2018 nagy év volt a fenntarthatóság számára. Az emberek lépten-nyomon bojkottálták az egyhasználatos műanyag szatyrok használatát és talán nem telt el úgy hét, hogy ne jelent volna meg feedünkben legalább egy teknősbéka szívószállal az orrában. Ezt követve tett több divat óriás lépéseket egy környezetbarátabb gyártási folyamat érdekében, majd az aktuális "plastic fantastic" átlátszó táskás trenddel szépen lábon lőtte magát. Ha valamit is megtanultunk a neten keringő hírekből a konzumtársadalom destruktív hatásáról az az, hogy újrahasznosítássál már sajnos nem tudjuk megoldani a divat ipar évi több mint 16 millió tonnás problémáját. Az új jelszó: upcycling!

A 24 éves marosvásárhelyi tervező, Ferencz Borbála diplomakollekciója az upcycling jegyében készült és amellett, hogy a BCEFW kifutóján feltűnt, a román ELLE Best Young Designer díjra is nominálták. Ihletekről, fenntarthatóságról és női menswear tervezőkről kérdeztük:

Mi a történet a kollekció mögött, honnan merítettél ihletet? Milyen anyagokat láthattunk a kifutón?
 

Divat projektjeimmel párhuzamosan ékszereket készítettem újrahasznosított műanyagból. Mesteri kollekcióm tevezésekor úgy döntöttem, összekötöm a két projektet. Mivel textil újrahasznosításra házilag nem volt lehetőségem, az upcycling adta magát: régi ruhákat szétbontottam, újra összevarrtam, kollázsokat készítettem, hogy minél izgalmasabb felületeket kapjak. Fontos volt számomra, hogy megmutassam a régi, eldobált dolgokban is rejlik még érték. Innen jött az ötlet, hogy az egész kollekciót 16-17. századi pompás udvari viselet ihlette sziluettekkel bolondítsam meg. Az akkori férfi divat fényűző, és ugyanolyan díszes volt mint a női viselet, sőt...  Csak a következő századok férfiai bújtak fekete öltönyökbe.
 


 
A fast fashion problematikájának boncolgatása állandó jegy a munkádban? Mikor lettél figyelmes a divat ipar sötét oldalára? Mennyire látod az újrahasznosítást a divat jövőjében?
 

Nem véletlenül a 16-17. századot választottam. Vissza akartam nyúlni az ipari forradalom előtti viseletekig, ugyanis akkor még egészen más szellemiségben készültek a ruhák, eltérően korunk fast fashion darabjaitól. Kevesebb, egyedibb, értékesebb. Ettől függetlenül egyelőre nem látom, hogy az embereknek szándékában állna leállni a szinte egyszerhasználatos ruhák vásárlásával. Viszont az is tény, hogy nő az érdeklődés az újrahasznosított darabok iránt.
 
A műanyagból készült táskák, vinyl kabátok és társai napi szinten bukkannak fel az instafeedünkben. Mi a véleményed erről a trendről?

A műanyaggal szerintem az a legnagyobb baj, hogy nem a megfelelő célra használjuk. Egyszerhasználatos poharakat készítünk egy olyan anyagból, ami szinte soha nem bomlik le. A műanyag nagyon hasznos és szép tud lenni, csak jelenleg minden iparág a legócskább termékeit készíti belőle. Én azért fogtam neki a műanyag olvasztásnak mert lenyűgöz a sokszinűsége, változatossága, és meg szeretném másoknak is mutatni mennyire értékes és szép tud lenni, ha jókor jó helyen van.
 


 
A női menswear tervezők még mindig szokatlan jelenségnek számítanak a szakmában. Nőknek tervező férfiből viszont rengeteg akad. Mi a véleményed erről a dinamikáról?

Szerintem ennek a gyökere az elmúlt jópárszáz évben rejlik. A férfira irányuló női tekintet gyakorlatilag nem létezett, nem létezhetett. A reneszánsztól napjainking pedig szép lassan a férfi test szinte megszűnt létezni, az elmúlt 200 évet fekete zakóban száműzve töltötte. És elég pár száz év, hogy örök érvényűnek tűnjön egy hagyomány, mai napig is az emberek többségének az a természetes, hogy a férfinak csak egy fokkal kell szebbnek legyenek az ördögnél, és hogy a ruhák, meg  szépítkezés kizárólag női dolog. Pedig a történelem nem ezt igazolja. A női emancipáció meg a szexuális forradalom jelentős változást hozott e téren, napjainkban kezd újra reflektorfénybe kerülni a férfi szépség.
 
Kit képzelsz el, amikor megkérdezik, kinek szólnak a ruháid? Kin szeretnéd látni a dizájnod? 

G-Dragon, Jared Leto, Ezra Miller stb. 

Van-e kedvenc darabod a kollekcióból és miért?

A focidrukker sálakból varrt kabát. Elég sokat dolgoztam vele, de nagyon élveztem. A különböző csapatok lógói, szponzorai érdekes vizuális felületet teremtettek. Engem napjaink információáradatára emlékeztet, ahol a dolgok lényege és jelentése már kezd eltűnni a nagy káoszban.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ferenczborbala (@b_o_r_b_a_l_a_),


Van olyan márka, amire különösen felnézel? 

Legújabb kedvencem éppen Marine Serre. Romániából pedig a Seen Users-nek vagyok rajongója.

Mik a divat hetek utáni terveid? Magyarországon vagy Romániában képzeled el a jövődet? Vagy esetleg máshol?

Eléggé ködös még a terv. Februárig Hollandiában önkénteskedek a preciousplastic műanyag újrahasznosító csapatnál. Azután Kolozsváron szeretném folytatni, de még nincs kőbe vésve semmi.

Hogyan juthatunk hozzá a ruháidhoz/ékszereidhez?

Az ékszerek kaphatók Bukarestben a Band of Creators-ban és Budapesten a Wonderlab-ban illetve a Konfekcióban. A ruhák egyelőre személyre szabottan készülnek.
 

 

RAPID FIRE QUESTIONS:

Mit olvasol mostanság?
Gion Nándor - Latroknak is játszott

Mi az, ami szinte azonnal boldoggá tud tenni?
K-pop

Milyen rossz szokástól szeretnél megszabadulni?
A halogatástól

Mivel foglalkoznál, ha nem designer lennél?
Könyveléssel

Mi hiányzik a legjobban, ha hosszabb ideig nem vagy Romániában? 
A szőrtelenített lábú férfiak

Borbála egyenlő?
Színes férfidivat

Legjobb vétel mostanság?
Egy piros salopéta a turiból

Mivel kéne Romániában/Magyarországon többet törődniük az embereknek? 
Azzal, hogy szép az élet

Guilty pleasure?
Csokizabálás

Kit kéne követnünk az Instagrammon?
@realpreciousplastic

photo credit:
cover - Fülöp-Pál Ábel
runway - HFDA/The Full Dog

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ferenczborbala (@b_o_r_b_a_l_a_),