Itt a kánikula, vele a strandidő és az elnyúló szabadtéri programok időszaka. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy bőrünket megfelelően óvjuk a káros napsugaraktól. Néha nehéz átlátni a napozással, napvédelemmel kapcsolatos tévhiteken. Mi most tisztába tesszük a témát és megismertetünk a helyes napozás szabályaival sőt összegyűjtöttük számotokra a leghasznosabb napozási tippeket is.

Mit jelent az SPF?

 
Mitől is kell védenünk a bőrünket? A válasz egyszerű; az UV sugaraktól, pontosabban az UVA és UVB sugaraktól. A napvédő termékeken található SPF (Sun Protection Factor – magyarul nap védő faktor) mutatja mennyire eredményesen védi egy-egy termék a bőrünket az UVB sugaraktól (ezek a sugarak melyek a napégést, bőr károsodást illetve szélsőséges esetekben akár a bőrrákot is okozhatják). Az UVA sugarak eredményezik a bőr felgyorsult öregedését és az apró sötét pigmentfoltokat. Amikor naptejet választasz fontos, hogy széles spektrumút keress, mely egyszerre véd mind az UVA mind az UVB sugarak ellen.
 
Egy felnőtt - bőrtípustól függően- átlagosan 20 percet tartózkodhat a napon leégés nélkül. A naptejeken fellelhető SPF szám azt mutatja, hogy az adott termék használatával mennyivel hosszabbíthatod meg a napozás időtartamát. Tehát 20 perc x adott naptej SPF száma = ennyit tartózkodhatsz a napon a krém folyamatos használatával. Ha 15 faktoros krémet használsz, akkor egy nap 300 percet tölthetsz a napon leégés nélkül, ha SPF 20-at akkor 400 percet és így tovább.
 

A leggyakoribb tévhitek napozásról

 

I. Ha naptejet használsz, nem leszel szép barna a napozástól

 
Vannak, akik azért kerülik a napvédő krémeket, mert úgy gondolják azok használata mellett nem szerezhetnek szép színt a napozás során. Az igazság azonban az, hogy lebarnulni nem egyik pillanatról a másikra kell, hanem szépen fokozatosan ajánlott megszerezni a nyári bronzbarnaságot. Az valóban helytálló, hogy a magasabb faktorszámú (SPF 50+) naptejek mellett nehezebb barnulni, de az alacsonyabb SPF-el rendelkező termékek erre és a biztonságos napozásra is megoldást jelenthetnek.
 

II. A magasabb faktorszámú naptejek nagyobb védelmet adnak

 
Az igazság az, hogy sajnos nincs nagy különbség egy 30-as SPF-el vagy egy 100 SPF-el rendelkező napozótermék között, sőt néhány esetben a magas faktorszám hamis biztonságérzetet kelthet az emberben. Úgy érezhetjük ugyanis, hogy a magas SPF használata esetén nem szükséges olyan gyakran újra kennünk magunkat, vagy még rosszabb, akár sokkal tovább is kint tartózkodunk a napon, mint az amúgy ajánlott lenne.
 
La Roche-Posay
9 170 Ft
Lancome
8 790 Ft
The Organic Pharmacy
12 500 Ft
Nuxe
Nuxe Sun napozókrém arcra...
Sajnos elúszott
Nivea
Nivea Sun ránctalanító...
Sajnos elúszott
 

III. Ha már van egy kis alap színed, nem fogsz leégni

 


Uv sugarak által okozott bőrkárosodás - forrás: hovecenter.com
 
A tavasz beköszöntével sokan megrohamozták a szoláriumokat, hogy egy kis alapszínt szerezzenek a strand szezon beköszönte előtt. Néhányan tévesen úgy vélik, hogy ha az ember már szert tett egy kis alap barnaságra, akkor onnantól védve van a leégés ellen. A bőr pigmentálódása azonban egy természetes védekezési folyamat a nap káros sugaraival szemben, így ha nem használunk megfelelő fényvédő termékeket  ugyanúgy leéghetünk, mintha hófehéren feküdnénk ki először a napra.
 


A kamionsofőr, akinek az arcának a bal fele 28 évnyi UV sugárzásnak volt kitéve ablakon keresztül - forrás: cnn
 

IV. Ha nem égsz le, nem is lehetsz bőrrákos

 
Elterjedt tévhit a napozással kapcsolatban az is, hogy ha az ember lánya nem pirul le, akkor nem is lehet nagy baja. Sokan ezért például csak időszakosan napozgatnak, és kisebb szüneteket beiktatva, árnyékba húzódva szakítják meg a napozást.  Ez azonban közel s távol nem véd meg a káros UV sugarak bőrbe jutásától. A napozást nagyon komolyan kell venni, bizonyos időszakokban (délelőtt 11-től délután 15 óráig, amikor a legerősebb a napsugárzás) például egyáltalán nem ajánlott kifeküdni süttetni magunkat még naptejet használva sem.

Shiseido
Shiseido Sun After Sun hűsítő...
Sajnos elúszott
Hawaiian Tropic
Hawaiian Tropic After Sun Silk...
Sajnos elúszott
Garnier
2 090 Ft

V. A naptejek allergiás reakciót váltanak ki

 
Való igaz, hogy a hagyományos naptejek esetén néhányan irritációt tapasztalhatnak (a napozószerekben megtalálható kémiai összetevők miatt), de erre már létezik megoldás. Számos márka kínál fizikai fényvédős (ásványi anyagok, melyek fényvisszaverőként viselkednek a bőr felszínén, mint például a cink-oxid vagy a titán-dioxid) napozószereket, de ha még ennél is természetesebb megoldásra vágysz, akkor ideális lehet számodra a napozás kókuszolajjal. Bizonyos természetes olajok ugyanis rendelkeznek napvédő faktorral, de igen alacsonnyal így használatuk nagy körültekintést igényel és leginkább már akkor ajánlott, amikor az embernek már van egy biztos “alapszíne”. A kókuszolaj és a barackmagolaj SPF 2, a jojoba és avokádó olajak SPF 4, a shea vaj SPF 6 a kakaó vaj pedig SPF 8 –as fényvédő faktorral rendelkezik.

Most, hogy a fontos tudnivalók napozásról már mind ismertek számodra, itt az ideje beszerezni, a megfelelő nyári napozószert! Oszd meg velünk facebook oldalunkon, melyik a kedvenc napozókrémed!