Kedves Parfüm imádók! A negyedik részben minden a nőies, kifinomult, púderes illatokról fog szólni. És, hogy mi is teszi egy parfümöt púderessé? Első sorban az olyan visszafogott jegyek, amelyek szinte észrevehetetlenül ölelik körbe viselőjüket, és mindenki csak úgy emlékszik majd rájuk, hogy a „mindig jó illatú hölgy”. Sokan nem tudják, vagy nem akarják elfogadni, hogy a kevesebb néha több, viszont a púderes illatoknál nincs más választásuk, ugyanis az egész illatcsalád erre a filozófiára épül.

A púderes illatokat sokan az erőteljes örök klasszikussal, a Chanel N°5-val és a tipikus „idős néni illattal” azonosítják, pedig manapság már nem ez a legjellemzőbb képviselője ezeknek az illatoknak. A púderes illatok ma már sokkal inkább egy életérzést, egy stílust képviselnek, hiszen aki ilyen illatot választ, annak a legfontosabb a szofisztikáltság és elegancia.

Mint mindig, most is véletlenszerű sorrendben következnek az illatok. Jó böngészést kívánok!


Guerlain-L'Heure Bleue

   
Fejjegy: ánizs, koriander, neroli, bergamott, citrom
Szívjegy: szegfű, orchidea, jázmin, szegfűszeg, bolgár rózsa, ylang-ylang, tubarózsa
Alapjegy: írisz, szantálfa, pézsma, vetiver, tonkabab

A Guerlain L'Heure Bleue illatot és az üveg ámulatba ejtő dizájnját Jacques Guerlain alkotta meg 1912-ben. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy több mint 100 éve a piacon van, és világszerte imádják. A Krémmánia szerint ebbe a parfümbe még azok is beleszeretnek, akik tartózkodnak az olyan illatoktól, amelyekben koriander, ánizs található. Egyszerűen fenomenális.


Chanel-Les Exclusifs de Chanel Jersey

 
 
Illatjegyek: levendula, pézsma, vanília, rózsa, jázmin, tonkabab, fű, vadvirágok

A 2011-ben piacra került Chanel Jersey a kevésbé ismert Chanel illatok közé tartozik, ami egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne érdemelne több figyelmet.
A finom, krémes vaníliát tökéletesen kiegészítik a friss, roppanós virágos jegyek. Ideális a fiatalabb és idősebb korosztálynak is, főleg a melegebb évszakokban. A Fragrantica és Krémmánia szerint is azokon a napokon érdemes viselni, amikor nem akarunk semmi extrát, csak egy kis komfortos illatfelhőt, amely észrevehetetlenül végzi a dolgát…


Balenciaga-B. Balenciaga Skin

 
Fejjegy: bergamott, zöld tea, szójabab, gyöngyvirág
Szívjegy: ibolya levél, bazsarózsa, nőszirom gyökér
Alapjegy: cédrus, vetiver, ámbra, kasmír

Az eredeti B. Balenciaga nevű parfüm 2014-ben jelent meg, majd egy évvel később látta meg a napvilágot a tesó, a B. Balenciaga Skin, amely gyengédebb és visszafogottabb a nagytesónál. Az illatkompozíció rendkívül egyedi, semmihez sem fogható vagy hasonlítható, egyszerűen csak ki kell próbálni, és aztán véleményt alkotni. Bár nem mindenki találja meg vele a közös hangot, aki viszont igen, annak ez a barátság örökre szól.


Valentino-Valentina Poudre


Fejjegy: púder, pézsma-mályva
Szívjegy: tubarózsa, írisz
Alapjegy: vanília, szantálfa, tonkabab

Kétségkívül ez az egyik legpúderesebb illat ebben a családban, és meg kell, hogy mondjam, engem is ledöntött a lábamról. Már első pillantásra beleszerettem, hisz maga az üvegcse is annyira nőies, annyira finom, hogy egyszerűen nem lehet mellette elmenni anélkül, hogy ki ne próbáljuk. Maga a beltartalom rendkívül szofisztikált, nagyon elegáns, tartós, így aki egy ilyen női illatot keres, az megtalálta.


Narciso Rodriguez-Narciso Poudrée

 

Fejjegy: bolgár rózsa, jázmin, narancsvirág
Szívjegy: pézsma
Alapjegy: cédrus, vetiver, kumarin, pacsuli

Ismét egy nagyon tipikus, púderes illat van a soron, amelyet valaki vagy imád, vagy ki nem állhat. Bár itt a fejjegyeknél dominálnak a virágok, valamiért a pézsmával és szantálfával keverve mégis a púderes note az első, ami feltűnik. Melengető, kellemes viselet a mindennapokra, és a munkahelyünkön sem fogunk vele mindenkit megfojtani. A mennyiséget azért ne vigyük túlzásba, ugyanis nem mindenki rajong ezekért a púderes illatokért.


Kenzo-Flower

 
 
Fejjegy: galagonya, bolgár rózsa, mandarin, feketeribizli
Szívjegy: jázmin, ibolya, rózsa
Alapjegy: vanília, pézsma, tömjén

A nevével ellentétben a Flower nevű parfümre leginkább a púderes tulajdonsága, és nem a virágok miatt figyelnek fel a legtöbben. A Krémmánián rengeteg értékelés érkezett róla, és a legtöbb véleményező csak pipacsos Kenzo-ként emlegeti, és sokak szerint inkább a 35+ korosztálynak való, de ne tántorítsa el a fiatalabbakat sem attól, hogy kipróbálják, hiszen könnyen lehet, hogy ez lesz az új favorit.
2000-ben alkották meg és dobták piacra, és azóta (népszerűsége miatt) sajnos rengeteg hamisítvány és utánzat látta meg a napvilágot, de egyik sem veheti fel a versenyt az eredetivel.


Guerlain-Shalimar

 

Fejjegyek: citrusok, mandarin, cédrus, bergamot, citrom
Szívjegyek: írisz, pacsuli, jázmin, vetiver, rózsa
Alapjegyek: bőr, szantálfa, édes mirha, pézsma, cibet, vanília, tömjén, tonkabab

A Guerlain Shalimar termékcsaládon belül rengeteg fajta illat jelent meg, én mégis az anyaillatot választottam, mert ez az egyik legtipikusabb púderes illat a piacon. 1925-ben került a boltok polcaira, és azóta is hódít. Ez tipikusan egy olyan illat, amelyhez fel kell nőni, meg kell rá érni, így nem a fiatalabb korosztálynak találták ki, viszont, ha egyszer valaki felfedezi a Shalimar csodáját, többé nem tudja majd elfelejteni.
Hatósugara és tartóssága is ugyanannyira ámulatba ejt majd, mint a kül-és beltartalom.


Etat Libre d'Orange-Putain des Palaces Etat

 
Illatjegyek: rózsa, ibolya, bőr, gyöngyvirág, mandarin, gyömbér, rizspor, ámbra, púderes jegyek, állati jegyek

A Putain des Palaces Etat 2006-ban került a boltok polcaira, és azóta hódít a púderes illatokat kedvelők közt. Hatósugara és tartóssága is kiemelkedő. A Krémmánia szerint a különböző jegyek mind más szerepet töltenek be, és lassan, fokozatosan bontakoznak ki.


Jean Charles Brosseau-Ombre Rose

 

Fejjegy: barack, pelargónia, aldehidek, palisander
Szívjegy: szantálfa, ylang-ylang, cédrus, vetivérfű, rózsa, gyöngyvirág, gyökérorrisz
Alapjegy: vanília, pézsma, tonkabab, nőszirom, méz, heliotrop, fahéj

Az Ombre Rose illatnak eleve már az üvege is egy igazi remekmű, hiszen olyan, mintha az egészet csipke borítaná. Mikor először találkoztam a beltartalommal, bevallom őszintén, én is azt a tipikus „nagymamis” illatot éreztem, de amint leszáradt, megváltozott az egész, és bátran állítom, hogy egy eszméletlenül különleges parfümmel van dolgunk, amely visszafogott, nincs benne semmi zavaró „mellékillat”.


Chanel-N°5

Fejjegy: aldehid, ylang-ylang, bergamott, citrom, neroli
Szívjegy: jázmin, írisz, rózsa, gyöngyvirág
Alapjegy: vetiver, pézsma, pacsuli, szanfálfa, ámbra, vanília, moha, cibet

A végére tartogattam a púderes illatok ősanyját, a Chanel N°5-ot, amely már 1921 óta töretlen népszerűségnek örvend. Az igazán gyakorlott, tapasztalt parfüm viselőknek ajánlanám, mivelhogy ez egy olyan illat, amely még egy hatalmas tömegből is messziről kitűnik, és viselőjét maradéktalanul jellemzi. Túlfújni viszont tilos, mert akkor szinte megfojtja a körülöttünk lévőket. Annak ellenére, hogy rengetegen használják, nem tömegillat, hiszen minden bőrtípuson máshogy fejti ki a hatását. Rengeteg márka próbálta utánozni, de semmivel sem téveszthető össze.
Aki ismeri, annak nem kell róla regényeket írni, aki meg nem, az még valószínűleg nem érett meg a találkozásra. De ami késik, az nem múlik ;)

További említésre méltó púderes parfümök: