Egy olyan világban, ahol minden és mindenki valódinak mutatja magát, nyitott szemmel kell járnunk, hiszen könnyen tőrbe tudnak csalni. Na, de tegyük félre most az embereket, és maradjunk a hamis táskáknál.

Sokan közülünk már kiskorunk óta arról álmodozunk, hogy egyszer összetörjük majd azt a bizonyos malac perselyt, és elég pénzt találunk benne ahhoz, hogy végre megvegyük azt a hőn áhított designer darabot. Mivel ma már egyre több fake jelenik meg a piacon, nem árt, ha tisztában vagyunk ezzel a hét ponttal, amelyek alapján könnyebb megállapítani, hogy hazahozzuk-e magunkkal az új kedvencet, vagy ne.

 

Tipográfia

 

Bizony, bizony, a táskáknak, pontosabban a rajtuk található márkajelzéseknek is van egy sajátos tipográfiája, ami alapján könnyen megállapítható, hogy eredeti vagy hamis termékkel van dolgunk. Ügyeljünk arra, hogy minden betű egyforma legyen, karc és levegő buborék mentes. Ha a betűk nincsenek egy szintben, akkor egyértelműen hamis darabról van szó.
 
egy fake Prada, amelyen az R betű kissé furcsa

Méretek

 

 
A divattervezők gyakran több méretet is piacra dobnak egy-egy táskákból, pontosan azért, hogy mindenki megtalálja a számára tökéletes darabot. A hamis táska piacon nem mindig pontosak a méretek, így ez is egy újabb pont, ami alapján rájöhetünk, hogy átvertek minket. Ha a táskád mérete több, mint négy centiméterrel különbözik az eredetitől, akkor egyértelmű, hogy téged csőbe húztak.
 
mindkét táska ugyanaz, csak a méretek mások

Részletek

 

A táskával érkező kiegészítők, mint a vállpánt, szíj, különböző díszek épp olyan fontosak, mint maga a táska – mindennek egyforma minőségűnek kellene lennie.
Ami szintén egy árulkodó jel lehet, az a varrás és a vas díszítőelemek minősége. Ha látjuk, hogy valami furcsa, esetleg könnyen szétjön, akkor tudjuk, hogy valami nem stimmel.

a kapocs minősége szintén sok mindent elárul

Valóban létezik a modell?

 

 
Ha nem vagytok benne biztosak, hogy egy adott modell valóban létezik, akkor jobb, ha figyelmesen megvizsgáljátok a DNS-ét. Csekkoljátok a méreteket, a színt, a tömegét és úgy általában véve az egész dizájnt. A márka hivatalos oldalán vagy a közösségi oldalakon is érdemes utánanézni ezeknek a daraboknak.

Anyag

 

 
A luxus kategóriás márkák mindig ügyelnek a legmagasabb színvonalú anyagok használatára, legyen az bőr, vászon vagy a vas díszítőelemek. Minden brandnek megvan a jellegzetes anyaga, pl. a Gucci és Louis Vuitton az ellenálló vásznat részesítik előnyben, míg a Chanel a finom bőrt. Tehát ez azt is jelenti, hogy egy igazi fanatikus nemcsak a márka nevét, hanem az általuk felhasznált nyersanyagokat is ismeri.
 
az eredeti darabon sötétebb a fogantyú

Vas díszítőelemek
 


 
A varráshoz hasonlóan, a fém díszítőelemek (hardware) és az azokon található írások, márkajelzések minőségéről is sokat megtudhatunk. A logónak tökéletesen középen kell lennie, így tudhatjuk, hogy egy valódi és jól kidolgozott darabbal van dolgunk.

A táska sorozatszáma

Először is győződj meg róla, hogy van e sorozatszáma a táskádnak, majd arról, valódi-e a feltüntetett szám. A second hand boltokban található vintage daraboknál lehet elkopott és nem jól látható, de az is lehet, hogy ki van vágva. Az utánzatok esetében gyakran előfordul, hogy dupla szériaszámmal rendelkeznek.
ne felejtsd el megnézni a táska szériaszámát, ami ugyanolyan fontos, mint a többi rész

Nem mindenki engedhet meg magának egy dizájner táskát eredeti áron, viszont jó hírünk van, hiszen ma már rengeteg second hand weboldal van, ahol az eredeti ár töredékéért juthatunk hozzá az áhított táskához.

Ne hagyd, hogy a táska ára megtévesszen

 

 
Néha jó áron hozzá tudunk jutni az álomdarabunkhoz, de ne feledjük, hogy ilyenkor jobb a megérzéseinkre és az ismert tényekre hagyatkozni. Gyakran a táskák ára a minőségét tükrözi, így, ami elérhető áron van, az nem biztos, hogy jó is. Egy valódi Hermès Birkin táskát biztosan nem veszel 350 000 Ft-ért. Még a jól, gondosan becsomagolt táskákkal is legyünk szkeptikusak.

A táska illata mindent elárul

 

Lehet, furcsán hangzik, de a legújabb dizájner darabodat jobb, ha vásárlás előtt megszagolgatod. Ha olyan illata van, mint egy zuhanyfüggönynek, akkor bizony baj van, hiszen ez azt is jelenti, hogy szintetikus anyagokat és ragasztót is használtak a gyártás során.

Ha nem vagy biztos a valódiságban, keress fel egy szakértőt

Ezek a tippek hasznosak és javában megkönnyítik a helyzetünket, ha meg akarjuk különböztetni a hamis darabokat a valóditól, de lehet, hogy olyan helyzetbe kerülünk, amikor professzionális segítséget kell kérnünk, akik segítenek a leghúzósabb helyzetekben is. Az említett jelek a szemükben vannak, és első ránézésre tudják, van-e gond vagy nincs. Mielőtt egy szakemberhez fordulnánk, nézzük meg más vásárlók értékelését róla, illetve azt is, milyen márkákkal dolgozik.

Például a brit HandbagClinic 8000 Ft-ért már képekről is megállapítja, eredeti e modell vagy sem. 20000 Ft-ért pedig egy átfogó jelentést kaphatunk a kiválasztott táskáról. Ugyanakkor egy táska eladásánál is segítenek, például az ár felállításánál. 4000 Ft-ért pedig tippeket kaphatunk a táskánk karbantartásához, hogy a lehető leglassabban öregedjenek. Hasonló szolgáltatásokat kínál a Real Authentication cég is.
 


Hogy állapítsuk meg a táska eredetiségét konkrét márkáknál?

Chanel


A Chanel Boy Bag az egyik legdrágább és legnépszerűbb modell a Chanel kínálatában, így nem meglepő, hogy rengeteg utánzat és hamisítvány található a piacon, ugyanis a gyártók jól tudják, hogy a vásárlók viszik majd, mint a cukrot.

eredeti

Az első képen látható táska egy eredeti és gyönyörű Chanel Boy Bag. Az utánzatok gyártói nagyon odafigyelnek arra, hogy az általuk készített modell szinte megszólalásig hasonlítson a valódira, így a darab belsejét is jobb, ha megnézzük. Az eredetiséget igazoló kártya nagy segítség lehet, viszont ezt sajnos nem minden márka tartja fontosnak.
 

hamis

A Boy Bag valódiságát a kártyán található arany szegélyekből is meg tudod állapítani. A hamisítványhoz kapott kártyán furcsa a sorozatszám, a betű típusa és az, hogy a jobb felső sarokba fel van tüntetve a logó.
További gyanús jel lehet, ha megnézzük a táska belsejében található márkajelzést, ami a másolat esetében nem szimmetrikus a varrással.

Louis Vuitton

 

Az egyik legnehezebb dolgunk a Louis Vuitton esetében van, mert ezt márkát hamisítják a legtöbbet. Laikusoknak szinte lehetetlen megkülönböztetni a replikát az eredetitől, maximum akkor sikerülhet, ha egymás mellé tesszük őket. A táska altónusa régen zöld volt, viszont ez az évek során változott, amit a mellékelt ábrán is láthatunk.
 

 
A világhírű brand esetében az egyik legnagyobb árulkodó jel a szériaszám, ami a készítés helyét és idejét mutatja. A betűk jelzik az országot, ahol készítették a darabot, míg a második és negyedik szám az évet (ebben az esetben ez 2008), az első és harmadik szám pedig a hetet jelzi (itt ez a tizenegyedik hét). A Louis Vuitton a kezdetekben a hónapot és az évet jelezte, de ezt könnyen tudták hamisítani, így folyamatosan változtatni kell a rendszert, ami nem egyszerű.
 

 
A varrás a brand esetében nagyon árulkodó. A baloldali képen látható az erőteljes varrás, ami rögtön olcsó hatást kelt. A táska belsejében lévő rossz minőségű varrás is sok mindent elárul. A képen jól látjuk, hogy a gyártó két színű cérnát használt, ami a LV esetében soha nem fordulna elő.
 

 
Ismét érvényes a kijelentés, hogy minden apró részlet számít. A bal oldali képen (hamisítvány) látjuk, hogy a bőr rész feltűnően texturált és az arany részletek is rossz minőségűek. Ha a cipzár és más fém elemek rozsdásodnak vagy lekopnak, biztosan egy replikával van dolgunk.

Hermès

 

 
A Hermès esetében, ha megnézzük a pecsétet, rájöhetünk, hogy valódi vagy hamis darabot tartunk a kezünkben. Bár ezen a képen nem látszik, de, ha a márkajelzés nagyon közel van a varráshoz, és olyan hatást kelt, mintha csak úgy “ülne” a bőrön, akkor az egy másolat. Az autentikus daraboknál a pecsét tökéletesen középen van, szimmetrikus, és olyan, mintha eredetileg az anyag része lenne.
 

 
Minden Hermès táska kézzel készített, és a kézműves száma, valamint az év is finoman bele van pecsételve a bőrbe. Míg az eredetinél ez szinte alig látható, addig a másolatnál szabad szemmel is észrevehető, ugyanis sokkal nagyobb és mélyebb.

Nem mindig lesz kéznél egy eredeti modell, amikor meg akarjuk állapítani, hogy fake vagy valódi modellel van dolgunk, így fontos, hogy szem előtt tartsuk a felsorolt intő jeleket, amelyek közül a legfontosabb a varrás, a hardware és a logó minősége, elhelyezése. Jó nyomozást!
 
Források:
Pinterest
Whowhatwear
Racked.com