelkedő, egész nap körüllengi viselőjét, de mégsem fojtogató. A barna cukor édességét ellensúlyozza a citrom, menta és a virágos jegyek.
 

Elizabeth Arden-Green Tea Yuzu


Fej: yuzu, bergamott, citrom, zöld tea, citromfű
Szív: yuzu, timián, menta, keserű narancs, zöld tea, ribizli rügyek
Alap: pézsma, nyír, ambrette
 
 
Újra egy pénztárcabarát illat következik, még pedig Elizabeth Arden Green Tea Yuzu illata személyében, amely a Green Tea termékcsalád egyik tagja. Ha megnézzük a jegyeit, rögtön láthatjuk, hogy egy igazi frissítő illatról van szó, ami tökéletes tavasszal. A citrusos jegyekhez itt a zöldfűszerek kapcsolódnak.
Senkit ne tévesszen meg a kissé maradi stílusú üvegcse, hiszen az egyáltalán nem tükrözi a beltartalmat.
 

Dolce&Gabbana-Light Blue

Fejjegyek: alma, cédrus, harangvirág, citrom
Szívjegyek: fehér rózsa, bambusz, jázmin
Alapjegyek: ámbra, pézsma, cédrus
 
 
Egy olyan klasszikussal zárnám a sort, amelyet előttünk már anyáink is viseltek, és nagyon valószínű, hogy a mi gyerekeink is fogják, éppen ezért a 2001-ben megjelent Light Blue egyszerűen nem maradhat ki a citrusos-friss parfümök listájáról. A Light Blue termékcsalád azóta már több változattal bővült, de valamiért még mindig az eredeti a legnépszerűbb. A jegyek listáján is tisztán látszik, hogy mennyire letisztult illatról van szó, tehát valószínű, hogy ebben rejlik a varázsereje.


További említésre méltó citrusos parfümök: