A hámlasztás vagy radírozás a bőrápolás egyik kiemelkedően fontos eleme, ám ha túl gyakran, esetleg bőrünknek nem megfelelő eljárást vagy terméket alkalmazva végezzük, akkor nagyon pórul is járhatunk. Hámlasztási gyorstalpalónkban most segítünk, hogy megtaláld a bőrödnek legmegfelelőbb technikát és kozmetikumot is!
 

Mi történik, ha túl gyakran használsz bőrradírt?

 
A hámlasztás fantasztikus dolog, segítségével bőrünk megújulhat, felülete simább és puhább, megjelenése egészségesebb lesz. Mivel azonban a hámlasztás – másnéven radírozás – során eltávolítjuk a bőr legfelső, elhalt hámrétegét, a nem a bőrtípusnak megfelelő vagy a túlságosan durva bőrradírok akár károsíthatják is arcbőrünket. A túl gyakori hámlasztás, az erős dörzsölés vagy a túl savas kémiai hámlasztók használatuk során megsérthetik a bőrgátat és ezáltal irritációt okozhatnak.
 
A túlzott bőrradírozás tünetei többek közt a rendkívül száraz bőr, a pirosság és a bőr fokozott érzékenysége.  A heti 1 - maximum 2-  alkalommal történő bőrradírozás tökéletesen elegendő. Ha tiszta vízzel megmosod az arcod, majd a nedvességet egy arctörölközővel, finom nyomással és körkörös mozdulatokkal felitatod, már el is távolítottad az elhalt hámsejtek nagy részét.
 

Mi a különbség a kémiai és a mechanikai hámlasztás között?

 
Míg a kémiai hámlasztók savas összetevőkkel (legtöbbször AHA  vagy BHA) vagy enzimekkel frissítik fel bőrünk megjelenését, addig a mechanikai hámlasztás inkább a dörzsöléses eljárást, a szemcsés bőrradírok (mikrogyöngyök, örlemények, cukorszemcsék), arctisztító kefék és készülékek illetve az arctörölköző használatát jelenti.
 
A mechanikai hámlasztás segít, hogy bőröd definiáltabb és puhább legyen, míg a kémiai mindezen felül csökkenti a ráncokat és pattanásokat, illetve stimulálja a sejtmegújulási folyamatokat is.

AHA, BHA, PHA mit kell tudnod róluk?

 
Az AHA vagyis az alpha hydroxy acid vízben oldódó sav, mely a bőr felszínén fejti ki hatását, ebbe a családba tartozik többek közt a glikol sav és a tejsav is.
 
A BHA vagyis beta hydroxy acid ezzel szemben zsírban oldódik, így jobban bejut a pórusok belsejébe és könnyedén kipucolja azokat. A legtöbb kozmetikumban a BHA-t szalicil sav megnevezéssel találod meg az összetevők között.
 
A PHA azaz a poly hydroxy acid, tulajdonképpen egy kíméletesebb verziójú AHA. Ugyanúgy hatékony az öregedési folyamatok lassításában segíti a bőr megújulását, halványítja a pigmentfoltokat, és fokozza a bőr nedvességmegtartó képességét. Kifejezetten érzékeny bőrűeknek ajánlott.

Milyen típusú hámlasztási módszer illik a bőrtípusodhoz?

 
  • Érzékeny, ekcémára rosaceára hajlamos bőr: Nagyon fontos, hogy kizárólag kíméletes eljárásokat alkalmazz. Legjobb ha az arctörölközős arcmosásnál maradsz, vagy ha enzim peelinget használsz.
 
   
  • Száraz bőr: Gyengéd kémiai hámlasztók, és finomszemcsés, krémes állagú, hidratáló radírok egyaránt működhetnek. Egy jó hámlasztás után, a bőr sokkal jobban képes felvenni a krémek tápanyagait, megtartani nedvességét.
   
  • Kombinált bőr: Amire szükséged van? BHA-t tartalmazó, gyengéd ám hatékony kémiai hámlasztó, mely mélyen a pórusaidba hatolva fejti ki hatását. A finomszemcsés bőrradírok és a most különösen felkapott hámlasztó hatású konjac szivacsok is beválhatnak számodra.
 
  • Érett bőr: A kémiai hámlasztók segítségével – mivel “kitakarítják” a bőr mélyedéseit is – ráncaid kevésbé lesznek látványosak. De ha nyitott vagy az újdonságokra is, akkor érdemes kipróbálnod egy szónikus arctisztító készüléket is, ami az egész szépségápolási rutinod új magasságokba emelheti.
  •  
 
  • Zsíros, pattanásos bőr: A kombinált bőrűekhez hasonlóan számodra is a BHA-t tartalmazó hámlasztó készítmények lehetnek a leghatékonyabbak. Kerüld a szemcsés bőrradírokat, azokkal ugyanis könnyű átlépni azt a vékony határvonalat, amíg még nem szárítanak. Ha ugyanis túlszárítod a bőröd, azzal csak még inkább fokozott faggyútermelésre készteted, így bőröd is még problémásabbá válhat.
 
 
Te milyen gyakran használsz hámlasztó hatású kozmetikumokat? Írd meg nekünk Facebook oldalunkon, hogy számodra milyen termék vált be a leginkább!