Nem csoda, hogy rengeteg magyar nő kedvenc esküvői- és estélyi ruha tervezője Sármán Nóra, aki a való életben is Hamupipőke tündér keresztanyjára emlékeztet - modern, fiatal és csinos változatban, aki kék köpeny helyett fehér csipkeruhát visel, de pont ugyanolyan varázslatos.
 
Kreációi azonban sokkal vagányabbak, mint a Disney filmekben. A kedves, csupa mosoly nőt az őszi-téli kollekció bemutatása után csíptük el a Budapest Central European Fashion Week utolsó napján.

 sármán nóra 2018 budapest central european fashion week ősz tél

Gyakorlatilag minden nőnek megdobogtattad a szívét ezzel a kollekcióval. Milyen érzés ez neked?
 
Amikor lemegy a bemutató, nekem sosincs olyan érzésem, hogy ez jó volt, vagy nem volt jó. Egyáltalán nem tudom. Bent vagyok hátul, és mire eljutunk odáig, hogy bemutatunk egy kollekciót, annyira benne vagyok, hogy nem is tudom kívülről látni. A végén már csak megcsinálom azt, amit elterveztem. Annyi munka van vele, hogy csak amikor eltelik pár nap és már látom a posztokat, fotókat és visszajelzéseket, akkor esik le a tantusz. Az nagyon jó érzés.



Hogy készülnek a ruhák? Kész koncepcióval indulsz neki a tervezésnek? Honnan merítesz inspirációt?
 
Az előző kollekciónál volt mondjuk nagyon konkrét koncepció, kitaláltam, hogy melyik ruhának mi lesz a pontos szerepe. Ez viszont sokkal természetesebben jött. Csomó minden volt a fejemben, amit meg akartam csinálni. Elkezdtem, abból jött még több, más ötlet, és így jött össze a kollekció. Az inspiráció nem volt olyan konkrét, sokkal természetesebben állt össze a kép, de én úgy éreztem, hogy összeállt. Néha ösztönösnek kell lenni, jó az erős koncepció, de az is, ha a tudatalattidból halászol elő dolgokat.
 
Inspiráltak anyagok, amivel még nem dolgoztam és technikák, amikkel még nem dolgoztam. A 70-es évek ragyogása és eklektikuma, ahogy a nőiesség ott megfogalmazódott: sokféleképpen. De mégis van egy erős imidzse, ezekkel a ragyogó anyagokkal és női színekkel.
 
sármán nóra esküvői ruha
sármán nóra nadrágkosztüm
 
Mennyire fontos tényező az esküvői és estélyi ruháknál a divat, illetve annak változása?
 
Az esküvői ruháknál is ugyanúgy van trend, csak lassabban változik, és talán jobban kőrvonalazható. A másik pedig, hogy kicsit néha független is a kettő. Mert az esküvői ruha sokkal hagyományosabb, klasszikusabb, sokkal több kötöttség van, de szerintem pont ezért olyan izgi.
 
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél harmadik nap
 
Nem hagyományos ruhákat tervezel, pontosan ezért szeretjük őket annyira. Te milyennek látod a modern kor menyasszonyát? Kit öltöztetsz?
 
Ezt a kollekciót direkt úgy csináltam meg, hogy ne legyen olyan menyasszonyos, de azért belecsempésztem menyasszonyos elemeket. Nem tudtam kihagyni: abban gondolkodom, és azt imádom csinálni. Megjelenik a vagányság, a csillogás, a glamour, a 70-es évek eszméi. A menyasszonyi trendeknek nem az a romantikája, mint öt éve: egyre lazábban, pimaszabbul romantikusak.
 
Hányan dolgoztok a ruhákon? Hogy bírjátok a hajtást?
 
Páran csináljuk családi vállalkozásként, így nagyon nagy a hajtás. De pont ezért, jól átlátható az egész folyamat, mindenben ott tudok lenni. Én csinálom az összes szabásmintát például, mert nagyon szeretem. Ezért is állnak úgy ahogy, és ezért jönnek ki nőies sziluettek.
 
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél
 
Három évvel ezelőttig csak megrendelésre készítettél ruhákat. Milyen érzés, hogy most alkalmazkodnod kell a divathetek anticiklikusságához?
 
Igazából nincs olyan nagy jelentősége. Ez például egy őszi-téli kollekció volt, mégse érezted. Az alkalmi ruha olyan műfaj, amit bármikor fel lehet venni, és már a divatban sem érezzük annyira ezeket a határokat.
 
Hol látod magad öt év múlva?
 
Nem tudom, ez a legnehezebb kérdés (nevet). Nem vagyok ilyen tudatos ezekben a dolgokban. Természetesen jönnek inkább, olyan jó, hogy mindig történik valami és beérnek bizonyos dolgok, de nem erőltetek semmit. Nem nagyokat lépek de éppen akkorát, amekkorát lépni kell.
 
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél
 
Nekünk a Nora Sarman legfrissebb kollekciója rettenetesen tetszett, ódánkat róla a harmadik nap beszámolójában olvashatjátok el! Nem sokára további interjúkkal és részletes riportokkal jelentkezünk, addig is írjátok meg nekünk a Ti véleményeteket is!
 

Sármán Nóra 2018-as őszi téli kollekciójának lookbookja

 
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél
 
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél
 
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél
 
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél
 
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél
sármán nóra 2018 bcefw ősz tél

 
Fotócredit:
Holecz Endre / MTÜ – Runway fotó ​
The Fulldog / MTÜ – Backstage, street style, fotófal

Lookbook fotók:
Fotó: Tóth Kristóf
Smink: Keserű Barbara
Haj: Radván Simon
Model: Alisha, Attractive Models
Fejdísz: Vecsei Millinery
Virág: Flóra Floral Botanical Atelier