Október utolsó heteivel véglegesen lecsengtek a 2018-as tavaszi és nyári kollekciókat bemutató divat hetek, melyek egy nagyszabású nemzetközi divat show formájában a szomszédos Szlovákiába is ellátogattak. A már ötödik alkalommal rendezésre kerülő Fashion Live! divatnapok idén a Budapesti Metropolitan Egyetemen végzett hallgatók dizájnjaival tették színesebbé a csütörtöki programot. A kifutókon a Kézműves alapszakon, valamint Divat- és textiltervezés mesterszakon végzett Horváth Renáta, Martinovszky Zsófia, Mészáros Lúcia, Sallai Dorina, Szabó Lilla és Virág Anita munkáival találkozhatott a közönség a pozsonyi vásárcsarnok épületében.

Forrás: METU

A szlovák weben jobbnál jobb jelzőkkel illették a fiatal tehetségek kreációit és mivel szerkesztőink sem hiányoztak a első sorokból, közvetlen tapasztalatból állíthatjuk, a METU-s lányok kívétel nélkül remek kollekciókat varázsoltak a kifutóra. A négy órai divattervező hallgatók bemutatói sokak legizgatottabban várt Fashion LIVE! programrésze. Nem is csoda, hiszen pont ők azok, akiktől még követelik, hogy feszegessék a határokat és folyamatosan kihívásokat állítsanak maguk elé. A padokon ülő közönség pedig többek között azért vásárol jegyet, mert valami újnak és izgalmasnak akar szemtanúja  lenni. Mondanunk sem kell, a felsorotoltak közül egyikben sem volt hiány. A képek magukért beszélnek. Láttunk játekot az áttetszőséggel és geometrikus formákkal, steppelt kabátokat újragondolva, kísérletezést kötött anyagok formájával, struktúrában gazdag anyagkombinációkat, 3D technológiás kreációkat és folk dizájnt modern sziluetteken. A részletekről a dizájnerek maguk mesélnek:


Virág Anita




Kit képzelsz el, amikor megkérdezik, kinek szólnak a ruháid?
Bárkit aki szivesen felveszi őket. Olyan nőnek tervezek, akik szeretik az egyedi tervezésű darabokat, amik különlegesek, és egy szezonnál tovább megállják a helyüket.
 
Mi a történet a kollekció mögött, honnan merítettél ihletet?
Munkámban szeretek személyes tapasztalataimból inspirálódni, életem egyes érdekes pillanataiból, melyeket jól ismerek. Ezeket a történetek dolgozom fel grafikailag a ruháimon. Diplomakollekcióm a Požoň címet viseli, és szülővárosom Pozsony építészetéből inspirálódik. Az alapszakos diplomát Pozsonyban a Szlovák Műegyetem Tájépítészet karán szereztem a három év alatt, amíg ott tanultam szerettem és utáltam a várost egyszerre. Az építészete taszított, majd vonzott. Ezeket az érzéseket fogalmaztam meg a kollekciómban, melyben a város struktúráját jelenítettem meg különböző grafikai és technikai eszközökkel. A kollekció nagyon sokszínű, több különböző technika találkozik benne: hímzés, kötés, subázás, printek, ez a kavalkád mutatja be a város építészetének sokszínűségét.

Kin szeretnéd látni a dizájnod?
Bárkin, aki szívesen viseli.
 
Van olyan eleme a kollekciónak, aminél időnként izgulsz, hogyan reagál majd a közönség?
Az egész kollekció a szívügyem. Legtöbb darabja hosszú ébren töltött órák eredménye, sok hímzés, kötés, mintatervezés, a hosszú órák alatt mindannyian a szivemhez nőttek. Ha ki kéne emelnem egyet, az biztos az épület hímzett/szövött poncsó, melyet csak infinity poncsónak hívok, mivel minden tervezett óraszám a duplájára nőtt és még az utolsó napon sem tudtam, hogy be fogom e valaha fejezni, és a mai napig nem tudom mikor és hogyan sikerült. :)


 
Mik a divat hetek utáni terveid?
Munka, munka és még egy kicsit több munka.
 
Szerinted mik a 2017-es őszi/téli szezon kulcsdarabjai?
A trendeket nem igazán követem, de ők mindig megtalálnak, a jövőben sem szeretnék a trendeknek tervezni, hosszú időtálló darabokat szeretnék tervezni, amit az emberek egy szezon után nem akarnak lecserélni, mert a zöld már nem divat.
 
Hogyan juthatnak hozzá a ruháidhoz az olvasóink?

Megkereshetnek facebookon, instagramon, ahol mindig frissítem az eseményeket, illetve előfordulási helyemet. De legújabban az Etsy.com oldalán lévő e-shopomban is hozzájuthattok a munkámhoz.

Horváth Renáta




Kit képzelsz el, amikor megkérdezik, kinek szólnak a ruháid? 
Az én ruháim, nem követik a trendet és nem is az utca emberének szánom, ezeket a ruhákat színházakban, performanszokban tudom elképzelni. Ez azért van mert tervezéskor inkább önálló műalkotásokat szeretek tervezni mint ruhákat.
 
Mi a történet a kollekció mögött, honnan merítettél ihletet?
Mostanában leginkább a képzőművészetből inspirálódom, de mint minden alkotó embernek nekem is vannak korszakaim, régebben a természeti formák és struktúrák fogtak meg, és volt, amikor sci-fi filmekből nyertem a legtöbb ötlelet.

Van olyan eleme a kollekciónak, aminél időnként izgulsz, hogyan reagál majd a közönség? Melyik a kedvenc darabod a kollekcióból és miért?
Az egész kollekció miatt izgulok amikor a nagy közönség elé tárom. Én úgy szeretem megcsinálni a kollekcióimat, hogy nincsenek kiemelt darabjai, mindegy szett egyenértékű a másikkal. Épp ezért kedvenc darabom sincs, csak kedvenc kollekcióm, ami jelen pillanatban az "Aquamode".



 
Mik a divat hetek utáni terveid?
Jelenleg munkát keresek filmekben, színházakban. A divatipar is nagy szerelmem, de ha filmekről van szó nekem az a legfőbb életcélom.
 
Szerinted mik a 2017-es őszi/téli szezon kulcsdarabjai?

Természetesen az bőr vagy műbőr kabát, amiket én magam is imádok hordani, és tervezni is.
 
Hogyan juthatnak hozzá a ruháidhoz az olvasóink?
Jelen pillanatban, egy facebook oldalon hirdetem a ruháimat, ám még nem lehet rendelni, egyenlőre csak az elkészült darabokat tudom kiadni fotózásokra, performanszokra.
 

Sallai Dorina


  


Kit képzelsz el, amikor megkérdezik, kinek szólnak a ruháid?
A ruháim elsősorban az olyan nőknek szólnak akik nyitottak az újdonságokra, az érdekes különleges darabokra.
 
Mi a történet a kollekció mögött, honnan merítettél ihletet?
A kollekcióm a ''dublé'' nevet viseli, amely a francia kettősség jelentésű szóból ered. A kollekcióm darabjai variálhatóak, kifordíthatóak, többféle viselési lehetőséget nyújtanak viselőinek. Szerettem volna egy olyan kollekciót létrehozni, amely a sportos, utcai viselet és az elegancia határán helyezkedik el, esetekben kisebb átalakítással változtatható a stílus is.
 
Kin szeretnéd látni a dizájnod? Van olyan eleme a kollekciónak, aminél időnként izgulsz, hogyan reagál majd a közönség?
A ruháimat bárkin szívesen látnám, aki befogadja ezt a stílust, nemrég felmerült egy kabát férfi ruhadarabként is, amely elsőnek meglepő volt számomra, de természetesen nyitott vagyok mindenre. A különleges megoldások, nagy felületek úgy gondolom, hogy inkább a bátrabb emberek érdeklődését keltik fel. Sokszor gondolkodtam rajta mennyire mondhatóak a kabátjaim utcai viseletnek, vagy inkább a kifutón mutatnak jól? Elméleteim ebből a szempontból azonban megdőltek, hiszen nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam e téren, és abszolút azt látom, hogy többen is viselnék szívesen a kabátokat.
 
Melyik a kedvenc darabod a kollekcióból és miért?
Egyik kedvenc darabom ez a púderszínű két részből álló kabát, amely külön és egyben is hordható. Ez a legletisztultabb darabja a kollekciómnak, mégis egy kis trükkel belevihető a különlegesség is. A Belső réteg ujjában a vállakon keresztül végig van vezetve egy gumi, amely felhúzásával egy tejesen új forma hozható létre. 

Másik kedvencem a ''paplankabát'', amely szó szerint egy paplanból készült. A kabát kiterítve síkba kerül, csak felvéve emelkedik ki térbe az ujja, az érdekes ujjmegoldás miatt. A kabát kifordítható, így a matt és a fényes váltakozásával lehet játszani.


 
Mik a divat hetek utáni terveid?
Bízom benne, hogy ruháimat minél több helyen, minnél több embernek megmutathatom, és elnyerem a tetszésüket is.
 
Szerinted mik a 2017-es őszi/téli szezon kulcsdarabjai?
Úgy gondolom, hogy a pufi kabátok, melyek az én kollekcióm kiindulóalapjai is, idén is, csakúgy, mint az előző szezonban hódítani fognak.
 
Hogyan juthatnak hozzá a ruháidhoz az olvasóink?
A ruhadarabjaim egyelőre egyediek, de a későbbiekben ha igény van rá, természetesen készülnek belőlük újabb darabok.

Szabó Lilla




Kit képzelsz el, amikor megkérdezik, kinek szólnak a ruháid?
Ruháimat tudatosan öltözködőkön képzelem el, akik értékelik a kis szériás kézzel készült termékeket és kedvelik a folk art-ot. Emellett mindig kell egyfajta bátorság a kommersztől való elszakadáshoz, hogy ne a fast fashion által diktált „divatot” kövessük.

Mi a történet a kollekció mögött, honnan merítettél ihletet?
Számomra mindig is érdekes volt a népművészet, a népviseletből való inspirálódás, valamint e stílusok integrációjának lehetősége a mai viseletekbe. Több tájegységből inspirálódtam már, majd egy kutatás során ismerkedtem meg Szék településsel és a történetük, összetartásuk, hagyományőrzésük egyből megragadott. Ezért választottam az ő viseletüket.

Kin szeretnéd látni a dizájnod?
Lábas Vikinek a Margaret Island énekesnőjének bármikor szívesen terveznék, a személyisége és a zenéjük is egyaránt nagyon inspiráló, sokat hallgatom munka közben.

Van olyan eleme a kollekciónak, aminél időnként izgulsz, hogyan reagál majd a közönség?
Nincs ilyen konkrét elem/ruhadarab. Viszont a népviselet már önmagában nagyon megosztó, és nem feltétlen népszerű.  Pár éve sok pályázat karolta fel a témát, ennek ellenére ez a stílus a legtöbb ember száma sokkal nehezebben befogadható, és kombinálható a már meglévő ruhatárukkal.

Melyik a kedvenc darabod a kollekcióból és miért?
A kedvenc darabom a fekete köténynadrág, talán a legkényelmesebb és „hétköznapibb” az alsó viseletek közül. A színe miatt sem kötött, a kötény rész miatt viszont egy nagyon egyedi darab . A pulóverek közül a két fekete-fehér rojtosat emelném ki, ezen darabok mintáinak ritmusával nagyon sokat kísérleteztem. Továbbá minden rojtot kézzel készítettem és kézzel lett felvarrva. Szeretem a végeredményt.



Mik a divat hetek utáni terveid?
A jövőben is szívesen foglalkozom kötéssel, ha lesz igény rá. Valamint egy ideje egy csapatban menyasszonyi ruhákat tervezünk /készítünk személyre szabottan. Ebben jelenleg sok lehetőséget látok.

Szerinted mik a 2017-es őszi/téli szezon kulcsdarabjai?
Minden év ősz-telének kulcsdarabjai a kabátok, pulóverek. Ezért is szerettem volna kollekcióban ezzel a nagy szemű kötéssel, nagy, vastag, meleg darabokat létrehozni.

Hogyan juthatnak hozzá a ruháidhoz az olvasóink?
Egyelőre csak közösségi oldalakon vagyok elérhető, a menyasszonyi ruháinkat megtáljátok a Facebookon.

Martinovszky Zsófi




Kit képzelsz el, amikor megkérdezik, kinek szólnak a ruháid?
Ruháimat kifinomult ízlésű, bátran öltözködő nőknek szánom, akik számára fontosabb az általuk viselt öltözék tartalmi értéke, mint az aktuális trendek.

Mi a történet a kollekció mögött, honnan merítettél ihletet?
A TSURU kollekciót a „daru” ihlette. Dominánsan fehér, ahogyan a mandzsu daru tollai is. Hangsúlyos vázrendszer képezi az alapját, akárcsak a gépnek. Végül és legfőképpen szabásvonalait, formai megoldásait és mintarendszerét az origami daru inspirálta. A TSURU egy folyamatábra, mely hat (plusz egy) szetten, és azok variánsain keresztül mutatja be tervezői gondolatmenetemet a inspiráció megismerésétől, az absztraháláson át a hordható ruháig. Kivitelezésénél a minimalizmusra törekedtem, így a részletek teret nyernek, érvényesülhetnek minden darabnál.

Kin szeretnéd látni a dizájnod?
Őszintén legboldogabb akkor lennék, ha a TSURU egyik darabjában énekelne Lorde vagy Florence Welch.

Van olyan eleme/ruhadarabja a kollekciónak, aminél időnként izgulsz, hogyan reagál majd a közönség/fogyasztó?

Az objektek nagyon látványos darabjai a kollekciómnak, de az utca embere nem igazán tud mit kezdeni ezekkel a ruhákkal. Ezek tipikusan azok, amikről úgy gondolják, hogy „ez az, amit a kifutón mutogatnak, ennek semmi értelme nincsen”, mivel nem a hagyományos értelemben vett ruhák. Izgulni nem izgulok miattuk, inkább érdeklődve figyelem a reakciókat.

Melyik a kedvenc darabod a kollekcióból és miért?
A kedvencem a hajtogatós szoknya. Ez az, amelyikben legszebben megvalósult a teljes kollekció lényege. Minimális szabással, egy apró gondolati csavarral, látványos és egyedi egyszerre a darab. Nem utolsó sorban hulladék nélkül előállítható.



Mik a divat hetek utáni terveid?
Munka-munka-munka! Jelenleg esküvői ruhákat készítek volt csoporttársaimmal Hey Darling név alatt.

Szerinted mik a 2017-es őszi/téli szezon kulcsdarabjai?
Igyekszem trendektől függetleníteni magam saját ruháim megválasztásakor is. Számomra az idei szezon kedvence egy általam készített hosszú filckabát lesz és a klasszikus fűzős bakancs.

Hogyan juthatnak hozzá a ruháidhoz az olvasóink?
Személyes megkeresés útján egyelőre. Behance profilom

Mészáros Lúcia




Kit képzelsz el, amikor megkérdezik, kinek szóllnak a ruháid?
Olyan lányokat és nőket, akik szeretnek jól kombinálható, részletgazdag ruhadarabokban járni.

Mi a történet a kollekció mögött, honnan merítettél ihletet?
A sokféle technikával készült divatillusztárciók inspiráltak.

Kin szeretnéd látni a dizájnod?
Mindenkinek örülök, aki észreveszi a szépen kidolgozott és gondosan átgondolt darabjaimat.

Van olyan eleme a kollekciónak, aminél időnként izgulsz, hogyan reagál majd a közönség?
Nagyon vártam a visszajelzést a 3D-s technológiával készült darabokra.

Melyik a kedvenc darabod a kollekcióból és miért?
Az egyik kedvencem az esőkabát. Olyan meghatározó ruhadarab lett, aminek köszönhetően maradandó lehet a márka, amit indítani szeretnék. A másik darab, ami közel áll hozzám, az a 3D-s technológiával rajzolt melltartó. Nagyon egyedinek és különlegesenek tartom.



Mik a divat hetek utáni terveid?
Folytatom a suliban a munkát. Készítem az újabb kollekciókat.

Szerinted mik a 2017-es őszi/téli szezon kulcsdarabjai?
A kabátok.

Hogyan juthatnak hozzá a ruháidhoz az olvasóink?
Instagramon és Facebookon keresztül az @illuxtrat oldalakon tudnak nekem üzenetet küldeni.
 
Érezni, hogy még rengeteg ötlet és kimeríthetetlen kreativitás van a tervezőkben! Gratulálunk nekik a kollekciókhoz és izgatottan várjuk a következő lépésüket. Mindenképpen érdemes lesz figyelni rájuk a jövőben.