A vaníliát már ősidők óta afrodiziákumként tartják számon, és talán mindenki ismeri az édeskés, csábító illatát, mely az egyik leggyakrabban használt illatjegy a szépségiparban, és a sárga virágú kúszó orchidea tokterméséből nyerik ki. Szinte minden édeskés, púderes és virágos illatban megtalálható, de olykor-olykor az erőteljesebb parfümöknél is bevetik.
 
A vaníliás parfümök alapjegyét, a vaníliát rendkívül időigényes és körülményes előállítani, ennek ellenére mégis sok parfümimádó fejében az él, hogy azon illatok, melyek középpontjában a vanília áll, olcsó, éretlen fiataloknak való parfümök. Ezzel a listával szeretném ezt megcáfolni, hiszen szinte minden nagy márka kidobott már legalább egy olyan illatot, melyet a csodálatos vanília köré építenek, és ezek a termékek is azt bizonyítják, hogy a vanília egy igazi nőies, szofisztikált illatjegy, amely sokkal több szeretetet érdemel. Kellemes böngészést.

Thierry Mugler-Alien Essence Absolue

 

Fejjegy: fehér jázminvirág
Szívjegyek: kasmírfa, íriszgyökér
Alapjegyek: vanília, tömjén, mirha, fehér ámbra
 
A márka Alien parfüm vonala rendkívül népszerű, de mindegyik illatra más és más jellemző. Az Alien Essence Absolue a Krémmánia és a Fragrantica szerint is nagyon édes, igazi nőies darab, amiből, ha sokat fújunk, akkor sajnos fullasztó lehet.

Dior-Dior Addict

 

 
Dior Dior Addict eau de parfum

Fejjegy: szeder, mandarinlevél
Szívjegy: narancsvirág, jázmin, rózsa., az Éjszaka királynője
Alapjegy: szantál, tonkabab, vanília
 
Az eredeti kiadás 2002-ben került a boltok polcaira, mely azóta egy kissé átváltozott. Különlegessége az Éjszaka királynője nevű illatjegyben rejlik, amely egy kaktuszféle. A Krémmánia szerint azoknak is ideális lehet, akik alapjában véve nem rajonganak a vaníliáért.

Diptyque-Eau Duelle

 

Diptyque Eau Duelle eau de toilette

Illatjegyek: boróka, elemi, kardamom, rózsaszín bors, kálmos, tea, tömjén, vízipálma, vanília, vetiver

A Byredo-n kívül a Diptyque a másik kedvenc niche márkám. A vanília és a tömjén kombinációja tökéletes párosítás a téli hétköznapokra. Kellemes, irodabarát, ahol a vanília inkább száraz, mintsem édes. Mindenképp érdemes kipróbálni, ha valami különleges illatélményre vágyunk.

Guerlain-Angélique Noire

 
Fejjegy: angyalgyökér mag, rózsaszín bors, körte
Szívjegy: sambac jázmin, kömény
Alapjegy: angyalgyökér gyökérzet, vanília, cédrus
 
A 2005-ben megjelent illat a Guerlain márka egyik legkülönlegesebb alkotása. A Krémmánián olvasható vélemények szerint elég belőle egy fújás, és egész nap lehet érezni, de nem fullasztó. Leszáradás után mutatkozik meg igazán a vanília és a zöldes jegyek.

Tom Ford-Tobacco Vanille

 

Tom Ford Tobacco Vanille eau de parfum unisex 100 ml

Fejjegy: dohány, fűszerek
Szívjegy: tonkabab, dohánylevél, vanília, kakaó
Alapjegy: szárított gyümölcs, fás jegyek
 
A Tom Ford-tól megszokhattuk már a különleges illatkombinációkat, de a kakaó és szárított gyümölcs engem is meglepett. Természetesen, a Tobacco Vanille-t sem úgy kell elképzelni, mint egy vanílis-gyümölcsös csoki shake-t, de ezek a note-ok páratlan mélységet kölcsönöznek a parfümnek. Első fújásnál a dohány dominál, de leszáradás után előjönnek a finomabb jegyek is.

Jo Malone Vanilla & Anise Cologne

 

Fejjegy: csillagánizs
Szívjegy: vanília orchidea
Alapjegy: bourbon vanília
 
Az ánizzsal kiskorom óta nem vagyok kibékülve, de valamiért ebben a parfümben nagyon jól működik még az én ízlésemnek is. Ideális nyárra vagy a tavaszi napokra, hiszen a bőr felmelegedése még inkább kihozza a bourbon vaníliát. Munkahelyen is bátran viseljünk, hiszen légiesen könnyű, mégis tartós.

Dolce & Gabbana-The One

 
Dolce & Gabbana The One eau de parfum nőknek 30 ml

Fejjegyek: licsi, mandarin, barack, bergamot
Szívjegyek: liliom, szilva, jázmin, gyöngyvirág
Alapjegyek: ámbra, pézsma, vanília, vetiver
 
Egy igazi fiatalos, virágos, vaníliás illat. Nagyon tartós és nagy hatósugarú, így az, aki a gyengébb illatokat kedveli, inkább kerülje el. A bergamot első fújásnál kissé fanyarrá teszi, de aztán ez szinte teljesen eltűnik.

Yves Saint Laurent-Black Opium

 

Fejjegyek: rózsaszín bors, narancsvirág, körte
Szívjegyek: kávé, jázmin
Alapjegyek: vanília, pacsuli, cédrus
 
A YSL-házból az egyik legismertebb illat-vonal a Black Opium, melynek 2014 óta több változata is megjelent. Számomra az eredeti még mindig az első helyen áll, hiszen minden megvan benne, amit egy édes illatnál keresünk. A rózsaszín bors ebben az esetben is a fejjegyek közt található, ami nem meglepő, hiszen tökéletesen harmonizál a vaníliával. A cédrus és fa tompítják az édességet, de ettől függetlenül egy igazi édes illatról van szó.

Valentino-Valentina Blush

 
Fejjegyek: meggy, rózsaszín bors
Szívjegyek: narancsvirág
Alapjegyek: praliné, vanília
 
Egyszerűen nem tudok leszokni erről az illatról, sem az üveg dizájnjáról. Talán az egyik legszebb, legkifinomultabb üvegcse, amivel valaha találkoztam. Ami a tartalmat illeti, ismét jelen van a rózsaszín bors, amihez a gyümölcsös note-okon kívül a praliné is társul. Szerintem nem is kell többet mondani, mindenki el tudja képzelni, hogy olyan, mintha egy doboznyi bonbont fújnánk magunkra...persze, a legjobb értelemben.

Byredo-Gypsy Water

 
Fejillat: bergamot, citrom, bors, borókabogyó
Szívillat: tömjén, fenyőtű, nőszirom
Alapillat: borostyán, vanília, szantálfa
 
A sort az egyik legmeglepőbb illattal zárnám, amiről sosem gondoltam volna, hogy a vaníliás illatok közé sorolják. Több forrást is megnéztem, több parfümimádót kérdeztem meg, és egyöntetűen azt mondták, ez bizony vaníliás. Ti hova sorolnátok ezt a közönség-kedvencet?

Osszátok meg velünk a kedvenc vaníliás illatotokat, hiszen a parfümök mindenki bőrén máshogy érződnek, más jegyek jelennek meg először.

További említésre méltó parfümök:

Dior
Dior Miss Dior Originale - EDT...
Sajnos elúszott
Rasasi
Rasasi Junoon Leather For Women...
Sajnos elúszott
Jimmy Choo
Jimmy Choo Jimmy Choo - EDP...
Sajnos elúszott
Guerlain
Guerlain Terracotta Le Parfum -...
Sajnos elúszott
Al Haramain
Al Haramain Junoon Rose - EDP 75 ml
Sajnos elúszott
Gucci
Gucci Guilty - EDP 50 ml
Sajnos elúszott
Bottega Veneta
Bottega Veneta Illusione For Her...
Sajnos elúszott
Yves Saint Laurent
Yves Saint Laurent Mon Paris...
Sajnos elúszott