Bizonyára Te is hallottad már, hogy a bőrünk a legnagyobb szervünk, így nem vitás, hogy rendkívül fontos a megfelelő összetevőket tartalmazó bőrápolási termékek használata. A bőr sejtjein keresztül, a felkent anyagok közel 60%-a beszívódik és hihetetlen gyorsasággal a véráramba is kerül, pillanatokon belül eljutva így a tested minden porcikájába. Érdemes tehát nagyon odafigyelned arra, mit is kensz az arcodra; mi igyekszünk segíteni, ezért bemutatjuk az 5 leginkább kerülendő kozmetikai összetevőt.
 
De miért is kell tartani ezektől az alkotóelemektől? Néhányuk például allergiás reakciókat válthat ki, vagy akár megzavarhatják a hormonháztartás helyes működését, sőt fejlődési rendellenességeket is okozhatnak (várandós anyukák magzatainál) ráadásul vannak bizonyítottan rákkeltő összetevők is. Mit tehetsz annak érdekében, hogy szépségápolási rutinod mégis a lehető legegészségesebb legyen? Figyeld a termékek összetevő listáját (INCI) és igyekezz nem megvásárolni olyan kozmetikumokat, amelyek az alábbiakat bármelyikét is tartalmazzák:
 

1. PARABÉNEK

Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben és Isobutylparaben


A parabének a szépségipar legnagyobb mumusai. Előszeretettel használják őket szinte minden típusú kozmetikumban, ugyanis nagyon hatékony tartósítószerek, baktérium- és gombaölő hatással rendelkeznek. Ugyanakkor egyre több kutatás jut arra, hogy bizonyos százalék felett a parabének rendkívül károsak a szervezetünkre nézve: megzavarhatják a hormonháztartás működését (többek közt terméketlenséget, meddőséget is okozhatnak), felhalmozódnak a sejtekben, allergiás reakciókat válthatnak ki, sőt egyre több esetben mutatják ki jelenlétüket mellrákos betegek tumorjaiban is.
A Weleda termékekben megbízhatsz, hiszen az egyik legtisztább natúr kozmetikai márkáról van szó. Arckrémeikben garantáltan nem találod meg egyik itt felsorolt csúnyaságot sem.

2. PHENOXYETHANOL


Mivel a vásárlók egyre tudatosabban kerülik a parabéneket tartalmazó kozmetikumokat, a gyártók kénytelenek voltak egy új tartósítószert bevetni, ez lett a Phenoxyethanol. Széles körben használják, arctisztítókban, hidratáló krémekben sőt sminktermékekben is. Igen ám, de már számos kutatás is alátámasztja, hogy a Phenoxyethanol bizony már kis mennyiségben is problémákat okozhat. Sokaknál az első számú kiváltó oka a kontakt dermatitisznek vagy az ekcémának, agy és idegkárosodást okozhat sőt nagy mennyiségben felhalmozódva szervezetünkben komoly reproduktív problémákhoz is vezethet.

 

A Lavera csupa bio és organikus összetevőt tartalmaz, Natrue minősítéssel rendelkezik sőt Vegán. Bármelyik terméküket is válaszd, jó kezekben leszel.
 

3. PARFÜM/SZINTETIKUS ILLATANYAG


A kozmetikai ipart rengeteg szabály köti, ám mint mindenhol itt is vannak “kiskapuk” az egyik ilyen például a Parfum vagy Fragrance szavak feltüntetése az összetevő listán. Ennek tartalmát ugyanis nem kötelező részletesen taglalnia a gyártóknak, - hivatkozhatnak üzleti titokra,- és sajnos ennek következtében számos potenciálisan káros alkotóelemet rejtenek ezek alá a kifejezések alá. Ezek a listázatlan összetevők aztán különféle allergiás reakciót, asztma rohamokat, sőt ritka esetekben még rákot is okozhatnak. Hogy elkerüld válassz illat mentes vagy természetes illóolajok felhasználásával készült termékeket.
 
A Dr. Hauschka könnyed rózsás arcápolója elképesztően finom illatú, mégsem használtak fel készítésekor semmilyen szintetikus illatanyagot, így nem kell aggódj bőröd egészsége miatt.

4. PEG (Polyethylene Glycol)

Elképesztő, de a PEGek-et szinte lehetetlen kikerülni, mindenben ott vannak; a bőrápolási termékektől kezdve, a babaápoláson át egészen a naptejekig. Állományjavító és mivel képes áthatolni a bőrön ezért nedvesség megtartóként is használatos. Sajnos azonban gyakran szennyezett rákkeltő anyagokkal, mint például az 1,4 dioxane (az etilén-oxiddal kezelt vegyületek szennyezőanyagaként kerül a termékekbe. Átjutva a bőrfelületen károsíthatja az idegrendszert, a vesét, légutakat is.) és nagyon komoly bőr irritációt is okozhatnak ezek a részecskék.
 
A Grown Alchemist Hydra- Repair nappali krémje természetes összetevőket használ, táplálja bőrödet és felveszi a harcot a bőr öregedési folyamatokat felgyorsító szabadgyökökkel szemben.

5. SLS & SLES (Sodium Lauryl Sulfate és Sodium Laureth Sulfate)


Talán a legismertebb irritáló összetevők, melyek rengeteg szépségápolási termékben sajnos még mai napig is megtalálhatóak. Mind a kettő kókuszból előállított tisztítószer, felületaktív anyag. Elsősorban a habzást segítik elő. Mind a két összetevő veszélyes a vizeinkbe jutva (káros a vizek élővilágára) ráadásul az SLES - hasonlóan a PEG-hez- szintén szennyezett lehet a rákkeltő 1,4 dioxane-nal.
 

A francia Melvita márka is különösen odafigyel arra, hogy termékeibe csakis természetes összetevők kerülhessenek.

 Már azzal is sokat teszel egészségedért ha natúr és organikus kozmetikai készítményeket választasz, de ha a fent felsorolt összetevőkre extrán odafigyelsz akkor drámaian csökkentheted a bőröd káros anyagoknak való kitettségét. 
Te használsz természetes kozmetikumokat? Oszd meg velünk gondolataid ezzel a témával kapcsolatosan facebook oldalunkon!