Mit viseljünk az első jógaóránkon? Trükkös kérdés. Néha a profik is elvesznek a bikram jóga ruházat, hot jóga ruházat, hatha jóga, mandala jóga, és astanga jóga ruházat tekervényei között. Mi segítünk.

Bár mindannyian szeretnénk úgy kinézni a jóga órán, mint a Pinterest modellek, nem szabad elfelednünk, hogy mint az edzéseknél általában, itt sem a kinézet az első, hanem a kényelem. A megfelelő jóga felszerelés felkutatása nem minden esetben egyszerű, de a profiktól elleshetünk pár trükköt.

Emberi árban is megtalálhatjuk tökéletes darabokat, fellelhetünk pár remek jóga ruházatot olcsón: a Nike és az Adidas vonalon túl is van élet. Nem mintha ezek a márkák ne lennének jók, sőt! Ma már szinte minden divatmárkának van külön sport vonala, és nem ritka a speciális jóga kollekció sem. Online és offline is hatalmas kínálatból válogathatunk - persze csak ha nem úgy döntünk, hogy egy olyan órába kezdünk bele, ahol a jóga ruha nélkül folyik.
 
 
Egy igazán rutinos guru, a Mind Body Bowl szerzője, Annie Clarke véleménye szerint két darabra lesz mindenképpen szükségünk a pózok tökéletes gyakorlásához: egy tökéletesen passzentos leggingsre és egy tökéletesen tartó melltartóra. Nincs is annál kínosabb, mint amikor lecsúszik egy nadrág, vagy kibuggyan a mell a sportmelltartó alól - nézzenek ki ezek bármennyire jól.

A minőség itt igenis számít, és bár nem feltétlenül a legdrágább termékeket kell megvenni, az anyagukat, szabásukat tekintve nem elégedhetünk meg a közepessel, de még a jóval sem. Bármennyire is furcsán hangzik, próbálj meg egy két extrém pózt még a ruhafülkében vagy otthon, mielőtt letépnéd a címkét. Mint tudjuk, a puding próbája az evés - a jógaruháé pedig az asana, vagyis a póz.
 
 
Ami pedig biztosan tiltólistás: a túl bő ruhák. Nem takarni, csupán elfedni akarod a tested, hiszen az oktatónak látni kell majd a testtartásod minden részletét. Plusz persze az sem előnyös, ha egy erőteljesebb fordulat közben úgy belegabalyodsz a ruhádba, mint egy bebábozódó hernyó - a születő pillangó póz nem ilyen.

Jobban jársz, ha a régi, elkopott, vékony anyagú darabokat is otthon hagyod. Bár költséghatékonyabb lenne a tinikori cicanacid vagy anyukád kerti pólója, a profik kifejezetten óva intenek ezektől. Bármikor bekövetkezhet a szakadásuk, a vékony vagy halovány színű anyagok pedig túl sokat láttatnak majd belőled, főleg ha átnedvesednek vagy széthúzódnak. Az ékszereket, fölösleges kiegészítőket is jobb a táskában, vagy otthon hagyni - minél kevesebb dolog akadályoz a mozgásban, annál jobb.
 

Felszerelés jóga típus szerint


A különböző jóga variációknak természetesen eltérő a tökéletes viselete. A bikram és hot jógához, ahol garantáltan megizzadsz majd, ugyanis 40 fok fölé melegítik a termet, minél gyorsabban száradó és rugalmasabb anyagokat érdemes keresni. A speciális bikram-felszerelés szupervékony, keveset takaró de nagyon jól tartó anyagból készül, ami nem olcsó, de hosszú távon megéri.

Az ashtana jóga dinamikus, fix mozdulatsorból áll, amihez a legjobb a feszes, minden irányba nyúlékony ruházat. Azt, hogy a rövidnadrág jön-e be neked, amiben sok pózt könnyebb megcsinálni a test súrlódása miatt, vagy a hosszú nadrág, amiben nem csúszol meg a saját izzadtságodon, már magadnak kell kitapasztalnod.

A Vinyasa Flow és a Hatha Jóga hajlékonyságot és egyensúlyt előtérbe helyező pózokból állnak, a megfelelő ruházat kiválasztásakor ezekben az esetekben a kényelmet helyezd előtérbe. Ugyanez a helyzet a Kundalini és Jivamukti jóga gyakorlatoknál, ezek ugyanis már a meditációhoz vannak közelebb, mint az edzéshez, így a komfortérzetre helyezheted a hangsúlyt. És persze a meztelen jóga, ami manapság egyre divatosabb, a legegyszerűbb ilyen szempontból: itt csak meztelenségedet kell viselned, de azt büszkén!
 

Jóga nadrág és leggings

Urban Classics
6 139 Ft
adidas Performance
adidas Performance - Legging ULT...
Sajnos elúszott
Puma
Puma - Legging
Sajnos elúszott
adidas Performance
adidas Performance - Legging
Sajnos elúszott
Nike
Nike - Legging
Sajnos elúszott
Only Play
Only Play - Legging
Sajnos elúszott
adidas Performance
adidas Performance - Legging...
Sajnos elúszott
Adidas
Legging-ek adidas ESS AOP TIGHT
Sajnos elúszott

Sportmelltartók jógához

Nike
Nike - Sportmelltartó
Sajnos elúszott
-16%
Triumph
Triaction Magic Motion...
Sajnos elúszott
-11%
Under Armour
Under Armour - Sportmelltartó...
Sajnos elúszott
adidas Performance
adidas Performance -...
Sajnos elúszott
Puma
Modál tartalmú sportmelltartó
Sajnos elúszott
NEXT
Kifordítható sportmelltartó...
Sajnos elúszott
-21%
Guess Jeans
Guess Jeans - Sportmelltartó
Sajnos elúszott
Fotók:Shutterstock