Sorozatunk harmadik részében a rózsás parfümök világába vezetlek be Titeket. Szinte már rituálévá vált, hogy a parfümös cikkek írását azzal kezdem, hogy kiválasztok egy, a témához illő illatot, befújom magam, s hagyom, hogy ez az illatfelhő az egész írás alatt inspiráljon. És, hogy most melyik parfümre esett a választásom? Ígérem, a cikk során kiderül!
 
Mielőtt még belemerülnénk a parfüm-válogatásba, be kell, hogy valljam, én sosem voltam a rózsás parfümök rajongója, sőt, szinte utáltam mindent, amire a ROSE szavacska volt biggyesztve, hiszen mindig azt gondoltam, hogy ezt az erőteljes rózsa illatot csupán az idősebbek szeretik, és tudják viselni. Meglepetésemre a kis „kutatásom” során (ami igazából szaglászást takar) ez a gyűlölet valahol imádattá alakult át, és büszkén kijelenthetem, hogy már én is a rózsás illatok rajongó táborát erősítem. Van ezekben az illatokban valami, amitől igazi nőnek, igazi előkelő nőnek érezheti magát az ember lánya, és ez az érzés magával ragadott, így rögtön be is szereztem az új kedvenc illatomat.
 
A rózsás parfümökben a nevük ellenére nem mindig muszáj, hogy a rózsa legyen a legerőteljesebb, ugyanis ez egy olyan jegy, amely általában a parfüm viselése során lassan mutatkozik meg. Ha a visszafogottabb illatokat szereted, akkor jó, ha a rózsa note mellé egyéb virágok, esetleg gyümölcsök is társulnak.

Chloé-Roses de Chloé – Egy igazi klasszikus virágba borulva

   
Fejjegy: bergamott citrom, tárkony, licsi, citrom
Szívjegy: damaszkuszi rózsa, magnólia, cédrus, alma, feketeribizli, őszibarack
Alapjegy: fehér pézsma, borostyán, fa
 
A Krémmánia szerint a Roses de Chloé tökéletes a hétköznapokra, hiszen nem tolakodó, és gyengéden lengi körbe viselőjét. A visszafogott rózsás és gyümölcsös jegyek frissességet, nőiességet és érzékiséget kölcsönöznek. Ezt az illatot kevesebben viselik, mint az anyaillatot, így azoknak ajánljuk, akik szeretik az újragondolt klasszikus illatokat. Ebben a verzióban sokkal inkább érezhetők a virágos jegyek, mint az eredetinél.
Ez az illat az idősebbek és fiatalabbak számára egyaránt megfelelő lehet.

Yves Saint Laurent-Paris – Ha valami komolyabbra vágysz

   
Fejjegy: mimóza, narancsvirág, zöldes jegyek, rózsa, kasszia, galagonya, jácint, bergamott, muskátli
Szívjegy: liliom, ibolya, jázmin, ylang-ylang, gyöngyvirág, lime virág, rózsa
Alapjegy: írisz, szantálfa, borostyán, pézsma, cédrus fa, tölgyfamoha
 
A rengeteg jegy láttán sokan hátrahőkölnek, elvégre már ebből is látszik, hogy ez egy összetett illat, és komoly viselőt kíván. Az 1983-ban piacra dobott Paris a Fragrantica és a Krémmánia szerint is hibátlanul idézi a romantikus és kifinomult Párizst, és azoknak az idősebb hölgyeknek ajánlják, akik nem félnek kitűnni a tömegből.
Rendkívül karakteres, testes illat, ami utánozhatatlanul hozza az eleganciát és a stílust.

Lancôme-Trésor Lumineuse – Romantika üvegbe zárva

 
 
Fejjegy: praliné
Szívjegy: damaszkuszi rózsa, ibolya levél
Alapjegy: vanília, pézsma, szantálfa, fás jegyek
 
A Lancôme Trésor anyaillat gyermeke a rózsás jegyeket tartalmazó Lumineuse. Ez a lágy, kifinomult illat sokak szerint finomabb, mint az eredeti, mert nem annyira édes, inkább púderes. Az első verzióhoz képest ennek kisebb a hatósugara, így mindenhol bátran viselhető. A vanília és fás jegyek tökéletesen harmonizálnak a virágokkal.
Apropó, az üvegcse dizájnja még mindig elvarázsol!

Annick Goutal-Rose Absolue – Az ultimate rózsás parfüm


 
 
Jegyek: török, bolgár, damaszkuszi, marokkói, májusi, egyiptomi rózsa
 
Bár ez az illat nem tartozik a legismertebbek közé, mégsem mehettem el mellette szó nélkül, hiszen, ha valaki rózsás parfümre vágyik, akkor ez az ultimate illat számára, ugyanis a rózsákon kívül semmilyen más jegy nem található benne. A Krémmánia szerint „a világ hat leggyönyörűbb rózsafajtájának boldogító virágzuhataga.”
A tavaszi és nyári hónapokban fejti ki leginkább a hatását, amikor a bőr melege hozzásegít a különböző jegyek megtartásában.
Bár az ára kissé borsos, megéri, ugyanis garantáltan egyedi parfümre tehetsz szert. Az üveg pedig maga a kifinomultság és előkelőség szimbóluma.

Diptyque-Eau Rose – Ha egy igazi trendkövető vagy

Fejjegy: bergamott citrom, feketeribizli, licsi
Szívjegy: jázmin, muskátli, rózsa
Alapjegy: pézsma, cédrus, méz
 
A minimalista stílusú üveg egy igazi frissítő csodát rejt, ami szinte mindenkit levesz a lábáról, aki odavan a rózsás illatokért. A Fragrantica szerint kiválóan harmonizál a többi Diptyque illattal, így akár rétegezéshez is pompás.
A Krémmánia szerint tartóssága nem annyira kiemelkedő, viszont ezt ellensúlyozza az üde, roppanós illat. 

Marc Jacobs-Daisy Eau So Fresh – Frissesség minden évszakra

 
 
Fejjegy: grapefruit, zöld jegyek, málna, körte
Szívjegy: jázmin, rózsa, ibolya, licsi, almavirág
Alapjegy: pézsma, cédrus, szilva
 
A Marc Jacobs illatok már évtizedek óta boldogítanak minket. Minden egyes termék eszméletlenül gyönyörű és különleges csomagolást kap, de ami még ennél is különlegesebb, az a bennük rejlő illat.
Nem kivétel ez alól a Daisy Eau So Fresh vonal sem, ami egyre több produktumot foglal magába.
Az én személyes kedvencem az eredeti változat, amely gyümölcsös, frissítő és érőteljes egyszerre. A rózsa finoman bukkan elő az édeskés jegyek mögül, és a háttérbe húzódva kíséri végig az egész napodat. Különleges alkalmakra és a mindennapokon is optimális.

Chloé-Chloé – Ha nem zavar, hogy az illatod sok helyen visszaköszön majd

 
 
Fejjegyek: bazsarózsa, frézia, licsi
Szívjegyek: rózsa, gyöngyvirág, magnolia
Alapjegyek: ámbra, virginiai boróka
 
A Chloé egy olyan örök klasszikus, amit szinte minden parfüm-imádó kipróbált már, és talán senkit sem ér meglepetésként, hogy a listánkon landolt. Rendkívül tartós, és annak ellenére, hogy rengetegen viselik, mégis egyedi tud maradni, mivel minden bőrtípuson máshogy jelennek meg a jegyek. A korosztályt tekintve inkább a 20+ hölgyeknek ajánlott, mivelhogy egy olyan különleges illatról beszélünk, ami nem hasonlítható semmihez sem, így tudni kell viselni.
Azt viszont megemlíteném, hogy ha ez mellett döntesz, akkor számolnod kell azzal, hogy egy bevásárlóközpontban akár többször is elsuhanhat melletted egy Chloé-t viselő hölgy. Éppen e hatalmas népszerűségnek köszönhetően felkerült a parfümök, amikkel lehetetlen mellélőni listánkra is.

Lancôme-Poême – Azoknak, akik értékelik a művészetet

   
Fejjegy: feketeribizli, himalájai mák, szilva, zöld jegyek, mandarin, nárcisz, őszibarack, bergamott, maszlag
Szívjegy: mimóza, bőr, jázmin, frézia, ylang-ylang, tubarózsa, rózsa, vanília virág
Alapjegy: pézsma, borostyán, cédrus, vanília, narancsvirág
 
A Lancôme Poême-ra a Krémmánia és a Fragrantica szerint is remekül illik a neve, mivel ez az illat valóban egy csodálatra méltó alkotás, a különböző jegyek tökéletes harmóniája. Egész nap érezhető, és érdekessége abban rejlik, hogy a nap folyamán mindig újabb és újabb note-okat fedezünk fel benne.
Először 1995-ben került a boltok polcaira, és azóta is többen imádják. Ezzel az erőteljes és rendhagyó illattal leginkább az idősebb korosztály tud azonosulni.

Dolce & Gabbana-Dolce Rosa Excelsa – „A kevesebb néha több”

Fejjegy: papaya virág, neroli levelek
Szívjegy: fehér amarillisz, fehér tündérrózsa, fehér nárcisz, afrikai vadrózsa, török ​​rózsa
Alapjegy: pézsma, szantálfa, kasmír
 
Ez a gyönyörű üvegcse egy még szebb illatot rejt magában. E termék a tökéletes példája a „kevesebb néha több” elméletnek, hiszen a virágos jegyek a szantálfa és pézsma társaságában visszafogottan jelennek meg. Nem túl rózsás, nem túl virágos, de nem is túl fűszeres: mindenből egy kevés.
Hatósugara és tartóssága is szuper.

Tom Ford-Café Rose – Ha többet vársz el a parfümödtől

   
Fejjegy: sáfrány, fekete bors, májusi rózsa
Szívjegy: török rózsa, bolgár rózsa, kávé
Alapjegy: tömjén, borostyán, szantálfa, pacsuli
 
A végére egy igazi kivételes (és uniszex!)  illatot tartogattam. Jól tudjuk, hogy a Tom Ford illatai elragadóak és mindent elsöprők, de ugyanakkor prémium árkategóriásak is. Eddig (pontosan az ára miatt) engem nem vettek le a lábamról, viszont most valami megváltozott. A cikk elején említettem, hogy miközben kerestem a legjobb rózsás parfümöket, rábukkantam egy új kedvencre, hát ő lenne az.
A kávé és rózsa párosa elsőre furcsának tűnt, de amint megszagoltam, tudtam, ez egy páratlan illat. A sáfrány, tömjén és fekete bors fűszeres mivolta hibátlanul egészíti ki a virágos jegyeket. Ha szereted a kivételes illatokat, akkor ezt ki kell próbálnod.
 
TIPP: Ha egy parfümöt először próbálsz ki, akkor érdemes mintát rendelni, hogy meggyőződj róla, valóban megtaláltad az új favoritot.
 
További említésre méltó rózsás parfümök: