Itt a tavasz, itt az ideje, hogy véget vessünk az alibiknek, és elinduljunk a szabadba futni. Számoljunk most le egy kifogással: a lábbeli problémájával. Melyik a legjobb futócipő aszfaltra vagy az erdőbe, melyik a legjobb futócipő márka, és egyáltalán, hogyan fogjunk neki a vásárlásnak? Mi segítünk.
 
Nyilvánvaló, hogy futócipőt nem szabad a külső alapján választani: egy gyönyörű színes, vagy csodálatosan minimalista futócipő talán megállja a helyét az utcán, de pár kilóméter után könnyen elbukhat. Futópadra futócipőt venni egyszerűbb: ott az első sebre utaló jelnél le tudsz pattanni, de a városi futás közben nem tudsz megállni. Jobb esélyben azonban erre nem fog sor kerülni.
 
Van, aki éveken át csak Asics futócipőben hajlandó útra indulni, van aki az Adidas futócipőkre esküszik, van akit a Nike futócipők kísérnek el a maratonig. Van, aki beleszeret egy New Balance darabba, és van, aki egy Adidas Boost-ban érzi magát igazán menőnek. Ahány futási minta, annyi szokás, ahány láb, annyi tökéletes cipő.

Profik véleményére hagyatkozunk: Krekács László, tesitanár és atlétikai edző, a Nyúlcipő futóbolt tulajdonosa az mno.hu-n osztotta meg tippjeit, tapasztalatait, míg Kieran Alger a T3.com-on mesélt saját tapasztalatairól. Mi összegyűjtöttük a legjobb tippeket, trükköket.
 

Az ár nem egyenlő a minőséggel

 
A The Washington Post cikke szerint biztosan nem. Ők pedig a runrepeat.com kutatására hivatkoznak, az oldal ugyanis évente majdnem 150 ezer felhasználó véleménye alapján rangsorolja, pontozza a cipőket. Meglepő módon a 10 legdrágább futócipő nem kapott kiemelkedően jó pontozást, és nagy általánosságban sem feltétlenül az ár befolyásolja a sorrendet.
 
Nem akarunk senkit arra bíztatni, hogy az első, párezer forintos edzőcipőre csapjon le, főleg mivel ezek hosszú távon akár visszavonhatatlanul roncsolhatják az izületeket, tartás, izmokat. De már egy kicsit ez az árkategória fölött jó és tartós cipőt találhatunk - főleg a leárazások időszakában, az akciós futócipők között.
 
 

A legjobb futócipőt nem is érzed


Persze nem azt ajánljuk, hogy indulj neki mezítláb az edzésnek. De tudd, hogy az a legjobb cipő, amit észre sem veszel a lábadon, mikor először felpróbálod. Nem szabad erőltetni: ha nem szerelem első próbálásra, jobban jársz, ha folytatod a keresést - és ne félj, előbb vagy utóbb biztosan megtalálod a nagy betűs Igazit.

Egy kis matek

 
Érdemes utánanézni, hogy hány kilóméterre van az adott lábbeli “hitelesítve”, azaz mennyit lehet benne futni anélkül, hogy bármilyen kárt okozna a lábon. Azoknak, akik a maratonra készülnek ezer kilométer fölötti cipők között érdemes nézelődnie, míg a hobbi-futóknak, akik hetente csak pár kilométerre szeretnének beruházni, elég a 800 km körüli élettartam.
 
 
Fontos az is, hogy ne tartsunk meg egy futócipőt túl sokáig csak azért mert szép, vagy mert nem látszik rajta a használat: mint a lejárt ételtől, sajnos elöregedett futótársunktól is érzéketlen búcsút kell mondanunk, ha nem akarunk sérülést szenvedni.

Egy kis fizika

 
Az sem mindegy, hogy milyen talajon futunk - hívja fel rá a figyelmet Kerács László. Míg az aszfalton a kapaszkodóképesség és a felső rész teherbírása fontos, puhább talajon a csillapítóképességen van a hangsúly. Ezekkel a tényezőkkel nem kell tökéletesen tisztában lenned, de nem árt, ha vásárlás előtt átgondolod az igényeidet, összeszedsz valamennyi információt, és a boltban is segítséget kérsz az eladótól, esetleg egy szakértő véleményét kéred ki.
 
-24%
Nike
Cipő NIKE - Odyssey React 2...
Sajnos elúszott
Asics
Cipő ASICS - Gt-1000 8 1012A460...
Sajnos elúszott
Nike
Cipő NIKE - Zoom Winflo 6...
Sajnos elúszott
Adidas Originals
42 560 Ft
Asics
Cipő ASICS - Kanmei 2 1022A011...
Sajnos elúszott
Asics
Cipő ASICS - RoadHawk FF 2...
Sajnos elúszott
Adidas Originals
42 560 Ft
Nike
Cipő NIKE - Epic React Flyknit...
Sajnos elúszott
 

A 2018-as év legjobb futócipői:

 
Az idei év egyik kedvence a Nike Air Zoom Pegasus, egy relatív friss, de hihetetlenül népszerű kollekció. Nagyon kényelmes, kezdő és profi futók számára egyaránt remek. Tartása szinte tökéletes, a futáshoz nem szokott és gyakorlott lábakon is megállja a helyét, levegőzésileg kifogásolhatatlan, de az ára is ehhez van mérve.
 
Az Adidas Ultraboost nagyon divatos az utcán, de a futópályán is remekül funkcionál. A Laceless kollekció lábhoz simuló cipői először szokatlanok a cipőfűző hiánya miatt, de nem nehéz megszeretni őket - és sokan mást sem hajlandóak hordani utána.
 
 
Adidas
adidas - Cipő Runfalcon
Sajnos elúszott
Adidas
Rövid szárú edzőcipők...
Sajnos elúszott
Adidas
adidas Yatra - Női szabadidőcipő
Sajnos elúszott
Adidas
Rövid szárú edzőcipők...
Sajnos elúszott
Adidas
Cipő adidas - PureBoost Go W...
Sajnos elúszott
Adidas
Cipő adidas - Edge Lux 3...
Sajnos elúszott
-11%
Adidas
adidas - Cipő Energyfalcon X
Sajnos elúszott
Valószínűleg még nem hallottál a Brooks Ghost kollekcióról, és valószínűleg nem is fogsz a külcsínbe beleszeretni - de hidd el, ha a külső tulajdonságoktól elvonatkoztatsz, ennek a lábbelinek belső tulajdonságai garantáltan kárpótolnak majd!
 
 
Az Asics Gel cipők maximális támogatást nyújtanak a lábnak, puha talpuk és erős anyaguk mindenkit ámulatba ejtenek. A Kayano kollekciót különösen hosszútávfutóknak, míg a Dynaflyte minden távon tökéletesen teljesít.
 
 
A New Balance is nagy kedvenc manapság: a habos technikának köszönhetően észre sem veszi az ember, hogy egy ilyen tartós, fix cipő támogatja lábát. A Zante kollekció szuperkönnyű és letisztult darabjai jelenleg a rövidtávfutók első számú kedvencei.
 
-13%
New Balance
New Balance - Cipő WS997JND
Sajnos elúszott
New Balance
New Balance Rövid szárú...
Sajnos elúszott
New Balance
New Balance WL996CP
Sajnos elúszott
New Balance
Női futócipő Új Balance
Sajnos elúszott
-13%
New Balance
Rövid szárú edzőcipők New...
Sajnos elúszott
-13%
New Balance
Rövid szárú edzőcipők New...
Sajnos elúszott
-13%
New Balance
Rövid szárú edzőcipők New...
Sajnos elúszott
-13%
New Balance
Rövid szárú edzőcipők New...
Sajnos elúszott


Neked milyen tapasztalataid vannak a futócipőddel kapcsolatban? Mire figyelsz, amikor új lábbelit keresel, egyetértesz a mi útmutatásunkkal? Kíváncsian várjuk válaszaidat Facebookon, komment formájában.