A nehéz és bonyolult matematikai feladatoknál sokkal jobban szeretjük (és élvezzük) a reggeli outfit-fejtörőket. De mi tévők legyünk akkor, ha egy olyan területre vezet az utunk, ahol nem annyira ismerjük ki magunkat? Ha nincs tapasztalatod a formális stílussal, és azzal, mit ajánlott felvenni a munkahelyedre vagy akár egy állásinterjúra, akkor ne aggódj, ugyanis a Styledit szerkesztőségében összedobtunk Neked egy kis „puskát”, melynek segítségével elsajátíthatod a business casual minden csínját-bínját.
 

 

Mit is jelent a business casual dress code?

 

A business casual stílus a corporate és a smart casual dress code közt áll. Lényege, hogy a mindennapi öltözködésünk egy elegánsabb, formálisabb változatát viseljük. Az ún. Casual Fridays-ből fejlődött ki, ami a kilencvenes években alakult ki. Jelentése az volt, hogy a nagy vállalatokban – ahol egyébként kötelező volt a hivatalos megjelenés – pénteken „lazítottak a gyeplőn”, és a dolgozók egy lazább stílusú, de mégis elegáns szettben fejezhették be a munkahetet.

A business casual-nek nincsenek szigorú szabályai, bár a színek terén részesítsük előnybe a semleges színeket, a visszafogott minták viszont zöld utat kapnak. A lényeg, hogy megjelenésünk egyszerre legyen letisztult, kényelmes, és professzionális.

Business casual nőknek

 

Felső rész

Ezen a téren a business casual és a smart casual közt sok közös vonás van. A domináns darabok mindkét esetben a szetted felső részén találhatók: dobd fel az outfited egy zakóval, blézerrel vagy egy kardigánnal, és máris professzionálisabb az összkép. A kosztüm is jó megoldás, hiszen az utóbbi időben már nem csak a formális, hanem a lezserebb stílus középpontjában is állt.

Alsó rész

Az alsó rész kiválasztásában igazán könnyű dolgunk van. Csupán pár szabályt kell betartani:
 
  1. a szoknya térdhosszúságú legyen
  2. a nadrág stílusa lehet: chino, kosztümnadrág, culotte vagy egyéb széles szárú nadrág
  3. a rövidnadrág TILOS!
  4. válasszunk semleges színek közül

Mit vegyünk fel a blézer és a kardigán alá?

Válasszunk olyan inget vagy blúzt, amely vagy minta nélkülit, vagy minimalisztikus, apró minták találhatók rajta. Ügyeljünk viszont arra, hogy a felsőnk harmonizáljon az outfitünk többi részével, és segítse az elegáns összképet.

Ruhák

Ugyanúgy, ahogy az előzőekben, a ruhák esetében is nagyon fontos, hogy a minimalista mintákra és a visszafogott árnyalatokra törekedjünk. Amennyiben egy kicsit fel akarjuk dobni a választott darabot, akkor egészítsük ki egy szép nyaklánccal, karkötővel vagy fülbevalóval.

-41%
Mango
Mango - Ruha Knot
Sajnos elúszott
ANSWEAR
Answear - Ruha Watch Me
Sajnos elúszott
-41%
Noisy may
Noisy May - Ruha
Sajnos elúszott
ORSAY
DR HAVANAPOP FITNFLARE PLAIN...
Sajnos elúszott
Guido maria kretschmer
GUIDO MARIA KRETSCHMER nyomott...
Sajnos elúszott
Pinko
Pinko - Ruha
Sajnos elúszott
Trendyol
Trendyol - Ruha
Sajnos elúszott
StarShinerS
12 990 Ft

Cipő


Részesítsük előnyben a bőrből készült, elegáns lábbeliket, mint például a mokaszin, derby, loafer vagy az oxford stílusú cipő. Ha ezek nem nyerik el a tetszésed, akkor nyugodtan vegyél fel egy balerina stílusú félcipőt. Mint látjuk, a magassarkú nem kötelező.

A ruhához nem mindig muszáj harisnyát húzni, de ha mégis mellette döntünk, akkor kerüljük a mintás darabokat.

Lauren Ralph Lauren
Lauren Ralph Lauren - Mokaszin
Sajnos elúszott
Trendyol
Trendyol Open Women's Loafer...
Sajnos elúszott
Kickers
Oxford cipők Kickers OXFORK
Sajnos elúszott
Jenny Fairy
Oxford cipők JENNY FAIRY -...
Sajnos elúszott
-15%
Corina
Corina - Szandál
Sajnos elúszott
Tamaris
Tamaris - Sarkas cipő
Sajnos elúszott
Jana
Jana - Szandál
Sajnos elúszott
Solo Femme
Solo Femme - Sarkas cipő
Sajnos elúszott

Kiegészítők


A pontos öltözködési szabályokat mindig a munkáltató adja meg, de ha elég ügyesek vagyunk, akkor akár kompromisszumot is köthetünk. Egy finom kendő, öv vagy akár egy kisebb-nagyobb táska tökéletesen feldobja a szettünket, míg az ékszerek páratlan eleganciát kölcsönöznek neki. A kiegészítőkből választhatunk erőteljesebb árnyalatokat is, hogy meglegyen a pop of color, de figyeljünk arra, hogy az elegáns hatás megmaradjon!

Smink és parfüm csak mértékkel!

 

 
Ami a sminket illeti, a „kevesebb néha több” mottó lebegjen a szemünk előtt! A főnök ugyanis a teljesítményt fogja értékelni, nem pedig a tükör előtt eltöltött hosszú időt.
A parfüm használatára is hasonló szabályok vonatkoznak: mindig tartsd szem előtt, hogy az irodában rajtad kívül mások is vannak!
Noisy may
Noisy May - Ing
Sajnos elúszott
StarShinerS
6 602 Ft
Mango
Mango - Top Voli
Sajnos elúszott
-20%
ORSAY
Pöttyös ceruzaszoknya
Sajnos elúszott
Mango
Mango - Ing Gigi
Sajnos elúszott
ANSWEAR
Answear - Szoknya
Sajnos elúszott
Jakub Polanka x Bibloo
Alysse. Top Jakub Polanka x Bibloo
Sajnos elúszott
Guess Jeans
Guess Jeans - Szoknya Allegra
Sajnos elúszott

Business casual férfiaknak

 

Felső rész


A férifak esetében a business casual stílus alapját egyértelműen egy szép, hosszú ujjú ing adja, amelyet egy sportos vagy öltöny zakóval egészíthetünk ki. A nyakkendő nem kötelező, de ha nem vettünk fel zakót, akkor ajánlott. A minták és a színek mindig visszafogottak legyenek.

A hidegebb évszakokban a sportos kabát helyett vegyünk fel egy elegánsabb öltönykabátot vagy ballonkabátot.

Alsó rész


Az általunk választott nadrágnak nem muszáj öltöny nadrágnak lennie, de mindig legyen hosszú! A hagyományos kék farmert nem minden cég engedi meg, úgyhogy ezt jobb, ha előre tisztázzuk a munkáltatóval. Ami az árnyalatokat illeti, maradjunk a neutrális palettánál.

Mit vegyünk fel a zakó alá?


A melegebb évszakokban megengedett a póló stílusú, elegáns felső, míg télen akár a garbó is. Mindkét esetben ajánlott a zakó viselése.

Cipő


Ugyanúgy, ahogy a hölgyeknél, a férfiaknak is inkább a bőr cipő ajánlott, például derby, mokaszin, stb. Ha díszítettet akarunk, akkor válasszunk egy lyukacsos darabot.

Kiegészítők


Az öv és az aktatáska színe mindig harmonizáljon a cipővel. A férfiaknál a leggyakoribb árnyalat a barna. Egy elegáns kalap is jó kiegészítő lehet, a cilindert viszont hagyjuk meg a következő színházi előadásra.