A Budapest Central European Fashion Week első és második napján nyolc tehetséges és fiatal, METU és MOME egyetemi hallgató kapott lehetőséget arra, hogy bemutassa alap- vagy mesterszakos diplomamunkáját az ország talán legkritikusabb közönsége előtt.
 
Ugyanaznap kifutóra állítani modelleket, mint Abodi, Sentiments vagy Cukovy egyszerre hatalmas megtiszteltetés és minden bizonnyal ijesztő is. Mi első sorból néztük végig a négy mini-kollekciót, és megnyugtathatunk mindenkit: a jövő magyar divatja is jó kezekben van. Részletes beszámolónk következik a bemutatókról.
 

Horváth Renáta

 

 

 
Renáta a Metropolitan-on először kézműves alapszakon, majd divat- és textiltervezés mesterszakon tanult. Részt vett többek között az 5. Nemzetközi Textilművészeti Triennálén, a Marie Claire Fashion Days-en, és az European Fashion Union divatbemutatóján is. A "Jól áll neked a tolerancia" pályázaton döntőbe jutott, mielőtt bemutatta a BCEFW-en fehér, fodros és szupertéli AquaMode kötött kollekcióját.
 
Nem rég az ihletről, a kollekcióról és a jövőről beszélgettünk vele a Fashion Live! divatnapok után, amit ITT olvashatsz el.
 

Virág Anita

 

 

 
Anita, aki Szlovákiából érkezett, szintén a divat- és textiltervezés mesterszakon szerezte diplomáját, és szintén “Jól áll neked a tolerancia” döntős volt. Hajszálcsíkos, lenge, rojtos, és helyenként befagyott videókazetta képernyőre emlékeztető darabjai közül pár már az Etsy-n megvásárolható.
 
Vele az őszi trendekről, őt ideális vásárlóról és a különleges darabokról kérdeztük, válaszait ITT olvashatjátok el.
 

Kocsis Emese

 

 

 
Mesi 2020 Gyulaháza Odüsszeia kollekciója a magyar valóság abszurditására helyezi a hangsúlyt, a falusi, nénis viseletet ötvözi a nagyvárosi divattal. Az eredmény csodálatos, nem csoda, hogy például a 2016-os Marie Claire Fashion Days-en is bemutathatta.
 
A show után beszélgettünk vele a friss élményről, a témaválasztásról és arról, hogy mennyire tartja helyénvalónak a politika kritizálását a divatban.
 

Hatházi Lili

 

 

 
Lili diplomamunkáját a második világháborús katonai egyenruha inspirálta, modern és nőies beütéssel. Ez mind a színvilágán, mind a lezser szabásán látszik a kapszulakollekciónak. A kheki és piszkoskék, sportos anyagok teszik a mindennapokban is hordhatóvá, sőt kifejezetten praktikussá a kollekció darabjait, hatalmas zsebekkel, övekkel és rengeteg gombbal megfűszerezve.
 

Dénes Petra

 

 

 
Petra 2017-es, MOME-s diplomamunkája a környezetszennyezésre és a dolgozók kizsákmányolására hivatott felhívni a figyelmet. Valaha értékmentésre használt tecnikák segítségével, hibák inspirálta struktúrák alapján alkotta meg különleges férfikollekcióját.
 

Fábics Karolina

 

 

 

Ez a csillogó, letisztult kollekció több, mint egyszerű öltözet: vörösréz bevonatos ruhái védelmet nyújtanak az elektroszmog ellen. Ja, és nem mellékesen, szuperül néznek ki! A talán leginkább rose goldhoz hasonló, fémes szín istenien mutat a lezser, könnyű ruhadarabokon.
 

Gspann Zsuzsa

 

 

 
A slow shopping rajongója Gspann Zsuzsa, akinek csodálatosan szép kiegészítői természetes hatást keltenek, a mintatervezést a három dimenzióba lépő játéka inspirálta.
 
“Kiemelt példákon keresztül mutatom be a tárgytervezésben a funkcionalitáson és az esztétikán túlmutató érzelmi hatások jelentőségét és azokat a koncepciókat, melyek szorosabb kapcsolatot teremtenek a felhasználó és a divattermék között.” - írta a diplomamunkájának vonatkozásában. Az egészen biztos, hogy mi szívesen kötődnénk ezekhez a termékekhez!
 

Veszprémi Gabriella

 


A környezetvédelem és az újrafelhasználás is fontos szerepet kapnak a kollekcióban - a magyar újrahasznosítás szó negatív fennhangja nélkül. A tervezésénél megmaradó anyagok felhasználása inspirálta a Gabit, akivel mi is elbeszélgettünk a prezentáció után.  A kollekció színes darabjai ősztől már az interneten keresztül megvásárolhatóak lesznek, mi alig várjuk!
 


Photo credit: runway - Holecz Imre, editorial - behance