Még iskolás éveinkből emlékezhetünk arra az izgalomra, mikor egy új tanév kezdetén tiszta lappal, vagyis új iskolai felszereléssel vághattunk neki a ránk váró kihívásoknak. Felnőtté válva azonban már máshogy ketyeg az óránk, a szeptembert felváltja a január, de az új felszerelés beszerzésének izgalma még így is megmaradt azzal, amikor kiválasztjuk hűséges kísérő társunkat az új esztendőre. Most ti is megismerhetitek kedvenc magyar tervezőinket és különleges alkotásaikat, melyek között ott lapulhat az új elengedhetetlen határidőnaplótok is.
 

Dot For You

 

A Dot For You egyedi, kisszériás határidőnaplók, noteszek, jegyzet- és vázlatfüzetek, papírtermékek tervezését és kivitelezését viszi véghez. Alapítója, Baglyas Erika, a kortárs magyar képzőművészeti élet egy meghatározó alakja. “Alapvetően abban hiszek, hogy minden dolog azért történik velünk, mert abból tanulhatunk valamit.” - vallja a Neighbour Artnak adott interjújában. Új alkotásait csak akkor mutatja meg először másoknak, ha azok saját, belső szűrőjén átjutottak, ez az igényesség tükröződik saját márkáján is. A Dot For You célja a hagyományos könyvkötészeti technikák újragondolása, és a legújabb, minőségi alapanyagok felhasználásával valóban szemet gyönyörködtető, limitált kiadású termékek születnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Mozinet filmforgalmazó cég megkeresésére, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjéhez készített egyedi notesz, az „Álom”.
 
 
 

Antihatáridőnapló

 

Hogyan lehet egy határidőnapló önmaga tagadása? Erre a kérdésre igyekszik már 2014 óta választ adni az Anti-határidőnapló, a Slow Budapest naptára, mely forradalmat indított a túltervezés és a stressz ellen. Szeretné felhívni a figyelmünket az apró örömök és az emberi kapcsolatok fontosságára, melyekről naplónkban is megemlékezhetünk. „A 2018-as anti-határidőnapló kidolgozásánál a folyamatos inspiráció biztosítása volt a célunk. A benne lévő tanácsok és emlékeztetők kreatív ötleteket adnak számodra a mindennapokban, tanítanak, és a slow felé vezető szemléletváltásban segítenek.” - mutatkozik be a 2018-as naptár. Ám ez még mind semmi, a határidőnapló slow food alapanyag ötletekkel, havi mottókkal, önreflexiós kérdésekkel is szolgál. Izgalmas grafikái miatt tökéletes ajándék kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
 
 

Dancing Words Studio

 

A Dancing Words Studio egy egyéni vállalkozás, alapítója, Kun Bea, aki az Etsy és Meska felületén árulja egyedi, kézi készítésű naplóit, naptárait, de gyárt mobil, tablet, Ebook tokokat és kábelrendezőket is. “A tervezésénél ügyeltem arra, hogy minél praktikusabb legyen, és szeresd használni” - írja 2018-as naptárjairól. A tömeggyártás korában hatalmas népszerűségnek örvendenek az egyedi, akár saját nevünkkel ellátott termékek, és ezt a lehetőséget Bea sem vetette el. Bármelyik bőr borítású naplóra, illetve noteszre kérhető monogram, vagy felirat. Ezeknek a színét is mi határozhatjuk meg.
A sajátos alkotói folyamat még itt sem ér véget, hiszen bármelyik A6-os méretű noteszt kérhetjük határidőnaplós lapokkal, így lehet igazán egyedi az új, 2018-as naptárunk.
 
 
 

Janka Arnoczy

 

A 2013-ban divattervezéssel induló Janka Arnoczy márka ma már az egyedi, kisszériás kiegészítő tervezésre fókuszálva van jelen a hazai designer piacon. A minőségi termékek között noteszek, kulcstartók illetve lakberendezési darabok egyaránt megtalálhatóak. A márka mottója a "Stay Awesome" (Maradj nagyszerű) melyet termékeik csillogó anyaghasználata , kifinomult színösszeállítások és az újszerű meglátások tükröznek. Minden darab egyedi tervezésű, a noteszeket kézzel rajzolt minták gazdagítják. A 2018-as határidőnaplókat kétféle borítóval álmodta meg a tervező és alapító Janka. Az egyik változatot a botanikus kertek, a másikat a csillagos éjszaka ihlette. A minták a pasztell kék, rózsaszín, korall, bézs és halványszürke változatban érhetőek el. Számos tulajdonsága mellett a naptárban az átláthatóságot a havi összesítők, és a heti tennivalóknak fenntartott hely segítik.
 
 
 

Malinovka

 


Szolnoki-Szendrődi Judit 15 éve foglalkozik grafikával és illusztrációval. 2013-ban alapította a Malinovka brandet, termékei különféle papírárúk, melyek Budapest számos design boltjában megtalálhatóak. A tervezésbe családja is részt vesz a maga módján. „Általában a gyerekeim veszik észre az asztalomon az új dolgokat, vagy a gépemen, ha még meg van nyitva valami. Nagyon jókat tudnak mondani, vicceseket, meg hasznos dolgokat is.” - nyilatkozta a Neighbour Artnak adott interjújában. A kivitelezésben a hagyományos, kézi eljárásokkal dolgozik, valamint újrahasznosított és kreatív alapanyagokkal. A Malinovka termékeket könnyű kiszúrni a tömegből, hiszen nagyon karakteres, jellemzően fekete-fehér minták játéka határozza meg a dizájnt. A 2018-as határidőnaplók öt színben érhetőek el, éves és havi áttekintő oldalak teszik rendszerezetté.