Már-már hagyomány az, hogy a Budapest Central European Fashion Week első napján a legnevesebb magyar design-egyetemek textiltervezői közül láthatjuk a legjobbakat. Idén hat márka debütált a budapesti kifutón: Borbála, Jancsó Péter, Marada Gerda, Varga Viktória és Nalery by Papp Piroska Anna.
 

Borbála

 

 
A 24 éves marosvásárhelyi tervező, Ferencz Borbála uniszex ruhái az újrahasznosítás és a slow fashion jegyében készültek. A színes, élénk és plasztikus hatású darabok eredetileg férfiaknak készültek, de nőkön is jól működhetnek. Felépítésüket tekintve pedig sok különböző stílus és anyag jelenik meg bennük: a legnagyobb részük használt termékek darabjaiból készült.
 
Így jelenik meg bennük például több sportcsapat logója is: “Régi ruhákat szétbontottam, újra összevarrtam, kollázsokat készítettem, hogy minél izgalmasabb felületeket kapjak. Fontos volt számomra hogy megmutassam a régi, eldobált dolgokban is rejlik még érték.” - mondta az interjúban, amit később készítettünk vele.
 
Borbála a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetemen végzett, a diplomamunkája, amellett hogy a BCEFW kifutóján feltűnt, a román ELLE Best Young Designer díjra is nominálták.
 

 

Jancsó Péter

 
 
A Mod’Artról érkező Jancsó Péter kreációi a kifutóra készültek: a gigantikusak és különlegesen látványosak. Ez viszont nem jelenti azt, hogy hordhatatlanok lennének. Ha a piros ajtókat formázó ruha nem is, a vágott zakó egy változata akár a hétköznapokban is remekül megállná a helyét, mint layering darab.
 
Mindegyik ruha autókra emlékeztet: anyagában, vonalvezetésben, szabásában de még színében is. A testtől elálló, merevnek tűnő részletek ellensúlyozzák a mini hosszt és a merész kivágásokat.
 
„Mások irányítása helyett magunkat irányítjuk; a döntéseinkkel formáljuk a valóságunkat; a vezetés, a cél és a végzet kiválasztása a tudatos manifesztáció XX. századi szimbóluma.” - mondta Péter a kollekcióról A Salon cikkében.
 


 

Szabó Korinna

 

 
A MOMÉ-n végzett Korinna erős színekkel és különleges formákkal dobta fel diplomakollekcióját. A kifutón felvonuló darabok legtöbbje a color blockingra épült, egy urban virágbolt kirakatára emlékeztet. Az egyik felsőn megjelenő plüss krokodil pedig mintha a Lacoste újhullámos, magyar street style változata lenne.
 
Korinna a varrásokkal is szeret játszani: a sötét farmer darabokon látványosan fehér és egyén kontrasztos cérnát használ. A játékos hatást pedig felerősítették a térbeli formák, amik néhány modellt díszítettek: virágok, plüssfigura, pufi mellényke. A hossz itt végletes: láthattunk földig érő ruhaujjat és éppen takaró shortot is. Sokoldalú, mégis koherens. Az egyik kedvencünk volt.  
 

 

Marada Gerda

 

 
Neon színekből és color blocking-ból láthattunk bőven Marada Gerda kollekciójában, amit a MOMÉ-n készített. A sportos hatású, mégis nőies darabok a szivárvány minden színében pompáztak. Hálós anyagok és labdás felvarrók teszik egyértelművé: edzőcuccot látunk, de nem akármilyet.
 
A városi, szabadtéri játékpályák tükröződnek vissza a darabokon, különösen a lookbook-ban. Míg Tomcsányi a tavaly előtti kollekciójában minimalista teniszpályával díszítette a darabokat, Gerda egy maximalista kosárlabdapályát választott inspirációnak. Nekünk mindkettő bejött, úgy tűnik sportolni és a sportot viselni egyaránt menő manapság.
 

 
 

Varga Viktória

 

 
Viktóriát - akivel interjút is készítettünk a bemutatója után - Marrakesh utcái ihlették. A részletgazdag, pontosan kidolgozott és színes kollekciónak csak pár darabját láthattuk a kifutón, de az is elég volt, hogy beleszeressünk. Ő nem manapság kezdte a tervezést, és ez látszott is, a legjobb craftmanship díját mi neki ítéljük. “Ha valaki nem érettségi után indul neki a szakmának, akkor könnyebb.” - mondta az interjúnkban.
 
A meleg színek, a vörös és a sárga a kék és a zöld árnyalataival egészültek ki, púderszín alapon. Viktória az építészetet képezi le ruháin, saját szeme szerint. Az eredmény egy különleges, nőies, motívumokban és színekben gazdag kollekció.
 
 

Nalery by Papp Piroska Anna

 

 
A MOMÉ-n végzett Papp Piroska Anna egyszerű, letisztult darabokkal zárta a showt. A hosszú ruhák és nyakig gombolt ingek anyaga légies és időnként áttetsző. Az apró mintákat szabad szemmel nehéz is kiszúrni, de izgalmassá teszik a darabok textúráját.
 
A kollekció a természetközeliségre alapul, a leveles bross és a halvány camouflage-szerű minta is ezt erősíti meg. Emellé nála megjelent a halvány, levendulás lila is, amit mi az egyik legtrendibb színnek kiáltottunk ki idénre.