Fenntartható divat, fenntartható szabályok és fenntartható élet. Egy olyan jelző, amelyet egy valaki elkezdett használni, és azóta egyre több ember szájából hallani. De vajon mennyire lehet fenntarthatóan élni és vásárolni? Ez a kérdés minden (tudatos) vásárló fejében megfordul, és mi megpróbáltunk a válasz közelébe férkőzni...

Gardróbunk rendszeres frissítése mindannyiunk álma...és itt máris gondba ütközünk. Hogy valósítsuk meg az álmunkat anélkül, hogy a bolygónkat ennél is jobban mérgezzük? Minden a hozzáállásunkon múlik. Jó megoldás lehet a second hand vásárlás, de az is csak addig működik, míg a vintage darabokból nem halmozol fel egy egész raktárnyi ruhát. Akkor már ugyanott vagy, ha veszel a Zara-ban két farmert, és szezonról szezonra hordod.

Eljátszhatjuk, hogy a fenntarthatósághoz szükséges szabályokat pofonegyszerű betartani, de a jól megkomponált Insta bejegyzésekhez képest a valóság ennél bonyolultabb.

Az új cuccok királyak, mindaddig, amíg...

 

 
...amíg az interneten meg nem látod a videókat és nem olvasod a kétségbeejtő cikkeket, amelyek a szegényes munkakörülményekről és olcsó munkaerőről szólnak, a fast fashion cégekről nem is beszélve, amelyek nagyban hozzájárultak Földünk tönkretételéhez. Gratulálunk, ha sikerült legalább egyszer nemet mondanod egy olyan darabra, ami annak ellenére, hogy nagyon tetszett, tudtad, hogy nem fogod viselni, így a boltban hagytad. Ilyen „apró” lépésekre van szükségünk, és reméljük, hogy ezáltal egy kicsit javítani tudunk a bolygónk állapotán.

Létezik egyáltalán tökéletes kompromisszum?

 

A kompromisszumok keresése közben egyre többször futunk bele a kölcsönzés ötletébe. Hallottál már például a Rent the Runaway oldalról, amely dizájner darabok kölcsönzésével foglalkozik? Előfizetéses módszer alapján működik, így havonta ki tudsz bérelni tetszés szerinti ruhadarabokat, különböző árkategóriákban. Egyelőre sajnos csak a tengeren túli barátaink élvezhetik, de reméjük, hozzánk is elér. Ilyen és ehhez hasonló alternatívákkal lehetne tehermentesíteni a gardróbunkat és a Földet egyaránt. Mondjunk le örökre az egy alkalmas rucikról, táskákról és egyéb más divat darabokról.

Gardróbunk megművelése

 

 
Senki sem mondta, hogy a fenntarthatósághoz vezető út könnyen járható. Attól függetlenül, hogy nem vásárolsz feleslegesen, még lehet stílusos a szekrényed. A z Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion c. könyv szerzője, Elizabeth Cline szerint az emberek feleslegesen tartanak attól, hogy nem lesznek naprakészek, ha odafigyelnek és kerülik a felesleges vásárlást. „Az elején mindig azt kérdem, hogy egy darab trendi-e. Ha megveszem, bánni fogom-e, mert mindenkinek ilyenje van, vagy beleillik a személyes esztétikámba? Aztán elkezdek keresni egy fenntartható, használt vagy egy etikus márkát. Ha nem találok ilyet, akkor csakis a legjobb minőségű brandekre koncentrálok. Mindig arra törekedem, hogy egy hosszútávú tagot találjak a szerkényembe. A legfenntarthatóbb dolog, amit megtehetsz, az, hogy olyan darabot vásárolsz, amit igazán viselni fogsz.”

Magyar megoldások

 
Képforrás: Forbes
 
Magyarországon egyre több vintage bolt és second hand üzlet nyílik, de vannak olyan vállalkozások, amelyek egy teljesen már szemszögből közelítik meg a problémát. Ilyen például a Pinkponilo budapesti székhelyű közösségi műhely is, akik workshopok keretein belül világosítják fel az oda érkezőket a divatipar szennyező hatásairól. A rengeteg hasznos információn kívül olyan 100%-ban zero waste ruhadarabok készítését is elsajátíthatjuk mint például garbók, szoknyák vagy poncsók. Sajnos az olcsó és rövid életű ruhák korában sokan azt gondoljuk, könnyebb mindenből újat venni, mint időt és energiát rászánni. Amennyiben a megunt darabokat szeretnénk újjáéleszteni vagy bármilyen más módon tennénk fenntarthatóbbá a gardróbunkat, akkor is bátran forduljunk a kreatív stúdióhoz, hiszen ruhajavító és ruhaátalakító workshopokat is tartanak.

Nem csak az eco-friendly márkákról van szó

 
Elizabeth a könyvében nem csak a dolgok megvásárlására koncentrál. Felhívja a figyelmet  az anyagok minőségére, javításukra, gardróbunk összeállítására, de kitér a fenntarthatóbb mosási technikákra is. Rámutat arra, hogy ez az egész sustainable-ötlet nem áll meg a vásárlásnál. Erősen bírálja a fogyasztói társadalom szokásait és viselkedését, amit mi gyakran hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni.
 
Egy olyan világban, ahol szabad döntésünk van szinte mindennel kapcsolatban, válasszuk az arany középutat. Eldöntheted, hogy a kedvenc szoknyádból megpróbálod-e kimosni a foltot vagy egyszerűen kidobod, és veszel helyette egy újat. Dönthetsz a pár eurós trendek mellett (igen, Zara ruha, rólad van szó), amely kéthetente változik vagy akár drágább darabokba is invesztálhatsz, ami a Földnek is tetszeni fog. Választhatsz egy gyenge minőségű anyag, ami maximum két napot bír ki, vagy egy olyan mellett, amelyet egy tűvel és cérnával helyre hozhatsz. Vásárolhatsz second hand boltokban, de ugyanúgy választhatod a Zara-t is és az ott kapott darabokat viselheted több szezonon keresztül. A fenntarthatóság működhet a gyakorlatban is, viszont néha az egyetlen út, ha a kisebbik rosszat választjuk.

Forrás:
http://wheredidugetthat.com
https://www.thecut.com