Meyer Eszter-Virág nevét sokan már ismerhetitek lifestyle blogjának, vagy épp a rövid frizurából és vibráló színű rúzsból álló lookjának köszönhetően. Nem utolsó sorban pedig a StylEdit blogját is gazdagítják sorai. Most viszont úgy döntött, új vizekre evez és kipróbálja magát tervezőként is, de (mint ahogy megszokhattuk tőle) nem egészen a szó hagyományos értelmében. Így történt az, hogy a wonderLAB concept store február 16-án új márkával gyarapodott:  az Y Konszept névre hallgató upcycling branddel, melynek fő profilja vintage farmerkabátok újragondolása Eszter illusztrációival és ötleteivel, és Závada Péter verseivel. A többiről Eszter maga mesél:
 
 
Kedves Eszter, elsősorban szeretnénk gratulálni a wonderLAB-es launch partydhoz. Biztosak vagyunk benne, hogy fontos pillanatként íródik majd be a Y Konszept történetébe. Mesélj kicsit, milyen volt a hangulat és a visszhang?
 
Nagyon köszönöm! Alapvetően egy családias jellegű dologra számítottam, így igencsak meglepődtem, amikor nagyjából százötvenen regisztráltak az eseményre - fél hétkor már a Veres Pálné utca sarkáig állt a sor, rengetegen voltak, ami nagyon meglepett. Nagyon jólesett találkozni ezekkel az emberekkel, akik eljöttek és érdeklődtek és gratuláltak és megöleltek - tudod, amikor az ember blogol, és látja a számokat, érzi, mennyien olvassák, de teljesen más élőben találkozni velük.
Sosem gondoltam volna, hogy ennyien támogatnak, és elképesztően megtisztelő számomra, hogy ennyien eljöttek.

Szerencsére nagyon sok kép készült mind általuk, mind a fotósom, Lőrinczi Zsófi keze által, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam mind a kabátokkal, mind az eventtel kapcsolatban. Nagyon meglepett, mennyi Z generációs és kései Y generációs követőm van - nagyon örülök, hogy sikerült ezt a réteget ennyire megszólítanom, hiszen ők már tudatos fogyasztók, kritikusak, és értékelik azt, amit csinálok - ráadásul a márka fő “fashion meets literature” mottója miatt is örültek, fontosnak tartottam, hogy megismertethessem velük azokat a kultsorokat, verseket, amiken én nőttem fel.
 

 
A wonderLAB, mint tudjuk, nem csak egy egyszerű concept store, hanem egyfajta inkubátorként is szolgál magyar tervezők számára. Miért pont a wonderLAB?
 
Nem először dolgozom együtt a Labis lányokkal, és egyértelmű volt, hogy ide fogom hozni az Y-t. Egyrészt azért, mert nem tudom elképzelni sem magam, sem a márkám egy steril, fehér fényű showroomban, másrészt pedig mindkét Marillai lányt szakértőnek és úttörőnek tartom a hazai design világában. Az ő véleményüket is kértem ki először, és ha ők nincsenek, nincs márka - rengeteget segítettek nekem, és támogattak.


Olyan helyen szerettem volna látni a gyerekem, ahol tudom, hogy tényleg szeretik és megbecsülik. Hozzájuk adtam a legszívesebben.

 
 
Ha három szóval kellene jellemezned a Y Konszept márkát, akkor mik lennének azok?
 
Hú, hát azt hiszem, az, amit feljebb is leírtam - “fashion meets art”.
Amikor elkezdtem tervezni a márkát, arra gondoltam, hogy milyen jó lenne a nálam fiatalabbakkal megismertetni azokat az előadókat, költőket, írókat, művészeket, akiken én felnőttem. A mai napig megvannak a gimis koromban összeollózott és gyűjtött idézetes füzeteim, dalszövegektől, novelláktól kezdve minden van bennük.

Emiatt kerestem meg Závada Petit is, szerettem volna az ő verseit felhasználni a kabátokon - ő pedig igent mondott.
 
 
 
Mindenki, aki úgy dönt, hogy márkát alapít vagy belevág egy saját projektbe, bizonyos elvárásokkal indul el ezen az úton. Mit jelentenek számodra ezek a kézzel festett farmerkabátok?  
 
Én csak valamit szerettem volna, amit szeretnek.

 
Miért döntöttél pont a farmerkabátok mellett?
 
Őszintén szólva azért, mert az oversized daraboknál nem kell méretsort készíteni. Nem volt túl nagy tőkém, így többek között emiatt született meg ez a döntés - mindezek mellett pedig azért, mert nagyon nagy vintage rajongó vagyok.
 
Hogyan jönnek létre a minták? Tartod magad valamilyen tervezési folyamathoz vagy inkább intuitívan állsz a dizájnjaidhoz? 
 
Ha megvan a vers, onnan minden megvan. Az első kollekció az AZÁLEÁK nevet kapta, visszaköszön benne egy virágmotívum is Peti verssorain kívül.
Rengeteg sort mentettem le tőle, mindegyikhez van egyébként kapcsolt emlékem - szóval csak végigpörgetem a listát, és azt, amelyiket akkor a legjobbnak érzem, kiválasztom.
 
 

Micro-influencerként és creative directorként a branding világa nagyon is ismerős számodra. Hozott új kihívásokat is ezen a téren a márkád?
 
Persze, hiszen nem igazán szeretném túltolni a márkát például a blogom felületein - viszont van igény rá. Megkérdeztem a követőim, hogy esetleg szeretnének-e többet látni a háttérmunkálatokból, ha igen, nagyon szívesen írok róla, ha pedig nem, akkor sincs gond. Meg kell húzni egy határt, én még próbálgatom, hol is lehet ez.
 
Hogyan tudunk jelen pillanatban hozzájutni a kreációidhoz? Készítesz személyre szabott darabokat is?
 
Budapesten, a WonderLAB üzletében kaphatóak a kabátok, de készítek egyéni megrendelésre darabokat is - nyilván persze itt is van egy határ, de eddig nagyon pozitív tapasztalataim voltak ezzel kapcsolatban.
 
 
Milyen érzésekkel töltene el, ha valakit Y Konszeptben látnál elhaladni előtted az utcán?
Pont bent voltam a Labiban tegnap, amikor két kabátom is elvitték. Nagyon fura érzés volt, tudod, engem világéletemben szekíroztak és bullyngoltak az öltözködésem miatt, aztán vicces, hogy most meg ebből élek. Jól esik, hogy ezek az emberek szeretik azt, amit csinálok. Megtisztelő.
 
Mi a  következő lépés?
 
Befektetőt keresek, illetve készülőben van egy gyerekruha kollekció is.
 
Búcsúzásként üzennél valamit azoknak, akik saját márkát szeretnének alapítani?
 
Legyen egy matekos barátotok, aki segít a költségekben - sajnos itt meg lehet borulni eléggé. Én az Y-nal kapcsolatban nagyon sok olyan ismerősömmel konzultáltam, akikre felnézek szakmailag, így ugyanezt ajánlom másoknak is, kérdezni egyáltalán nem ciki. És vágjatok bele!

Eszter részletes beszámolóját a partyról és a Y Konszept kezdeteiről a blogján olvashatjátok el.
 

 

 

 


ANSWEAR
Answear - Rövid kabát
Sajnos elúszott
Liu Jo
Dzseki Liu Jo
Sajnos elúszott
-13%
Miss Sixty
Miss Sixty - Rövid kabát
Sajnos elúszott
Tom Tailor Denim
Tom Tailor Denim farmerdzseki...
Sajnos elúszott
Only
Only - Ing 15151677
Sajnos elúszott
Vero Moda
Vero Moda - Rövid kabát
Sajnos elúszott
Silvian Heach
Silvian Heach - Rövid kabát
Sajnos elúszott
Levi's
Levi's - Rövid kabát
Sajnos elúszott