A Budapest Central European Fashion Weeken jártunk! Három napnyi kifutó, prezentáció és nézelődés után összegyűjtöttük nektek a magyar divat legfrissebb történéseit, szuperlatívuszokban.
 
A legmarkánsabb szín egyértelműen a piros volt: a Murmur, a Tomcsanyi, a Cukovy, a Nah Nu, Sármán Nóra, Abodi és Varga Viktória ruhái is vörösben tündököltek, de valamilyen mennyiségben és árnyalatban szinte mindenhol előkerült.
 


Nora Sarman | Tomcsanyi
Abodi
Viktoria Varga
 
 
A legtrendibb árnyalatok ennek ellenére viszont a “muted színek” voltak, a bézs, homokszín, törtfehér. A NUBU és a Cako bemutatón erre készültünk, és a Nanushka ruháin sem voltak meglepőek ezek a színek, de a Sentiments, ZIA, az Artista és a Zsigmond Dora is beállt a pasztell imádói közé, legalábbis a tavaszi kollekció alapján úgy tűnt.
 


Artista | Cako
Nanushka
Nubu | Zsigmond Dora
 
A legtrendibb minta a csíkos. Már pár éve várható volt, hogy a csíkok felülkerekednek a pöttyökön és kockákon. Az Artista bemutatón légiesek voltak és már-már optikailag csalósak, a Celeninél franciásak. A Cukovy-nál színpadiasak, a Tomcsanyinál pedig hihetetlen színesek.
 

 
Tomcsanyi | Celeni
Artista | Cukovy
 
 
A legtrendibb kiegészítő az öv volt, a hatvanas éveket idéző, derékban szűk ruhák úgy tűnik, megint a vékony csípőt hozzák divatba. A Chakshyn ukrán tervezőpáros kifutóján a ruhákba épített volt, a Cukovyn pedig egyszerű, de feltűnő kiegészítő. Közben Peter Mero-nél irreálisan szorosnak tűntek a modellek csípőjén, az Artista pedig nemes egyszerűséggel nyakkendőkkel szűkítette a ruháit derékban.
 


NUBU | Artista
Cukovy
 
Ha alkalmi ruháról van szó, most az agresszív csillám ugyanannyira trendi mint a kislányos fodor és a merész áttetszőség. Bizonyította ezt Abodi, az Elysian, és a Sentiments is. Sármán Nóra természetesen a csipkéknél maradt, és imádnivaló, ünnepi de látványosan nyárias kollekciót hozott össze - ahogy tavaly azt az interjúnkban beharangozta. Nóri gyönyörű esküvői ruhakölteményeit senkinek sem kell bemutatnunk. A puffos ejtett vállú darabok és a nadrág kombinációk vonulásakor viszont sokan ide-oda kapkodták a fejüket miközben csodálták a SS19 kollekciót.

A Sentiments pedig megidézte a 2018-as jéghercegnőt, aki habos báli ruha helyett inkább leopárdmintát, gyöngyöket és őzikés snapchat sminket visel. Róla sokkal szívesebben látnánk Disney mesét!
 


Sentiments



Abodi



Nora Sarman
 
A legerősebb koncepciót a CUKOVY bemutatón láthattuk: a cirkuszhangulat minden egyes darabot körbelengett, mindenhol felbukkant. Lovak jelentek meg a felsőkön, a hosszú nadrágok a porondmester csíkos pantallójára emlékeztettek, a színek pedig élénkek voltak és színpadiasak. A styling itt érte el a csúcspontot az egész divathét alatt: Nini Molnár táskáival egészültek ki a szinte minden modellen tökéletesen összerakott szettek. Csíkokat mostantól szigorúan csak pöttyökkel szeretnénk hordani!
 

CUKOVY x Molnar Nini
 
A legönazonosabb kollekció díjat a TOMCSANYI kapja: pontosan azt kaptuk, amit vártunk: meleg és tompa színárnyalatok, nőies szabás, egyedi printek és egy csipet humor. Bár a tavalyi kollekció után hatalmas elvárásaink voltak, imádtuk a kis emberarcokkal díszített "Where's Waldo" stílusú kendőket és a bőrhatású, fényes midi szoknyákat, most sem csalódunk: a finom vonalvezetés és a klasszikus szabás a tavasz-nyári kollekcióban élénk színekben tért vissza, ami a balatoni nyarak hangulatát idézte a kis színes, “kádárkocka” formájú sátortetős házikókkal.


Tomcsanyi

 
 
A legjobb show díját mi egyértelműen az ABODI-nak ítéljük: az első napon, este tíz után olyan hangulatot teremtett, hogy a félálomban lévő közönség minden tagja gigantikus mosollyal távozott. A ruhákban nem csalódtunk: csillogó és feltűnő darabok vonultak végig a villogó fényű kifutón, miközben 90-es évek bulihangulatát teremtette az üvöltő zene. “Ezt a kollekciót a 90-es évek Los Angeles-e inspirálta, a pompás és nőies életstílus.” - mesélte Dóra a Fashionistá-nak.
 
 
A leopárdminta itt fénylő és feszes darabokon került elő, kopott farmerrel kombinálva. A denim darabok (a szerkesztőség egyértelmű kedvencei) halvány színűek és gyakran szakadtak - a szexis ruhák ellentettjei, de remekül mutattak együtt. A fodrok fekete fehérek voltak és kislányosak, a csillámok pedig színesek, és láthatólag kifogyhatatlanok - még a szemhélyakat is Swarowski kristályok borították. Az ruhák pedig áttetszőek, testhezállóak vagy sokat mutatóak voltak, a kivágásnak köszönhetően. A sok részlet, textúra és gazdag színpaletta ellenére mégis nagyon koherens maradt a kollekció. Egy pillanatra sem unatkoztunk!

Abodi