Mit viseljünk az első jógaóránkon? Trükkös kérdés. Néha a profik is elvesznek a bikram jóga ruházat, hot jóga ruházat, hatha jóga, mandala jóga, és astanga jóga ruházat tekervényei között. Mi segítünk.

Bár mindannyian szeretnénk úgy kinézni a jóga órán, mint a Pinterest modellek, nem szabad elfelednünk, hogy mint az edzéseknél általában, itt sem a kinézet az első, hanem a kényelem. A megfelelő jóga felszerelés felkutatása nem minden esetben egyszerű, de a profiktól elleshetünk pár trükköt.

Emberi árban is megtalálhatjuk tökéletes darabokat, fellelhetünk pár remek jóga ruházatot olcsón: a Nike és az Adidas vonalon túl is van élet. Nem mintha ezek a márkák ne lennének jók, sőt! Ma már szinte minden divatmárkának van külön sport vonala, és nem ritka a speciális jóga kollekció sem. Online és offline is hatalmas kínálatból válogathatunk - persze csak ha nem úgy döntünk, hogy egy olyan órába kezdünk bele, ahol a jóga ruha nélkül folyik.
 
 
Egy igazán rutinos guru, a Mind Body Bowl szerzője, Annie Clarke véleménye szerint két darabra lesz mindenképpen szükségünk a pózok tökéletes gyakorlásához: egy tökéletesen passzentos leggingsre és egy tökéletesen tartó melltartóra. Nincs is annál kínosabb, mint amikor lecsúszik egy nadrág, vagy kibuggyan a mell a sportmelltartó alól - nézzenek ki ezek bármennyire jól.

A minőség itt igenis számít, és bár nem feltétlenül a legdrágább termékeket kell megvenni, az anyagukat, szabásukat tekintve nem elégedhetünk meg a közepessel, de még a jóval sem. Bármennyire is furcsán hangzik, próbálj meg egy két extrém pózt még a ruhafülkében vagy otthon, mielőtt letépnéd a címkét. Mint tudjuk, a puding próbája az evés - a jógaruháé pedig az asana, vagyis a póz.
 
 
Ami pedig biztosan tiltólistás: a túl bő ruhák. Nem takarni, csupán elfedni akarod a tested, hiszen az oktatónak látni kell majd a testtartásod minden részletét. Plusz persze az sem előnyös, ha egy erőteljesebb fordulat közben úgy belegabalyodsz a ruhádba, mint egy bebábozódó hernyó - a születő pillangó póz nem ilyen.

Jobban jársz, ha a régi, elkopott, vékony anyagú darabokat is otthon hagyod. Bár költséghatékonyabb lenne a tinikori cicanacid vagy anyukád kerti pólója, a profik kifejezetten óva intenek ezektől. Bármikor bekövetkezhet a szakadásuk, a vékony vagy halovány színű anyagok pedig túl sokat láttatnak majd belőled, főleg ha átnedvesednek vagy széthúzódnak. Az ékszereket, fölösleges kiegészítőket is jobb a táskában, vagy otthon hagyni - minél kevesebb dolog akadályoz a mozgásban, annál jobb.
 

Felszerelés jóga típus szerint


A különböző jóga variációknak természetesen eltérő a tökéletes viselete. A bikram és hot jógához, ahol garantáltan megizzadsz majd, ugyanis 40 fok fölé melegítik a termet, minél gyorsabban száradó és rugalmasabb anyagokat érdemes keresni. A speciális bikram-felszerelés szupervékony, keveset takaró de nagyon jól tartó anyagból készül, ami nem olcsó, de hosszú távon megéri.

Az ashtana jóga dinamikus, fix mozdulatsorból áll, amihez a legjobb a feszes, minden irányba nyúlékony ruházat. Azt, hogy a rövidnadrág jön-e be neked, amiben sok pózt könnyebb megcsinálni a test súrlódása miatt, vagy a hosszú nadrág, amiben nem csúszol meg a saját izzadtságodon, már magadnak kell kitapasztalnod.

A Vinyasa Flow és a Hatha Jóga hajlékonyságot és egyensúlyt előtérbe helyező pózokból állnak, a megfelelő ruházat kiválasztásakor ezekben az esetekben a kényelmet helyezd előtérbe. Ugyanez a helyzet a Kundalini és Jivamukti jóga gyakorlatoknál, ezek ugyanis már a meditációhoz vannak közelebb, mint az edzéshez, így a komfortérzetre helyezheted a hangsúlyt. És persze a meztelen jóga, ami manapság egyre divatosabb, a legegyszerűbb ilyen szempontból: itt csak meztelenségedet kell viselned, de azt büszkén!
 

Jóga nadrág és leggings

Urban Classics
6 139 Ft
-31%
Puma
PUMA Sportnadrágok 'Amplified' ...
Sajnos elúszott
Nike
Nike NSW FAVORITES SWSH TIGHT...
Sajnos elúszott
Puma
Puma STYLE AOP LEGGINGS fehér...
Sajnos elúszott
Odlo
Odlo ELEMENT LIGHT AOP fekete XL...
Sajnos elúszott
Adidas
adidas E LIN TIGHT DENIM kék XS...
Sajnos elúszott
Puma
Puma URBAN SPORTS fekete XL -...
Sajnos elúszott
Under Armour
Under Armour FLY FAST PRIN...
Sajnos elúszott

Sportmelltartók jógához

,
Shock Absorber
Melltartó top Shock Absorber
Sajnos elúszott
Calvin Klein Performance
Melltartó top Calvin Klein...
Sajnos elúszott
Only Play
ONLY PLAY Sportmelltartók...
Sajnos elúszott
Benger
Benger Seamless Bra -...
Sajnos elúszott
-19%
adidas Performance
ADIDAS PERFORMANCE...
Sajnos elúszott
Devold
Devold DOUBLE BRA fekete M -...
Sajnos elúszott
Under Armour
Under Armour ARMOUR MID SOLID...
Sajnos elúszott
Tommy Hilfiger
Melltartó top TOMMY HILFIGER
Sajnos elúszott
Fotók:Shutterstock