„Esetleg a cipő mellé ajánlhatok vízálló sprayt vagy egy tisztítószert?“ Szinte mindannyian tudjuk, hogy erre a kérdésre csupán egy megfelelő válasz van, ami nem mellesleg a világ legnagyobb és leggyakrabban használt hazugsága is: „Köszönöm, nem kérek. Otthon már van egy hasonló termékem.”  E mondat kimondása után pedig olyan gyorsan szedjük a lábunkat, amennyire csak bírjuk. De mégis miért csináljuk ezt? Ennyire szkeptikusak lennénk, vagy egyszerűen csak nem fűlik a fogunk ahhoz, hogy a drága lábbeli/ruha mellé egy pár ezer forintos „karbantartó-szert” vásároljunk?
 
„Ne csak megvedd, törődj is vele!” – hangzik ez a mondat oly sok szülő szájából, aki meglátta, hogy mennyi pénzt voltál képes kifizetni az új lábbelidért. Először viccesnek tűnik, hiszen a használati tárgyak nevében is benne van, hogy használatra valók, akkor meg miért mi törődjünk velük? Viszont ha jobban belegondolunk, mégis csak kifizetődő megfelelően tárolni és gyakran tisztítani a kedvenc darabjainkat, hiszen így tovább élvezhetjük a társaságukat.
 

CIPŐK IMPREGNÁLÁSA

Mikor szükséges az impregnálás?

 
Az impregnációs sprayt már rögtön a cipő megvétele után alkalmaznunk kellene, viszont itt nem ér véget a történet. Hidratálásra ugyanis nem csak a hajunknak és bőrünknek van szüksége, hanem a bőrből készült termékeknek is, így az impregnációs készítményeket a viselés során is használnunk kell, és oda kell figyelnünk az első repedésekre, átázásra, amelyek az anyag kiszáradását jelzik.
Bár a lábbeliről való gondoskodást egyik évszakban sem szabadna elhanyagolni, a legkritikusabb mégis a tél és a tavasz, amikor a termék nedvességnek, mindenféle kémiai anyagnak, illetve különböző időjárási viszontagságoknak van kitéve.

Milyen gyakran kell impregnálni?

 
Azokat a ruhadarabokat, amelyeket esőben, szélben és havazásban használjuk, havonta ajánlott lefújni, míg a lábbeliket elég évente kétszer, háromszor.
 

Milyen készítményeket használjunk?

 
Az impregnálás menete egy egyszerű folyamat. Első lépésben szerezzetek be egy jó minőségű impregnáló szert, ami lehet krém vagy spray, egy tiszta rongyot illetve egy puha sörtéjű kefét. Nagyon fontos, hogy mindig elolvasd a készítmény hátulján feltüntetett információkat, és kövesd is azokat, így elkerülheted a felesleges „baleseteket”!
A legkényesebb anyag a nubuk és a hasított, így ezekre külön figyelmet fordíts. Fekete cipő esetében egy kis fényezőszer segítségével könnyen visszahozható a csillogás .

Útmutató a helyes impregnáláshoz

 
Ha megvan a termék, akkor már csak az applikálás maradt hátra. A cipő mindig legyen tiszta és száraz, ellenkező esetben foltos lesz a lábbeli.
A sprayt kb. 20 cm távolságból fújjuk, és ha több réteget akarsz felvinni, akkor mindig hagyd, hogy a rétegek tökéletesre száradjanak meg. Ha a krém verziót választod, akkor egy rongy vagy kefe segítségével masszírozd az anyagba, majd hagyd, hogy megszáradjon, ezután jöhet a fényesítés.
 
 
  • ha a cipőd több különböző anyagból áll, akkor univerzális készítményt válassz
  • mindig vékony rétegben vidd fel a készítményt
  • az impregnációs anyagot mindig az egész területre, egyenletesen vidd fel, hogy elkerüld a foltok kialakulását
  • ha a készítmény szavatossági ideje lejárt, akkor inkább ne használd (pár hét még elfogadható)

A cipők melyik részét impregnáljuk?

 
A cipő főbb részei mellett a részletekre is figyeljünk, és ne felejtsük el lefújni a cipőfűzőket sem! Bár néhány esetben a kötők már eleve impregnálva vagy viaszolva vannak, mégis könnyen magukba szívják a vizet, és a nagy hidegben megfagyhatnak. Ha ez nem lenne elég, akkor az is előfordulhat, hogy a fűzőkből a bőrbe szivárog a víz, ami nagymértékben roncsolhatja az anyagot.
 
 

RUHÁK IMPREGNÁLÁSA

Mely ruhadarabokat kellene impregnálni?

 
Igen, jól olvastátok. Mindenki számára világos, hogy a nyári szettjeinket nem szükséges lefújni, viszont az olyan outdoor darabokat, amelyek ki vannak téve a durva időjárásnak, érdemes impregnálni. Itt nem csak a hegymászó felszereléseket értjük. Ha azt szeretnéd, hogy a kedvenc bőrdzsekid még évekig jól szolgáljon téged, bizony őt sem ártana lefújni.

Útmutató a helyes impregnáláshoz

 
A munkamenet ebben az esetben leginkább a készítmény fajtájától függ. Ma már olyan produktumok is elérhetők, amelyeket rögtön a mosáshoz kell adni, és így fejtik ki a hatásukat, de ugyanakkor választhatjuk a klasszikus spray verziót is – ezt viszont nehezebb applikálni. A boltokban vannak univerzális termékek is, vagy külön cipőre és ruhára is.
 
  • a ruhadarab legyen tiszta és száraz
  • amennyiben sprayt használsz, jól szellőző helyiségben, 30 cm távolságról fújd a ruhára                                                    
  • az egyes készítményeket ne öntsük bele a fújós üvegcsékbe

Ítélet: kötelező kellék

 
Ha a cikk elolvasása után is bizonytalan vagy, és félsz kilépni a komfortzónádból, akkor biztosítunk róla, hogy az impregnációs termékekbe való befektetés garantáltan megtérül majd. Egy-egy ilyen készítmény ára egyenlő négy, a barátnőkkel elfogyasztott kávé árával, és az egész folyamat mindössze fél órát vesz igénybe. A végeredmény viszont magáért beszél: ellenállóbb, újnak tűnő és vízálló darabok, amelyek minden időjárásban állják majd a sarat.