A műanyaghasználat a mindennapjaink szerves része volt mindaddig, míg a környezettudatos társaink fel nem nyitották a szemünket, hogy ideje leállni, és nem szennyezni tovább a természetet. A divatiparban is végre valahára megszólalt a vészjelző, és bár a műanyagot nem lehet teljesen elhagyni, egyre inkább redukálják a mennyiséget.
 
Az utóbbi időben (szerencsére) egyre több emberből jön elő a környezettudatos énje, és odafigyelnek, mennyi műanyagot használnak, és ez így van rendjén, hiszen a szennyezés hatalmas mértékű.
Egyre több márka használ újrahasznosított műanyagot a gyártások során, ami nagymértékben csökkenti a környezetszennyezést. Az összegyűjtött műanyag üvegek teljesen új alakot öltenek, és a belőlük készített ruhadarabokat és cipőket a mindennapokon is viselheted.

Matt & Nat


A Matt & Nat egy több, mint húsz éves múlttal rendelkező vegán márka, amely újrahasznosított anyagokból is készít hátizsákokat, táskákat és cipőket is. A leggyakrabban használt anyagok közé tartozik az újrahasznosított nejlon, parafa és gumi. A gyártás során a káros PVC-t poliuretánnal helyettesítik, ami leginkább a vízálló termékeknél használatos.
A brand minden termék gyártásánál odafigyel a legújabb trendekre, de ugyanakkor a praktikusságra. Egy hátizsákhoz összesen 21 PET palackot használnak fel. Szuper, nem?

Veja


A francia Veja által gyártott sneakerek minden ökotudatos divatimádó szekrényének alapdarabja kellene, hogy legyen, hiszen nagyon divatosak, ráadásul újrahasznosított műanyag palackokból van gyártva. A leírásban találkozhattok egy B-mesh nevezetű szövettel is, amelyet reciklált poliészterből készítenek. Ez az anyag rendkívül könnyű, jól szellőzik és vízhatlan. Brazíliában gyártják, ahol a műanyag üvegeket összegyűjtik, osztályozzák, majd műanyag pelyhekké alakítják őket. Egy pár cipő gyártásához 3 PET palackot használnak fel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa VEJA (@veja),


Veja
Rövid szárú edzőcipők Veja...
Sajnos elúszott
-21%
Veja
Rövid szárú edzőcipők Veja...
Sajnos elúszott
Veja
Rövid szárú edzőcipők Veja...
Sajnos elúszott
Veja
Rövid szárú edzőcipők Veja...
Sajnos elúszott
Veja
Rövid szárú edzőcipők Veja...
Sajnos elúszott

Fjällräven

 

Az ikonikus Fjällräven Kånken táskák is a természetbarát termékek táborát erősítik. És, hogy miért szereti mindenki ezt a darabot? Trendi, praktikus, stílusos és mindemellett fenntartható is.
A svéd márkának viszont nem volt elég ennyi környezetvédelem, így piacra dobta a Kånken még zöldebb változatát, a Re-Kånken-t. Ez a hátizsák 11 műanyag üvegből készült és az úgynevezett SpinDye technológiával van színezve, amely jóval kevesebb vizet, energiát és kémiai anyagot használ fel, mint az eredeti verzió.
Ha egy olcsóbb változatot keresel, akkor rossz hírünk van: sajnos a pénztárcabarát verziók nem annyira ökobarátak, mint amennyire állítják.

Fjallraven
Fjällräven Kånken Glacier...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Fjällräven Kånken Navy Kék...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Fjällräven Kånken Art Summer...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Fjällräven Kånken Art Laptop...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Fjällräven Kånken Purple Lila...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Fjällräven Re-Kånken Pink...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Fjällräven Kånken Frost Green...
Sajnos elúszott
Fjallraven
Fjällräven Kånken Frost Green...
Sajnos elúszott

Pinqponq


A Pinqponq 2014 óta újrahasznosított műanyagból készült hátizsákokat gyárt, amelyek száz százalékban újrahasznosított PET üvegekből vannak gyártva. A brand ráadásul még a bluesign® nevezetű programban is benne vannak, melynek célja a mérgező anyagok kikerülése a gyártási folyamatok során.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa jenny mustard (@jennymustard),


Freitag


Ez a brand egy egészen különleges tárgyat reciklál, hiszen a gyártásnál kamiontakarókat és biztonsági öveket használnak. Az újrahasznosítás mellett a legnagyobb előnyük ezeknek a termékeknek, hogy kisebb a súlyuk és az anyagok könnyen alakíthatók. A műanyag részek anyaggá vannak szőve, amely a táska belsejét alkotja, majd a fedéshez a már említett ponyvákat használják fel, a színezéshez pedig szintén a SpinDye metódust alkalmazzák. Kínálatukban hátizsákok, táskák és övtáskák is megtalálhatók.
 


Patagonia


A kaliforniai outdoor darabokat gyártó márka 25 évvel ezelőtt dobta piacra az első újrahasznosított poliészterből készült kabátot, ami akkoriban újdonság volt. A vásárlókat széles kínálattal várják, de a legnépszerűbb darabjaik a sportos szettek.
Ma már a poliészteren kívül újrahasznosított nejlonnal is dolgoznak, ami egy nehezebben kezelhető anyag. Ha olyan ruhákat keresel, amelyek kizárólag újrahasznosított anyagokból készülnek, akkor a Patagonia-val jól jársz, ráadásul az Insta-feededen is szuperül mutatnak majd.
 


Stella McCartney


Paul McCartney lánya már nem egyszer nemet mondott a valódi bőrre és szőrmére, de most a márka fenntarthatóságát egy teljesen új szintre emelte, hiszen az Adidas-szal közösen a ún. Parley Ocean Plastic™ anyagból készítenek ruhadarabokat és cipőket. Ahogy a név is mutatja, ez az anyag a vízpartokon összegyűjtött műanyagból készül.

Ecoalf

 
 

A márkát 2009-ben alapították azzal a céllal, hogy az újrahasznosított anyagok használatával egy jobb világot teremtsenek a jövő generációjának. Kínálatukban újrahasznosított nejlonból, pamutból, gyapjúból, gumiabroncsból és műanyagból készült darabokkal találkozhatunk.
Az Ecoalf a gazdája annak a projektnek is, amelynek keretein belül 2500 halász, összesen 32 kikötőben gyűjtött össze 30 tonna szemetet. Igen, bizony a divatiparnak ilyen hősei is vannak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ECOALF (@ecoalf),


Everlane

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Brittany Bathgate (@brittanybathgate),


Tisztességes feltételek az alkalmazottaknak, fenntartható csomagolás és újrahasznosított műanyagból készült ruhadarabok: ezt tudja az Everlane márka. Mindemellett az ellenállhatatlan, egyedi stílus is jellemző a brandre. Nemcsak mi, hanem olyan népszerű bloggerek is imádják, mint @brittanybathgate, akiről egy korábbi cikkünkben már írtunk.

Girlfriend Collective


Nagyon sok sportruhát poliészterből készítenek, amelynek több összetevője azonos a műanyaggal. A Girlfriend Collective márka e darabok gyártásához újrahasznosított műanyagot is felhasznál.
Taiwanba saját recikláló központjuk is van, amelyek osztályozza majd előkészíti a felhasználásra váró műanyagot.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Girlfriend Collective (@girlfriend),

+ 1 kakukktojás: az Adidas 100%-ban újrahasznosított modellje


Az Adidas 2016-ban írt alá egy együttműködésről szóló szerződést, amelynek végre folytatása is van. A legújabb, TheFuturecraft Loop nevet viselő  kollekció, amely a nagyközönség számára 2021-ben lesz elérhető, 100%-ban újrahasznosított műanyaggal dolgozik, méghozzá termoplasztikus poliuretánnal.
Mielőtt eladásra kerülnének ezek a lábbelik, sportolók fogják őket tesztelni.