A fehér tornacipő egy olyan basic darab, ami szinte mindenki gardróbjában megtalálható az aktuális trendektől függetlenül. Teljesen mindegy, hogy épp milyen alkalomból viseljük, az biztos, hogy minél ragyogóbb, annál tisztább a lelkiismeretünk. Ha tovább olvasol, megtudhatod, hogy tarts tisztán a kedvenc fehér darabod, legyen az New Balance, Converse vagy akár Vans cipő.
Váljon rituálévá a fehér tornacipő tisztítása

Bár a cipőtisztítás elsőre unalmasnak tűnhet, idővel megszokod, sőt, még lehet élvezni is fogod, ahogy a foltok eltűnnek. A foltokat jobb, ha minél gyorsabban megpróbáljuk kitisztítani, hogy ne szívódjanak mélyebbre. A következő sorokban hasznos trükköket sajátíthatsz el.

Szódabikarbóna

 


Az első segítség rögtön a konyhából érkezik. Nem lesz szükséged másra mint egy evőkanál szódabikarbónára, egy evőkanál forró vízre és egy evőkanál ecetre. Keverd össze az összetevőket egy pasztává, és a régi fogkeféd segítségével, körkörös mozdulatokkal vidd fel a problémás területre. Hagyd három órát száradni, majd egy tiszta kefe segítségével dörzsöld le a keveréket.

Tipp: A klasszikus, fehér ruha mosásához alkalmas por mosóport is érdemes kipróbálni. Keverj össze egy kis adagot meleg vízzel, és tisztítsd a problémás részt.

Fogkrém

 


Ehhez a folyamathoz fehér színű, nem gél állagú fogkrémet válassz, hiszen a színes paszták tönkreteszik a cipőt. A fogkrémet körkörös mozdulatokkal vidd fel, hagyd hatni, majd riszta, nedves ronggyal töröld le. Amennyiben szükséges, ismételd meg a folyamatot.

Olajfoltokra sampon

Az olajfoltok talán a legmakacsabb szennyeződések egy vászoncipőn. Bár az új design-nal rendelkező Converse vagy Vans cipőnk biztos magára vonja a figyelmet, azért jobb, ha hamar megszabadulunk a foltoktól. Keverd össze a sampont meleg vízzel, és egy kefe segítségével dörzsöld ki a szennyeződést. Ha nincs kéznél sampon, használj mosogatószert.

Ecet

 


Bár az ecetes metódus minden cipőn működik, de legjobb eredményt a bőr cipő tisztításánál érhetünk el. Az ecetet keverd össze egyforma mennyiségű meleg vízzel, és egy rongy segítségével töröld át a lábbelit, majd öblítsd le.

Cipőtisztító szerek

A boltokban ma már spray-es tisztítószereket is kaphatunk. Ügyeljünk arra, hogy csak a jól bevált módszereket használjuk, hiszen némelyik megsárgíthatja az anyagot.

Tipp: Ne csak a külső tisztaságra ügyeljünk! Cipő fertőtlenítésére és szagtalanítására is vásároljunk tisztítószereket.

Cipő fehérítése

 


Ha nincs kedved kipróbálni a különböző alternatív metódusokat, akkor hagyatkozz a tradicionális fehérítőre. Mindenféleképp csak a csomagoláson feltüntetett mennyiséget használd. Az így kapott készítményt vidd fel a fehér vászoncipőre egy kefével, majd öblítsd le meleg vízzel és hagyd száradni pár órát. A folyamat közben védd a szemed, a bőröd, a ruháid és kizárólag szellős helyiségben dolgozz.

Cipő mosás mosógépben

Bőr és vászoncipőt semmilyen esetben sem szabad mosógépben mosni, hiszen előfordulhat, hogy feloldja a ragasztót, és ezzel tönkreteszi a lábbelit. Futócipőt és edzőcipőt viszont moshatunk gépben, de kizárólag a leggyengébb programon, mosó zacskóban. Ha nincs otthon mosó zacskónk, használjunk régi párnahuzatot. Abban az esetben, ha kedvenc darabunkat esőben is előszeretettel viseljük, érdemes impregnáló mosószert használni.

Cipők tisztítása anyagtól függően

 


Fehér bőr cipő tisztítása

A modellek közül a bőr cipő tisztításával lesz a legegyszerűbb dolgunk, hiszen a bőr nem szív be annyi vizet, mint a többi anyag. Elég, ha a folyékony szappant összekevered egy kis meleg vízzel, és letörlöd a cipő felületét. A kisebb foltokon elég a nedves törlőkendő is.

Vászoncipő tisztítása

 


A fehér Converse cipő bizonyára minden tulajdonos szívéhez gyorsan hozzánő, hiszen univerzális darab. A tisztítása viszont okozhat némi fejfájást, ha valaki nem ismeri a titkos hozzátevőket: ecet és szódabikarbóna. Fentebb már írtunk erről az egyszerű, ám annál hatékonyabb eljárásról.

Velúr cipő tisztítása

A hasított bőr cipők tisztításánál nemcsak csodaszerekre, hanem türelemre is szükség van, ez ugyanis az egyik legnehezebben tisztítható anyag, amit az is alátámaszt, hogy fehérben szinte alig látjuk. A tisztításhoz szükséged lesz egy tiszta rongyra, a ceruzákon található rózsaszín radírgumira, ecetre és egy speciális, hasított bőrre való kefére. Először töröljük át a ronggyal és a radírgumival radírozzuk ki finoman a hibákat.
Nedves foltok esetében egy papírtörlővel itassuk fel, de ügyeljünk arra, hogy a foltokat ne dörzsöljük bele az anyagba vagy macatoljuk szét.

Wrangler
Rövid szárú edzőcipők...
Sajnos elúszott
Puma
Cali Sportcipő Puma
Sajnos elúszott
Lacoste
Lacoste CARNABY EVO 319 fehér...
Sajnos elúszott
Calvin Klein Jeans
Sportcipő CALVIN KLEIN JEANS -...
Sajnos elúszott
Nike
Nike - Cipő Md Runner 2
Sajnos elúszott
Bullboxer
Bullboxer - Cipő
Sajnos elúszott
-17%
Big Star
Big Star - Cipő
Sajnos elúszott
Blauer
Blauer - Bőr cipő
Sajnos elúszott

Nubuk bőr tisztítása

A nubuk bőr egyértelműen a legigényesebb anyagfajta, még a hasított bőrnél is speciálisabb kezelést igényel. Semmiféleképp ne használjunk vizet vagy klasszikus tisztítószert, kizárólag nubukra alkalmas anyagokat: kefét, rongyot és tisztítószert. Ezeket a kellékeket cipőboltokban tudjuk megvásárolni, és mindig a leírás alapján dolgozzunk velük.

Hogyan tisztítsuk meg a cipő talpát?

Mivel a cipő talpa teljesen más anyagból készült, mint a lábbeli többi része, ezért más folyamatot kell alkalmazni. Ha a talprész gumiból vagy szivacsból van, akkor nagyon egyszerű a dolgod. Elég nedves kendővel, ronggyal vagy akár folteltávolító szivaccsal letörölni a hibákat. Ha makacsabb szennyeződésekkel van dolgod, akkor használd a szódabikarbónás keveréket és a régi fogkeféd.
A fonott talpú cipők mosásához keverj össze egy kis folyékony tisztítószert meleg vízzel és egy puha fogkefe segítségével óvatosan távolítsd el a foltokat, majd öblítsd le és hagyd megszáradni.

Trussardi Jeans
Trussardi Jeans - Cipő
Sajnos elúszott
Tommy Hilfiger
Tommy Hilfiger - Cipő
Sajnos elúszott
-12%
s.Oliver
s. Oliver - Cipő
Sajnos elúszott
-39%
Diadora
Diadora - Cipő Pitch CV
Sajnos elúszott
Fila
Rövid szárú edzőcipők Fila...
Sajnos elúszott
Triver Flight
Rövid szárú edzőcipők...
Sajnos elúszott
Tommy Hilfiger
Rövid szárú edzőcipők Tommy...
Sajnos elúszott
Adidas
Rövid szárú edzőcipők...
Sajnos elúszott

Hogyan ne rontsd el:

●     a cipőfűzőket meleg vízben és folyékony mosószerrel tisztítsuk
●     a cipőt száraz, sötét helyen szárítsuk, hiszen a napon elszíneződhet
●     a nehezen elérhető helyeket fogkefével tisztítsuk
●     a jövőben már az első viselés előtt fújjuk be egy impregnáló spray-vel, ami a piszoktól és víztől is megvédeni a tornacipőt

 


Forrás:

womansworld.com

chatelaine.com

whowhatwear.co.uk

Fotó forrása:

amazon.it