A fényvédő krémek hatását nagyon sokan megkérdőjelezik, hiszen ez egy olyan megfoghatatlan, de mégis elengedhetetlen védelem a bőröregedéssel és károsodással szemben, aminek eredményét hosszútávon látjuk csak. A naptej használatával olyan problémáktól óvjuk meg magunkat mint a ráncok és az olyan nehezen, vagy egyáltalán nem visszafordítható bőrhibáktól mint a pigment- és májfoltok.
 
Bár sokan azt hiszik, naptejet, fényvédő arckrémet használni csak nyáron, tavasszal, napozáskor, esetleg nyaraláskor kell , de ez egy hatalmas tévhit. A tudatos bőrápolásnak a fényvédelemmel kellene kezdődni, hiszen ekkor tud hatásosan működni a többi termék is, és, ahogy már említettem, májfolt ellen is az egyik legjobb védekezés a naptej.
 


Mit kell tudni a fényvédőkről?

A fényvédő alatt értünk minden olyan fényvédő arckrémet és egész testre alkalmas naptejet, amely SPF-et (Sun Protection Filter-t) tartalmaz. Egy felnőtt kb. 20 percet tölthet a napon anélkül, hogy leégne, és a termékeken található SPF szám azt mutatja, hogy mennyivel hosszabíthatod meg a napozás időtartamát. Egy kis matek: 20 perc x SPF szám = ennyit tartózkodhatsz a napon a krém folyamatos használatával. Ha 15 faktoros krémet használsz, akkor egy nap 300 percet tölthetsz a napon leégés nélkül, ha SPF 20-at, akkor 400 percet és így tovább.

A fényvédők különböző állagúak lehetnek: krém, gél, olaj, száraz olaj és fényvédő spray. Ma már külön kapható fényvédő sportoláshoz, babáknak, érzékeny bőrűeknek és egyéb bőrproblémákra is. A naptejek nagy mértékben szennyezik a vizeket, így érdemes a természetes naptejek közt is körbenézni.
 


Okostelefonokban, az Időjárás applikációban, vagy külön applikációban megtalálható ez az érték

Kémiai fényvédő vs. fizikai fényvédő arckrémek

Ne ijedj meg, nem térünk vissza az iskolapadba, csupán szólnék pár szót a kémiai (organikus) és fizikai fényvédők (ásványi, anorganikus) közti különbségről. Míg a kémiai fényvédők a sugarak elnyelésével, hővé alakításával működnek, a fizikai szűrők egy része mini tükörként szolgál, és visszaverik a sugarakat. Mindkét csoport véd a káros UV sugaraktól, de az UVA-sugaraktól a kémiai fényvédők kevésbé védenek.

Az érzékeny bőrűeknek a fizikai fényvédő ajánlott, míg azoknak, akiknek nincs különösebb bőrproblámájuk, válasszák a kémiait. Azért nem árt észben tartani, hogy bár ezek gyakran olcsóbbak, de jó néhány felmérésnél kevésbé hatásosnak, sőt, néha károsnak is bizonyultak. Ezzel szemben a kissé drágább fizikai fényvédők nem hatolnak be olyan mélyre bőrünkbe, sejtjeinkben nem okoznak akkora változásokat, mint a kémiai társaik, így a szakértők ezeket ajánlják.

Mielőtt belekezdenénk, elmondanám, hogy a termékek véletlenszerű sorrendben vannak. És most, nézzük a legjobb naptejeket arcra:

Eucerin Sun Oil Control  – a közönségkedvenc zsíros bőrre, kémiai fényvédő

Eucerin Sun Oil Control SPF 50+


Ez az 50 faktoros fényvédő kifejezetten zsírosodó, pattanásos bőrre alkalmas. A Krémmánián 4,5 értékelést kapott, és a vélemények szerint ez az egyik legjobb fényvédő arckrém. A géles állagnak köszönhetően nem hagy fehér réteget a bőrön, gyorsan beszívódik.

Clinique City Block Sheer – ha sminkalapként szeretnéd használni, fizikai fényvédő

Clinique City Block Sheer SPF 25


Ez a fizikai fényvédő használható sminkalapként is. Mivel 25 faktoros, ezért inkább a kevésbé napos napokon használjuk. Ellenáll az izzadásnak és kontrollálja az olajképződést. Mivel mattít, a száraz bőrűeknek érdemes hidratálóval is kombinálni, de a piacon ez az egyik legjobb fényvédő zsíros bőrre.

Uriage Bariésun – ha érzékeny a bőröd, fizikai fényvédő

Uriage Bariésun SPF 50+


Az Uriage naptejek hatalmas népszerűségnek örvendenek, és ez alól nem kivétel ez a fizikai fényvédő sem. Mivel parabén- és alkoholmentes, érzékeny, problémás bőrre is ajánlott. 50 faktorának és magas UVA, UVB szűrőképességének köszönhetően tökéletes egész évben.

Eucerin Sun Anti-Age – ha érett a bőröd, kémiai fényvédő

Eucerin Sun Anti-Age SPF 30


Az Eucerin naptejekről köztudott, hogy minden termékük más bőrproblémát céloz meg. A pattanásos bőrre valót az előbb már említettem, ez a termék pedig az öregedő bőrre ideális. Csökkenti a finom ráncokat a bőrön és a dekoltázson, és persze véd a napfény által okozott bőröregedés ellen. A Krémmániás kommentek szerint e Eucerin fényvédő krém alatt kissé átfénylik a zsíros bőr, így erre figyelni kell.

Hawaiian Tropic BB cream – ha szeretnéd a tengerparton érezni magad, kémiai fényvédő


Hawaiian Tropic BB Cream SPF 30


Idén erre a termékre esett a választásom. Nagy kiszerelésének köszönhetően sokáig kitart, így arcra és testre is használható. Bár jól véd, könnyen eloszlatható és hamar beszívódik, az ígért BB-takarást nem látom, így, ha problémás a bőröd, sajnos ezt is alapozóval, esetleg korrektorral kell használni. Az illata a többi Hawaiian Tropic termékhez hasonlóan isteni.

SunDance Matt napozó fluid – ha mattító terméket keresel, kémiai fényvédő


DM SunDance Matt Sonnenfluid SPF 30


Évek nagy rajongója vagyok a DM naptejeknek. Ezt a matt fényvédőt arcra egész évben használom, hiszen jól működik smink alatt is, bár pár óra elteltével kissé átfénylik, de nem vészes. Tökéletesen véd, kis táskában is elfér és olcsó.

Paula's Choice Resist Super Light Daily Wrinkle Defense – ha kész vagy harcolni a szarkalábakkal, fizikai fényvédő


Paula's Choice Resist Super Light Daily Wrinkle Defense SPF 30


A Paula's Choice márka ismert a kiváló minőségű napvédő krémeiről is. Ez a nappali fényvédő arckrém kifejezetten az érett, kombinált és zsíros bőrre van. A formula védi a bőrt a nap okozta károsodástól, ráadásul erős antioxidáns tartalma serkenti a kollagén termelést, ami feszesebb, ragyogóbb bőrt eredményez.

La Roche Posay Anthelios XL – ha vízálló naptejet keresel, fizikai fényvédő


A La Roche Posay naptejek is a prémium árkategóriás termékek közé tartoznak, de hatásukat és összetevőiket nézve ez abszolút érthető. Nagyon magas, széleskörű, fotostabil UVA/UVB-védelmet biztosít, víz- és izzadásálló. A Krémmánia szerint alkalmazható sminkalapként, ugyanis könnyen beszívódik.

Bioderma Cicabio – ha nyugtató, regeneráló fényvédő arckrémet szeretnél, fizikai fényvédő


Ez a Bioderma naptej tisztító és antibakteriális réz és cink hatóanyagokkal regenerálja a sérült bőrt, minimalizálja a hegesedés lehetőségét. Sűrű állaga miatt kissé tovább tart, míg beszívódik, de kb. 30 perc után eltűnik a zsírossága. Anyajegy eltávolítása és egyéb kisebb beavatkozások után elősegíti a bőr regenerálódását. Ha más bőrproblémára keresel terméket, de maradnál ennél a márkánál, akkor nézd meg a többi Bioderma fényvédőt is.

Nivea Sun matt fényvédő – ha szereted a klasszikusokat, kémiai fényvédő


A Nivea naptejek örök klasszikusok maradnak, így nem hagyhattam ki a listából. Ez a mattító termék hamar beszívódik, nem hagy maga után ragacsos érzést, így könnyen lehet rá sminkelni, ráadásul annak ellenére, hogy matt, hidratálja is a bőrt.

Sajnos még mindig nagyon sokan vannak, akik nem veszik elég komolyan a témát, és az  50 faktoros naptejet teljesen feleslegesnek tartják. A lassú barnulás helyett a gyors, káros folyamatot választják, amelyhez hozzásegítenek az alacsony faktorszámú naptejek és az olyan barnító naptejek, melyek egyáltalán nem tartalmaznak SPF-et.

Bár a barnulást segítő napolajak hidratálják a bőrt, ezeknek köszönhetően sokkal gyorsabban le is égünk. A hidegebb napokon használjunk minimum 20 faktoros arckrémet, de a melegebb, napsütéses időjárásban mindenféleképpen az 50 faktoros arckrém mellett döntsünk.

Forrás: 

skinsmart.hu

skinsmart.hu

zoldpolc.hu

benu.hu