Az igazi vs műszőrme kérdése egy olyan téma, amely két táborra osztotta a társadalmat. Már rég többről van itt szó, mint presztízsről és az állatok jogairól.
A divatipar több különféle módszerrel próbálja megoldani ezt a problémát, de a  megoldáshoz vezető út hosszú és kanyaros, ennek ellenére a szakértők nem adják fel: igyekeznek kideríteni, bolygónk szempontjából vajon tényleg jobb-e a műszőrme viselése?
 
Az állatvédők mögött, – akik foggal-körömmel utasítják el a valódi szőrmék használatát – rendkívül nehéz évek állnak, de úgy tűnik, megérte harcolni, hiszen egyre több luxus márka cseréli le a valódi szőrmét műszőrmére.
Az egyik legnagyobb divatház, a Gucci is csatlakozott a mozgalomhoz, és 2017-től elutasítják a valódi szőrme használatát. Szerencsére a vállalat példaértékű megmozdulása több olyan nagy nevet is inspirált, mint a Versace és a Michael Kors, így már ők is a műszőrmét részesítik előnyben. Sajnos a magyar médiában viszont még mindig vannak olyan szereplők, akik előszeretettel viselnek olyan darabokat, amelyek sok-sok állat életét követelték és hatalmas utálat özön ellenére sem hajlandóak lemondani róluk (rátok nézünk, Feleségek luxuskivitelben).

Önzőség vagy altruizmus?

 

 
A műszőrme rövid időn belül hatalmas változásokon ment keresztül. Az olcsó, alacsony színvonalú darabokon kívül ma már olyan kiemelkedő minőségű gyöngyszemeket találhatunk a boltok polcain, amelyek tökéletes másolatai a gonosz nagytesóknak! De mégis melyik a jobb választás környezetünk szempontjából? Nézzük csak:
 
Megvan az anyagi háttér, a tökéletes műszőrme, ráadásul a vásárlás során sincs bűntudatunk, hiszen a darab gyártásakor, amelyet épp készülünk megvásárolni, nem halt meg egyetlen állat sem. Mi lehet akkor a gond?
Mára már talán mindenki tisztában van vele, hogy a szőrmeipar borzalmas hatással van a környezetünkre, de a legújabb kutatások arra figyelmeztetnek minket, hogy a műszőrme előállítási folyamatának még nagyobb az ökológiai lábnyoma.
 

A valódi szőrme újrahasznosítható

 
Valódi szőrme vásárlásakor ne csak az árcédulán szereplő szám nagysága, hanem a fenntartható jövő is lebegjen a szemünk előtt. Meg kell jegyeznünk, hogy a valóságban léteznek olyan cégek, amelyek képesek reinkarnálni, és egy divatosabb formában újjáéleszteni még a nagymamád bundáját is.

De ha nem szeretnél egy kisebb vagyont kiadni, akkor látogass el egy second hand üzletbe, ahol fillérekért találhatsz ilyen darabokat. Ezek az üzletek így próbálják meghosszabbítani a régi szőrmék életét, és egyúttal minimalizálni a szőrmeipar munkáját.
 

Kiegyensúlyozatlan kompromisszum

 

Vannak olyan dizájnerek, akik azt vallják, hogy a szőrme előállítása sokkal kedvezőbb a környezet szempontjából, mint a műszőrme, melynek készítése során rengeteg káros melléktermék keletkezik. A birka, kecske és nyúl szőre megfelelő tárolás és kezelés mellett akár harminc évet is kibír, míg a műszőrme csupán pár évig szolgálja viselőjét. Vannak olyan márkák, amelyek kizárólag olyan állatok szőrét és bőrét használják fel, amik a hús- és tejipar áldozatai voltak. Ilyen elvek alapján működik például a Mou brand is.
 

A biológiai lebomlás problémája

 

 
 A hulladéktermelés kérdése viszont a legtöbbször megválaszolatlan marad egy-egy elvi vita során. Tudnunk kell, hogy a valódi szőrme szinte teljesen képes lebomlani, míg a műszőrme, ami tele van poliészterrel és színezékekkel, akár ezer évig is szennyezheti a környezetet.

A divatiparnak már ígyis hosszú a bűnlajstroma, hiszen a ruhák apró részecskéi mosás közben a vizekbe kerülnek, és onnan mérgeznek minket, így mindent meg kell tenniük, hogy segítsék a természet regenerálódását. Sajnos ezen a problémán a szűrőrendszerek sem segítenek, ugyanis a részecskék annyira picik, hogy szabad szemmel nem is láthatók.
 

És mi van a klímaváltozással?

 

Az emisszió 8%-át a divatipar teszi ki, ami gyakorlatban annyit jelent, hogy az a rengeteg állat nem csak a felesleges vásárlás, hanem a klímaváltozás miatt is hal meg, amelyhez a dirty energy (olyan káros anyagok használata, mint a kőolaj, szén, magerő, stb.) elve alapján működő gyárak nagyban hozzájárulnak, hiszen az előállítás során a mérgező anyagokat gond nélkül a vizekbe engedik.

Amennyiben valóban érdekelnek minket az állatok, és nemcsak az „insta-barát” kutyusoknak élünk, akkor minél gyorsabban tennünk kell valamit.
 

A jövő az organikus rostok használatában rejlik

 

Egyre több vállalat kezd organikus rostokat használni, melyet nagyrészt a Modern Meadow startup cégnek köszönhetünk, akik a laboratóriumukban egy teljesen új anyagot fejlesztettek ki.

Az anyag előállítása során vegán kollagént használnak, és a végeredmény egészen meghökkentő lett: az így létrejövő vegán bőr teljesen olyan, mint a valódi, azzal a különbséggel, hogy a készítés során egyetlen élőlény sem halt meg. Ez a folyamat viszont egyelőre nehéz, drága és hosszadalmas, de mindenképp megéri, hiszen a jövőben ez lehet a megoldás.

A tökéletes egyensúly elérése

 
Mint önálló ember és fogyasztó, jogunkban áll eldönteni, hogy nekünk melyik verzió felel meg leginkább. Az egyik oldalon ott állnak az állatvédők, akik szerint a valódi szőrme vásárlása halálos bűn, a másik oldalon pedig azok vannak, akik szerint a műszőrme felbecsülhetetlen károkat okoz, és tönkreteszi a környezetet.

Ne engedjük, hogy dühünket és véleményünket teljes mértékben befolyásolják a közösségi hálók és a már meglévő kutatások, hiszen ezen kívül jobb, ha magunk is utánajárunk a dolgoknak, és a kezünkben lévő információk alapján, saját belátásunk szerint hozzuk meg a (legjobb) döntést.

Akkor most vegyünk vagy ne vegyünk (mű)szőrmét?

 
A legjobb, ha olyan minőséges darabokba fektetjük pénzünket, amelyek akár egy évtizedet is kibírnak majd, így nem kell minden szezonban egy újat venni, legyen az valódi vagy mű. Ne feledkezzünk meg a vintage és second hand alternatívákról sem, amelyek pénztárca-, és környezetbarátak egyszerre. Ha a lelkiismeretességet és fenntarthatóságot szem előtt tartod, akkor biztosan jó döntést hozol majd!