A házasságkötés az egyik legfontosabb pillanat egy pár életében, bárhol is tartják azt, legyen az templomi vagy akár polgári esküvő. A ruha kulcsfontosságú szerepet játszik itt is, így a kissé bizonytalan menyasszonyokat most hasznos tanácsokkal látjuk el.

Polgári esküvő vagy templomi esküvő?

Az esküvőjüket szervező párok templomi szertartást saját vallásuknak megfelelően tarthatják katolikus, evangélikus vagy más templomban is. Ezen kívül választhatnak polgári esküvőt is, amelyet anyakönyvi hivatalban tartanak.
Ez a szertartás a pár egyikének, vagy, ha együtt laknak, akkor az állandó lakhelyük helyszínén található.

A polgári esküvő menete formális követelményekkel jár, például a jövőbeni menyasszony és a vőlegény születési anyakönyvi kivonatának, valamint igazolványának bemutatásával. További dokumentumokat kell bemutatni, ha az egyik partner özvegy, elvált, még nem töltötte be a szükséges életévet vagy külföldi.
 


Az, hogy Ti melyik szertartást választjátok, természetesen a preferenciátokon múlik. Polgári esküvőt általában olyan párok választanak, akik nem vallásosak, nem voltak megkeresztelve vagy egyiküknek korábban már volt templomi esküvőjük. Olyan pároknak is ideális, akik nem szeretnének nagy lagzit, csak a legközelebbi hozzátartozókat hívnának meg, mellyel időt és rengeteg stresszt tudnak megspórolni, ami bizony kéz a kézben jár a nagy esküvőkkel. A polgári esküvők ára is sokkal kedvezőbb, így ez is egy plusz.

A nagy polgári esküvői ruha kérdés: Mit viseljek?

 
Az esküvői ruha kérdése minden menyasszonynak rendkívül fontos, függetlenül a szertartás helyszínétől. Mindenféleképp olyan darabot kell választani, amiben kényelmesen, kellemesen és varázslatosan gyönyörűnek érezzük magunkat. Felejtsd el a már első ránézésre kényelmetlennek tűnő darabokat, vagy azokat, amelyek túl szűkek, inkább olyan szettet válassz, amiben magabiztos vagy és tökéletes lesz életed egyik legfontosabb napján.
-22%
Vila
VILA Ruha 'VILENO' fehér
Sajnos elúszott
Forever Unique
Forever Unique Estélyi ruhák ...
Sajnos elúszott
Forever New
Forever New Kezeslábas...
Sajnos elúszott
Unique
Unique Koktélruhák krém
Sajnos elúszott
-18%
Vila
VILA Koktélruhák 'VIDIXIE S/S...
Sajnos elúszott
Vera Mont
Vera Mont Koktélruhák ...
Sajnos elúszott
Elisabetta Franchi
Koktélruha Elisabetta Franchi
Sajnos elúszott
SWING
SWING Koktélruhák fehér
Sajnos elúszott

Nem szabad elfelejteni, hogy a polgári esküvő is ugyanolyan formális esemény, így nem szabad, hogy a menyasszonyi ruha túl sokat mutasson, fontos, hogy elegáns legyen és ízléses, ne legyen közönséges. Persze az árakkal is játszhatunk, hiszen az olcsó ruhák közt is szebbnél szebb darabok várnak ránk. Ha a ruhákat nem annyira szeretjük, körbenézhetünk a női kosztümök közt is. Fontos, hogy a mindennapi irodai szettünktől azért különbözzön ez az outfit, de egy jól szabott nadrágkosztüm esküvőre is kiváló. Ha ki szeretnénk lépni a megszokottból, bátran viseljünk akár alkalmi overált is. Ahhoz, hogy még inkább kitűnjünk a tömegből, válasszunk különleges ékszereket, menjünk el profi sminkeshez és fodrászhoz.
 


Nagyon fontos, hogy a ruha alatt megfelelő menyasszonyi fehérneműt viseljünk, hiszen egy nem megfelelő darab akár az egész összképet elronthatja. Ügyeljünk rá, hogy a finom anyagú darabokhoz olyan fehérneműt válasszunk, ami nem üt át.

Menyasszonyi ruha polgári esküvőre

A kérdés, hogy vajon mennyire illik esküvői ruhát polgári szertartásra felvenni, mindenki fejében ott van, aki az anyakönyvi hivatalt választotta helyszínül. Bár ez a kevésbé gyakori választások közé tartozik, az emberek véleménye nem szabad, hogy befolyásoljon, hiszen ez a nap csakis a párról szól. Ha Te szívesen viselnél menyasszonyi ruhát polgári esküvőre, akkor tedd azt, hiszen ez a nap rólatok szól.

Polgári esküvői ruha a te ízlésed szerint

 
Ami a darabok hosszát illeti, előnyben részesülnek a rövid esküvői ruhák, amelyet értékelni fogsz a meleg nyári napokon. Természetesen semmit sem rontasz el akkor sem, ha hosszú ruhát választasz, ami ráadásul az alakod is megnyújtja optikailag. Arra viszont nem árt ügyelni, hogy a papírok aláírásakor előre kell hajolni, így a miniszoknyákat hagyjuk meg más alkalomra.
 

A ruha színét illetően a polgári esküvőkön több lehetőségünk van, mint a klasszikus templomi szertartásokon, ahol ritkán tekintenek el a fehér esküvői ruhától vagy annak árnyalataitól. Az anyakönyvi hivatalban fehérben, de akár rózsaszínben, ezüstben vagy aranyban is kimondhatjuk a boldogító igent. A bevállalós arák nézzenek körül a királykék, vörös vagy smaragdzöld színek közt is.
 


A ruha megfelelő szabása kiemeli azt, amit ki akarunk, és eltakarja azt, amit inkább a háttérbe szorítanánk. Bár a polgári szertartás rövidebb, akkor sem ajánljuk, hogy a kényelmet és magabiztosságot elcseréld egy olyan ruhára, ami tetszik, de közel sem érzed magadénak. A szertartás után jön a fényképezkedés, gratuláció-fogadás és az ünnepi ebéd/vacsora, amit bizony a választott darabban kell végigcsinálni.

A kényelemben a szabás mellett nagy szerepe van a ruha anyagának is, ami akkor jó, ha nem feszes, nem szúrós, hanem kellemes tapintású és puha. Sokan szeretik a szellős sifont, a luxusos szatént, a romantikus csipke ruhát. A csipke egyébként különösen jól mutat az ujjakon vagy a dekoltázson is. A kevesebb néha több mondás ebben az esetben is érvényes. Ha ruhánkat túl egyszerűnek találjuk, dobjuk fel kiegészítőkkel, de az extravagáns darabokat már nem kell tovább díszíteni.


Ha még több inspirációra van szükséged, nézd meg a többi esküvői témájú cikkünket: Milyen ruhát válasszon az örömanya és Egyszerű esküvői ruhák, 2020-as esküvői trendek


IVY & OAK
IVY & OAK Ruha 'Lace Dress Fit...
Sajnos elúszott
-15%
Laona
Laona Estélyi ruhák smaragd
Sajnos elúszott
IVY & OAK
IVY & OAK Ruha 'LACE MIX DRESS...
Sajnos elúszott
Ted Baker
Ted Baker Princesszruhák...
Sajnos elúszott
-40%
Lipsy
Lipsy Koktélruhák rózsaszín
Sajnos elúszott
Chi Chi London
Chi Chi London Ruha 'Chi Chi...
Sajnos elúszott
ABOUT YOU
ABOUT YOU Koktélruhák 'Ashley'...
Sajnos elúszott
Chi Chi London
Chi Chi London Koktélruhák...
Sajnos elúszott