Nagyjából ötéves koromban szerettem bele a vintage darabokba - persze, akkor még fogalmam sem volt arról, mi is pontosan a vintage, viszont a nagymamámnak volt egy nagyon finoman kidolgozott, gyönyörű gyöngyös fülklipsze, ami egy vörös bársonnyal párnázott, mívesen megmunkált rézdobozkában pihent, és első látásra szerelem volt számomra.
 
Ez a rajongás azóta sem változott; hatalmasakat dobban a szívem, ha a kezembe veszem életem leggyönyörűbb LoveBug Vintage retiküljét, vagy a gyönyörű, hófehér porcelán borítású kézitükröt, amit egy Livingston-beli bolhapiacon vadásztam le.

Szerelmes vagyok mind a stílusba, mind a gondolatba, hogy ezek a tárgyak, ruhadarabok, kiegészítők történeteket, múltat hordoznak magukkal. Imádom a ruhák merész vonalvezetését, a húszas évek csillogását, az ötvenes-hatvanas évek pointed toe cipőit és Grace Kelly egész ruhatárát.

De mi is az a vintage?


“ Az 1920 és 1975 közötti öltözködési stílusok mindegyikét vintage-nek nevezhetjük. Nem összekeverendő a retró stílussal, mely körülbelül az 1975–1990-es évek öltözékeit jelenti.
A vintage időszak ennél régebbi, sokkal nemesebb, ritkább, épp ezért értékesebb ruhadarabok gyűjtőneve. “
 
Budapesten a retro és vintage csodák általában keverednek az ezeket árusító helyek kínálatában. Ami viszont jó hír a hozzám hasonló fanatikusok számára, hogy az elmúlt évek során egyre több ékszerdobozka nyújt lehetőséget a gyűjtők és a korok szerelmeseinek számára - összegyűjtöttem hát nektek a kedvenceim.
 

 
(fotó - Szatai Judit @mapárizsminden)

AZ ISTENI LOVEBUG


Kertész Violetta, azaz Vivi régóta nagyon kedves ismerősöm - ő a budapesti bohém vintage kultúra legismertebb arca. Budán található kis lakásüzlete szerintem nem csupán számomra ér fel egy második otthonnal - van innen neonpink szőrös Gucci jellegű papucsom, Dior púderdobozom a hatvanas évekből, nem is beszélve a több átpezsgőzött estéről, amit ott töltöttem, és amikor mi, csajok megvitattuk az élet nagy dolgait.
 

 
A LoveBug Vintage nem csupán gyűjtői darabokat kínál - ugyanúgy találhatsz itt retro jellegű hologrammos napellenző sapkákat, minimalista ékszereket a kilencvenes évekre hajazva, és mindemellett megfér a LoveBug saját kollekciós gymbag szériája is, melyet Vivi nagymamája készít sajátkezűleg.

Árazás szempontjából pont ez az üzlet az, ahol már ezer forintért is lecsaphatsz pinekre, gyűrűkre, apróságokra, így csóró egyetemistaként természetesen nagyon kultiváltam a helyet.
 
Lokáció: Budapest, II. Margit krt 72.

MINDEN EGYETEMISTA KEDVENCE - HUMANA SECOND HAND

 
Oké, a Humana tényleg mindent visz. A napról-napra csökkenő árakkal dolgozó kis second hand üzlet mindig rejt valamilyen kincset - én 200 forintért szoktam ott teadresseket venni. Meg úgy igazából mindent, szóval az egyetlen szerencsém, hogy csak készpénzzel lehet náluk fizetni, így akármennyire is nehéz, de náluk meg tudok maradni tudatos vásárlónak.
 

Az üzletlánc Astorián található picike üzletében egyaránt fellelhetők női- és férfi ruhadarabok is, a vásárlóközönség pedig magába foglal egy nagyon széles réteget a helyi nyugdíjasoktól kezdve a gimnazistákon át a hozzám hasonló fanatikusokig.
 

HA ONLINE, AKKOR W-E-D-N-E-S-D-A-Y

 
“Girl-powered online vintage store” - olvasható ars poeticájuk weboldalukon és Instagramjukon, és ez tényleg így van!

Imádom a Wednesdayt, szerintem ők a modernkori Nasty Gal - persze az arcpirítóan pimasz hozzáállás nélkül. Ezek a csajok úgy menők, ahogyan vannak - az igényesen összeállított, szekciókra bontott webshop pedig szemre nagyon kellemes, egységes fotókat tartalmaz.

 
Az egyetlen, ami az én szívemnek kissé fáj, hogy mivel egyedi darabokról van szó, így általában kisebb méretekkel rendelkeznek, viszont ez csupán nadrágokra, szoknyákra igaz - a hozzám hasonlóan oversized holmikkal operáló közönség itt is talál magának fogára-szemére valót, ha szétnéz a felsőruházat kategóriában. A W-E-D-N-E-S-D-A-Y pont azt a klasszikus pesti vintage stílust képviseli, amit ezer közül is megismerünk, hiszen mindannyian ide tartozunk.
 
A bátraknak emellett ajánlom a különböző bolhapiacokat, gardróbvásárokat, a Szimpla rendezvényeit, különböző Facebook csoportokat - én a fenti háromhoz ragaszkodom, viszont ez nem azt jelenti, hogy ne várnám kíváncsian a ti ötleteiteket!